Kroppshår

Eldinas ansikt gikk viralt

«Hvis kjæresten min ikke trenger å nappe sine øyebryn, hvorfor skal jeg?»

KROPPSHÅR: Eldina Jaganjac barberte og nappet i mange år bort hår i ansiktet. Nå tar hun kampen opp for at kvinner kan se ut som de gjør, og som de selv ønsker. Foto: Christine Vassaux Noe
KROPPSHÅR: Eldina Jaganjac barberte og nappet i mange år bort hår i ansiktet. Nå tar hun kampen opp for at kvinner kan se ut som de gjør, og som de selv ønsker. Foto: Christine Vassaux Noe Vis mer
Publisert

Danske Eldina Jaganjac har vanskelig for å forstå at det faktum at hun lar kroppshåret gro, kan være interessant for hele verden. Hun mener at det ikke burde skape så mange reaksjoner at hun ser ut som hun gjør.

Da Eldina Jaganjac ble tenåring, begynte hun som andre å få hår under armene og på beina. Dessuten begynte øyebrynene hennes å vokse mer sammen.

Det gikk ikke lang tid før hun oppdaget at det forventes at kvinner fjerner hår på kroppen. Så i mange år følte hun også et press til å gjøre det. Men for litt over et år siden lot hun det gro.

Ikke fordi hun synes det er bedre å la det gro, men fordi hun nekter å fjerne hår bare for å passe inn i en bestemt bås.

– Problemet er at det er en forventning om at kvinner skal fjerne hår på kroppen. Det irriterer meg. Hvis kjæresten min kan gå ut døra uten å barbere beina sine, hvorfor skal ikke jeg kunne gjøre det samme? Hvis han ikke trenger å nappe brynene, hvorfor skal jeg?

Artikler i internasjonale medier

Den britiske nettavisen Unilad var den første utenlandske avisen som skrev om Eldinas kroppsbehåring.

Deretter ble Eldina ringt ned av utenlandske medier som også ville skrive om henne. I tiden etterpå er det skrevet artikler om henne i India, Mexico, Japan, USA, Argentina og Tyrkia.

Hun har vanskelig for å forstå at hennes kroppshår kan skape så mange reaksjoner.

– Det ville aldri gått viralt hvis jeg var mann. De utenlandske mediene skriver ikke om menn som har skjegg. Men med en gang kvinner gjør noe som er litt annerledes, blir det et tema.

TRUSLER: Eldina har fått mange ekle og skremmende meldinger fra menn på sosiale medier. Foto: Christine Vassaux Noe
TRUSLER: Eldina har fått mange ekle og skremmende meldinger fra menn på sosiale medier. Foto: Christine Vassaux Noe Vis mer

Får trusler

Eldina får ofte negative tilbakemeldinger om utseendet sitt på sosiale medier.

– Jeg får ofte beskjeder fra menn om hva de mener er penest ved meg, eller hva de mener ikke er pent ved meg. Jeg tenker bare, «hvorfor blander du deg opp i det?»

Hun har også fått trusler. Men det gir bare Eldina mer motivasjon til å forandre samfunnet, slik at kvinner kan se ut nøyaktig slik det passer dem selv.

– Hvis noen kan skrive at de håper jeg blir drept, er det deres problem. Men det er jo ikke et lett samfunn å være kvinne i, hvis man ikke kan få lov til å se ut som man gjør om morgenen og bare gå rett ut døra, uten å få trusler.

Positivt fra mange kvinner

Det er heldigvis ikke bare negative tilbakemeldinger Eldina får.

Det er også veldig mange kvinner som skriver at de også har lyst til å la kroppshåret gro, men at de ikke tør fordi de frykter å bli beglodd på gaten, at folk kan komme med stygge kommentarer, og at de er redde for særlig menns reaksjoner – at noen kan være truende mot dem.

– Kvinner fra hele verden skriver til meg. Yngre og eldre kvinner. Det viser at det er et problem veldig mange steder at kvinner ikke tør å gjøre det de har lyst til. Det er ikke samme plass for kvinner.

FRIDA MED ØYEBRYNENE: Den meksikanske maleren Frida Kahlo (1907–1954) er et berømt eksempel på en kvinne som framsto som hun ville, og som ble oppfattet både som svært vakker og som sterk. Dette er et av hennes mange selvportretter. Foto: NTB
FRIDA MED ØYEBRYNENE: Den meksikanske maleren Frida Kahlo (1907–1954) er et berømt eksempel på en kvinne som framsto som hun ville, og som ble oppfattet både som svært vakker og som sterk. Dette er et av hennes mange selvportretter. Foto: NTB Vis mer
FRIDA SOM UNG: Hun skulle bli legendarisk både som kunstner og som personlighet. Foto: NTB
FRIDA SOM UNG: Hun skulle bli legendarisk både som kunstner og som personlighet. Foto: NTB Vis mer

Alle jentene var flaue

Da Eldina var 14 år, la hun merke til at alle jentene var flaue over kroppshåret sitt, og fjernet det i hemmelighet.

Det synes Eldina er et problem. Hun ønsker at kroppsbehåring skal være en nøytral ting. Den gang Eldina valgte å la hårene gro, hadde hun ikke noen spesiell grunn til det. Det var bare det hun hadde lyst til.

Eldina forklarer at det er en slags antimisjon hun har. Det handler bare om at kvinner skal ha lov til å se ut som de vil. Det handler ikke om at det er bedre å la håret gro.

– Hvis jeg barberer beina i morgen eller går med makeup, er det ikke fordi jeg bøyer meg for hva menn vil, det er bare det jeg selv har lyst til. Jeg kjemper for at ingen kvinner skal føle seg pinlig berørt over det utseendet de er født med.

FRI VILJE: Hvis Eldina har lyst, går hun kanskje ut en dag med barberte bein, sminke og nappede øyebryn. Eller ikke. Foto: privat
FRI VILJE: Hvis Eldina har lyst, går hun kanskje ut en dag med barberte bein, sminke og nappede øyebryn. Eller ikke. Foto: privat Vis mer

Tar opp kampen

Men nå, da Eldinas ansikt faktisk er gått viralt, og hun har fått så sterke reaksjoner på sin egen kroppsbehåring, ser hun at det er behov for å ta opp kampen.

– Kvinner skal kunne eksistere på den måten de ønsker, enten det er på sosiale medier eller på gaten. For kvinner har bare ikke det samme rommet.

– Mine guttevenner eller min kjæreste får jo ikke kommentarer på sin behåring, som «Marco, nå må du faktisk få barbert bort skjegget ditt». Det er helt vilt hvor stor forskjell det er. Menn vil aldri få de samme truende meldingene. Derfor er mitt mål å ta et oppgjør med dobbeltmoralen.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer