– Det var Franziska som kom med forslaget for 16 år siden, for å få mest mulig uforstyrret søvn. Vi har et forhold hvor vi kan snakke om alt, så jeg tok det ikke ille opp, forteller ektemannen Christian.
– Og det tok ikke lange tiden før jeg også oppdaget alle fordelene med «sleep divorce». Selv om vi begge har måttet overbevise venner om at det slett ikke er noe galt med forholdet vårt. Vi har faktisk aldri hatt det bedre enn etter at vi skilte lag om natten. Nå våkner begge uthvilte, klare til å gå løs på dagens oppgaver, enten det er hverdag eller helg.
Franziska (50) og Christian (43) Benedict er opprinnelig fra Lübeck i Tyskland, men de har bodd i Sverige de siste ti årene. De har vært gift i 16 av de 20 årene de har vært kjærester, og sammen har de barna Hendrik (26), Jonathan (16), Lovis (15), Lilith (14) og Bela (12). Franziska jobber som morsmålspedagog i Uppsala kommune, og Christian er søvnforsker ved Uppsala Universitet. Han har også skrevet boken «Sømn, sømn, sømn».
– Da jeg ble tobarnsmamma, følte jeg enorm trang til å kunne sove uforstyrret når begge barna sov, sier Franziska og fortsetter:
– Heldigvis var Christian enige i at vi skulle prøve å sove separat. Det betyr ikke at vi har sluttet med nærhet og fortrolighet, vi har tross alt fått tre barn sammen etter dette – til tross for at vi bestandig sover hver for oss om natten.

- Vi vet at mange sover dårligere når de sover sammen med noen
Søvn er ikke oppskrytt
Franziska forteller smilende at sovetiden hennes er hellig. Vi tilbringer cirka en tredjedel av livet vårt i sengen, og Franziska vil helst ikke forstyrres når hun er dypt inne i sin egen drømmeverden.
– Søvnvansker er blant de vanligste helseplagene i befolkningen. Og er du i et forhold, kan du være ekstra utsatt for søvnproblemer, sier hennes mann, som også er søvnforsker.
– Alt som er bra for en relasjon gjøres når man er våken, ikke når man sover, understreker han.

Han sier videre at om partneren lager lyder, vifter med armene, snur seg hundre ganger, vil ha vinduet åpent, legger seg sent, leser på sengen eller på andre måter forstyrrer sin kjære, kan det være en fordel for begge å sove hver for seg. En såkalt «sleep divorce» har ikke noe med en skilsmisse å gjøre. Det er nemlig ikke så dramatisk som det kan høres ut.
– Kanskje dere bare kan dele opp soverommet, så dere får hvert deres rom? Eller en av dere kan sove i stuen? Bytte på? Det gjelder å finne en praktisk løsning som ikke er for krevende, sier Christian.
Da ekteparet Benedict begynte med separat soving, var det nok soverom i huset til at alle fikk sitt eget rom. Slik de bor nå sover Christian på kjøkkenet, og det fungerer helt fint.
– Det hender folk synes det er både rart og morsomt når de hører at mannen i huset sover på kjøkkenet, ler Franziska.
– Den eneste ulempen jeg opplever, er at vår dalmatiner Edi i blant hilser på meg om natten, men det er litt koselig også, humrer Christian.

Vi har 6 ulike søvntyper - hvilken er du?
Krangler mindre
Christian forklarer at søvnforskning blant annet har vist at par som ikke er utsovet, raskere begynner å krangle med hverandre, enn par som til vanlig sover nok.
– Hvis man til stadighet irriterer seg over partneren og begynner å krangle, kan det være på tide å prøve «sleep divorce». Dette kan være den enkleste og mest effektive løsningen. Man lever nøyaktig som vanlig, sover bare i ulike rom om natten, sier han og legger til:
– Veldig mange opplever at søvnvanskene forsvinner, eller i hvert fall blir mindre, når de får sove alene. Og uthvilte mennesker takler utfordringer bedre, slik at det skal mer til før det blir bråk og krangling i forholdet.
Christian sier at det i vårt moderne samfunn anses som merkelig at et par som bor sammen ikke sover sammen, og at det derfor ikke er så vanlig. Mange kvier seg for å ta opp et så følelsesladet tema av frykt for at den andre skal tro man ikke er fornøyd i forholdet. Han hevder at det er en misforståelse, og at en «sleep divorce» tvert imot kan være bra for relasjonen. Åpenhet er viktig i alle forhold, og vi har selv ansvar for å si fra og komme med forslag til løsninger dersom vi blir forstyrret av partneren om natten.
Hjerneforskeren sier imidlertid at «sleep divorce» kanskje ikke passer for alle. Noen forteller at de kjenner seg urolige når de må sove uten partneren. For disse kan nok separate soverom heller skape større enn mindre søvnproblemer.
Kan gli hva hverandre
Parterapeut og sexolog Bianca Schmidt er tydelig på at grunnen til at et par velger å sove hver for seg er vesentlig. Dersom man prøver å reparere et forhold ved å sove hver for seg, har man et dårlig utgangspunkt, og kan gli enda lenger fra hverandre. De grunnleggende gnisningene i forholdet forsvinner ikke av seg selv.

Separate soverom er dermed ingen løsning for et forhold som halter, da må man sette inn helt andre tiltak.
– Men dersom begge er enige i at de i en periode trenger alenetid om natten for å være mest mulig uthvilte om morgenen, kan det funke å sove på hvert sitt rom. Det er ymse grunner til at separate soverom kan være smart, for eksempel hvis man har små barn eller ekstra mye å gjøre på jobb. Dersom partneren snorker eller på annen måte skaper uro om natten, er det viktig å si fra på en ordentlig måte, sier hun og fortsetter:
– De fleste har en forestilling om at par skal sove sammen, og vi har ingen rollemodeller på lykkelige forhold som viser det motsatte. Hollywood filmer med lykkelige par som sover i hvert sitt rom eksisterer ikke. Men om et par er nysgjerrige på å prøve separat soving, er det viktig å snakke åpent om det, her må hvert par finne ut hva som er det rette for dem. Utfordringen er for nåen å finne rom for intimitet, gode samtaler og sex, som de vanligvis gjør i sengen.

Tegnene på at du lever i et usunt forhold
Parterapeuten sier at folk har ulike tider på døgnet både for nære samtaler og sex. Noen legger seg til ulik tid, og snakker ikke sammen i det hele tatt før de sovner, mens andre avslutter dagen med en fortrolig prat og/eller seksuell intimitet i sengen før de sovner.
Schmidt sier at det ikke finnes noen fasit, og at den gode samtalen like gjerne kan finne sted over kaffekoppen om morgenen eller ved peisen om kvelden.
– Det kan være praktisk å sove hver for seg, men det ligger en fare i at man blir så vant til å være for seg selv, at man slutter å søke nærhet.
– På den annen side kan det være spennende å bli invitert inn på partnerens soverom, hvis det «ligger noe i luften». Sexlivet kan til og med få en piff, men det krever en innsats av begge. Uten denne bevisstheten, kan både fortroligheten og sexlivet lett dabbe av.

- Du sover rett og slett mindre jo eldre du blir
Ulike sovevaner
Hos ekteparet Benedict begynte det med at Franziska syntes ektemannen pustet for høyt mens han sov. Dessuten var hun redd for å forstyrre ham, når småbarn våknet og hun måtte opp om natten. Nå er småbarnstiden for lengst et tilbakelagt kapittel, men det er ikke sovevanene til ekteparet Benedict.
– Jeg liker å legge meg tidlig og er en morgenfugl, sier Franziska.
– Christian er stikk motsatt, et kveldsmenneske med lakenskrekk. Og jeg våknet alltid når han kom og la seg. Men så ulike døgnrytmer, har vi det mye bedre når vi kan legge oss når det passer, uten å måtte være redd for å uroe den andre.

Begge er enige om at et aktivt liv med fire hjemmeboende ungdommer, en hund og fulle jobber, er krevende. For å få den energien som trengs, må begge være utsovet.
– Og det blir vi bare når vi kan sove uforstyrret gjennom natten, sier Franziska.
– Om det er hverdag eller helg spiller mindre rolle, vi trenger like mye søvn alle sju nettene i uken for å følge opp barna på deres aktiviteter.
På vårt spørsmål om ekteparet tenker å fortsette med «sleep divorce» også i fremtiden, er Christian kjapp med svaret:
– Yes. Never change a winning routine!
