Vold i nære relasjoner

Ektemannen gjorde Kristin fysisk og psykisk syk

Et spørsmål fra en samtaleterapeut skulle vise seg å endre alt.

BLE FYSISK OG PSYKISK SYK: Legene klarte ikke finne ut hvorfor Kristin hadde sterke smerter i hele kroppen, før ett spørsmål fra en samtaleterapeut endret alt. ILLUSTRASJONSFOTO: NTB Scanpix
BLE FYSISK OG PSYKISK SYK: Legene klarte ikke finne ut hvorfor Kristin hadde sterke smerter i hele kroppen, før ett spørsmål fra en samtaleterapeut endret alt. ILLUSTRASJONSFOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

– Det startet med smerter i nakken og hodet, og utviklet seg fort til å spre seg over hele kroppen. Jeg begynte å få vondt i alle ledd, selv fingrene, og var overbevist om at jeg hadde fått en alvorlig sykdom. Smertene var så intense at jeg ikke klarte å sove om natten, forteller «Kristin».

Kvinnen, som ønsker å fortelle sin historie anonymt, fikk for noen år siden sterke fysiske smerter i hele kroppen.

Hun oppsøker fastlegen sin som henviser henne til en rekke forskjellige behandlere, men ingen klarer å finne ut hva det er som feiler henne.

Til slutt ender hun opp hos en samtaleterapeut som begynner å stille spørsmål om hvordan hun har det på hjemmebane. Hvordan har de det egentlig, hun, barna og ektemannen «Stian»?

– Da kjente jeg umiddelbart at dette var et område jeg ikke hadde lov til å snakke om. Jeg visste jo at alt jeg snakket med terapeuten om, måtte jeg fortelle til Stian i etterkant. I starten svarte jeg derfor at han var verdens beste mann og at jeg satte stor pris på at jeg var så heldig å ha ham.

– Så spurte hun meg om vi inngikk kompromisser og jeg svarte at jeg selvfølgelig gjorde det. «Men gjør han det da?» spurte hun, og da løsnet alt. Jeg svarte ingenting, men den timen endret meg. Det spørsmålet satte i gang en prosess i hodet mitt, hvor jeg begynte å innse at alt som skjedde hos oss ikke var normalt i det hele tatt, forteller hun.

Ble sett på som «verdens snilleste»

Kristin er i starten av tyveårene da hun gjennom en felles bekjent treffer Stian som er en god del år eldre enn henne.

De bor langt fra hverandre og de første månedene snakker de ofte sammen på telefonen.

Hun lar seg sjarmere og etter et halvt års tid bestemmer hun seg for å gi forholdet en sjanse. Kristin flytter derfor hjem til ham og forsøker å finne seg en ny jobb på hans hjemsted.

– Da jeg møtte Stians venner og familie for første gang, sa alle at jeg var heldig som hadde fått en så snill mann. Flere poengterte at jeg måtte ta ekstra godt vare på ham, fordi han var verdens snilleste. Men sammen med meg, bak husets fire vegger, var han en helt annen.

Ble ydmyket og latterliggjort

Jobbmulighetene står ikke akkurat i kø for Kristin og den første tiden ender hun opp med å gjøre husarbeid og stelle for Stian.

Ganske umiddelbart begynner det som skal bli årevis med gradvis psykologisk nedbrytning.

– Det startet med at han hadde en del forventninger til hvordan jeg skulle gjøre ting. Jeg jobbet så hardt jeg kunne, men ingenting av det jeg gjorde var bra nok. Han sammenlignet meg ofte med moren sin og kunne for eksempel si at jeg bare klarte halvparten av det hun gjorde, til tross for at hun hadde fire barn.

– Etter hvert begynte han å dikte opp rare historier om meg og latterliggjøre meg ovenfor andre. Alt fra kommentarer om at det var jeg som var sjefen for økonomien, til at jeg alltid gikk rundt med en kniv bak ryggen. Historiene ble bare verre og verre, det var som at han skulle se hvor mye jeg tålte og fant meg i, forteller hun.

Krevde full kontroll

Stian har det Kristin beskriver som sadistiske trekk. Han liker å skremme henne, noe han kan gjøre når som helst. Ofte mens hun kjører bil, slik at hun må bråbremse.

Han ønsker også å ha full kontroll på alt hun foretar seg, samtidig kan han selv være borte i dagevis uten å være tilgjengelig på telefon.

– Han krevde full gjennomsiktighet fra min side, mens han hadde et hemmelig liv som jeg følte at jeg ikke var berettiget til å se. Hvis jeg skulle lese noe på nettet måtte han se på og ville vite hvorfor jeg leste om dette. Og om jeg snakket med venner eller foreldrene mine i telefonen, ønsket han full rapport om hva vi hadde snakket om. Han ville spesielt vite om jeg hadde diskutert ham, så det var tydelig at han var redd for at jeg skulle utlevere informasjon om hvordan han oppførte seg.

– Han hadde også full kontroll over hva jeg brukte penger på. Jeg følte meg ofte som en unge da jeg måtte forklare hva alle beløpene på kontoutskriften hadde gått til. Jeg hadde ikke egen bankkonto og hver gang jeg forsøkte å ta det opp, endte det i en krangel. Han ble mistenksom på hvorfor jeg ville ha det.

Kontaktet politiet

Sex skjer kun på Stians initiativ og Kristin oppdager raskt at hun ikke kan avvise ham.

– Hvis jeg gjorde det, ble han så forbannet at jeg trodde han skulle drepe meg. Jeg ble aldri direkte voldtatt, men jeg tenkte noen ganger at det kunne ende opp med voldtekt om jeg ikke gikk med på å ha sex.

– Jeg fikk aldri en klem eller noe emosjonell nærhet. Hvis jeg ble lei meg fikk jeg aldri trøst, han rakket heller ned på meg og sa at jeg var alt for sensitiv. Akkurat det med at jeg var så sensitiv og nærtagen hørte jeg så mange ganger at det ble drillet inn i hodet på meg. Han sa også at jeg var utakknemlig, fordi en annen mann ville banket meg hver eneste dag.

Volden går etter hvert også over til å bli fysisk. Stian drikker sjelden så mye at han blir full, men når han gjør det blir han veldig aggressiv.

– Hver gang jeg hørte at han skulle drikke ble jeg veldig redd. Han ble demonisk, det var som at noe i hjernen klikket fullstendig. Han kunne påstå ting som aldri hadde skjedd og det nyttet ikke å snakke med ham.

– En gang dyttet han meg veldig hardt og jeg ble så redd at jeg løp ut av huset og ringte politiet. Jeg var livredd og trodde han skulle drepe meg. Da politiet kom og jeg møtte ham på gårdsplassen, sa han unnskyld og påstod at det hele hadde vært et uhell. Politiet sa jeg kunne anmelde hendelsen, men jeg valgte å ikke gjøre det. Jeg klarte ikke tenkte fornuftig på det tidspunktet, jeg var så redd.

Utviklet angst og fysiske smerter

Årevis med psykisk mishandling forandrer Kristin. Den utadvendte og ellers sprudlende kvinnen, utvikler alvorlig angst. Hun har stadige panikkanfall og tør ikke omgås andre. Hun føler seg stygg både utseendemessig og innvendig, og unngår å se seg selv i speilet.

Det skal ta over 13 år med psykisk, fysisk, økonomisk og seksuell vold, før kroppen hennes blir så fysisk syk av påkjenningen at hun oppsøker hjelp.

Etter samtalen med terapeuten som spurte henne om hvordan hun egentlig hadde det, går Kristin gjennom en ett år lang indre prosess hvor hun bearbeider det hun har vært gjennom og forbereder seg på å forlate Stian.

Hun skammer seg over hvordan situasjonen er hjemme, men tør etter hvert å åpne seg for søsteren sin og en venninne.

– Selv om jeg begynte å se sannheten var jeg fortsatt i tvil. Kanskje jeg hadde misforstått? Kanskje det var meg det var noe galt med og at han var så fin og ordentlig som kompisene hans og familien hans sa?

– På det tidspunktet hadde vi også små barn, slik at det var vondt å tenke på at jeg skulle ødelegge familien. Han var jo en god pappa og alle andre syntes han var så snill.

– Be om hjelp!

Etter en vanskelig skilsmisse som endte i rettssak, har Kristin nå fått et helt nytt liv. Hun har begrenset kontakt med Stian, samtalene dreier seg kun om det praktiske rundt barna. I ettertid synes hun det er rart å tenke på at hun ikke klarte å bryte ut tidligere.

– Det er som om at jeg har våknet opp etter et langt mareritt og det hender fortsatt at jeg har flashbacks. Da jeg forlot ham ble han veldig sint og jeg var faktisk forberedt på at jeg kunne bli drept. Selv om han aldri gikk til fysisk angrep, var han svært truende i kroppsspråket og skrek til meg i telefonen. Men jeg orket bare ikke mer, jeg klarte ikke finne meg i å ha det sånn etter å ha «våknet opp».

Kristin håper hennes historie kan hjelpe andre kvinner i samme situasjon.

– Uansett hvor redd man er, så må man tørre å snakke med noen og oppsøke hjelp. Jeg vet hvor vanskelig det er og hadde det ikke vært for at jeg fikk fysiske smerter vet jeg ikke hvordan det hadde gått for meg.

– Det var som at kroppen min skrek til meg at jeg måtte gjøre noe med livssituasjonen min. Det rare er at smertene forsvant brått på dag tre etter at jeg fysisk flyttet fra huset og i dag er jeg helt frisk.

Blir du utsatt for vold i nære relasjoner? Kontakt vold- og overgrepslinjen på telefon 116 006. Telefonen er landsdekkende, gratis og åpen hele døgnet.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer