Flyttet fra Oslo til Lofoten:

Elin (47) var alltid opptatt, alltid på vei - så brast boblen

– Jeg hørte en sterk stemme inni meg som sa: «Ta en pause og dra til havet. Bo i et fiskevær i Lofoten.» Så dro jeg.

NORD: Det er noe med fjellene, havet og roen her i nord. Naturen har lært Elin å hente frem kraften inni seg. Det lærer hun nå bort til andre. FOTO: Nina Bull-Engelstad
NORD: Det er noe med fjellene, havet og roen her i nord. Naturen har lært Elin å hente frem kraften inni seg. Det lærer hun nå bort til andre. FOTO: Nina Bull-Engelstad Vis mer
Publisert

Elin var juristen og lederen som hadde alt på stell.

– Jeg hadde alt jeg hadde ønsket meg. To skjønne barn, nydelig leilighet i Oslos beste strøk. Flott mann. God utdannelse. Og en drømmejobb i musikkbransjen, som leder for GramArt, artistenes organisasjon.

Det var i hvert fall slik det så ut fra utsiden.

På innsiden var det annerledes. Ekteskapet skrantet, og Elin strevde med en følelse av ikke å strekke til. En meningsløshet hun ikke klarte å sette ord på. Og en uro hun ikke forsto.

– Jeg hadde hele livet holdt et høyt tempo, uansett om det var på jobb, trening, eller i ferier. Alltid opptatt, alltid på vei, forteller hun. Det var sånn jeg trodde det skulle være. En endeløs rekke av oppnåelser jeg kunne krysse av på en liste.

Så sprakk boblen. Ekteskapet og drømmen om kjernefamilien gikk i knas.

– Det føltes som om beina ble slått vekk under meg. For hvem var jeg nå? Hvor skulle jeg gå? De store spørsmålene meldte seg på. Og selv om jeg forsøkte å skyve dem bort, klarte jeg det ikke. Jeg måtte velge mellom å fortsette å løpe fra meg selv, eller gå en ny og ukjent vei.

ELSKER VÆR: Været er røffere på en øy i Lofoten enn innenfor ring 2 i Oslo der Elin flyttet fra. Men hun elsker det! FOTO: Elin Aamodt
ELSKER VÆR: Været er røffere på en øy i Lofoten enn innenfor ring 2 i Oslo der Elin flyttet fra. Men hun elsker det! FOTO: Elin Aamodt Vis mer

Karneval i Brasil, og storm i Amazonas

Det var ikke den første gangen Elin hadde hatt behov for en omstart.

– Jeg begynte på jussen for å gjøre verden bedre, sier hun, men ble etter hvert desillusjonert. Dress og stresskoffert. Var det virkelig dette jeg ville?

Hun tok en pause fra studiene og seilte over Atlanteren, sammen med fire gutter. Fra Cape Town i Sør-Afrika til Salvador i Brasil.

Reisen over verdenshavet tok 35 dager. Men Elin likte seg så godt om bord, at hun ble med båten videre i månedsvis. Oppover Brasils nordlige kyst, inn Amazonas, Guyana. Og rundt i Kariben.

– Å seile med åpent hav på alle kanter, og med flere tusen meter vann under oss. Det var større enn jeg noensinne kunne forestille meg, sier hun.

– Vi hadde noen røffe forhold utenfor kysten av Afrika, og storm i Amazonas. Men solnedgangene og naturopplevelsene under stjernehimmelen, ville jeg aldri ha vært foruten.

Hun forteller at turen lærte henne mye om lederskap. Å bo tett, fungere som et team. Og ikke minst oppleve sine egne mønstre og tanker. For hvordan håndterer man alt dette på åpent hav, uten noen mulighet å stikke av?

HJEMME: – Det er noe med roene fjellene og havet gir meg som jeg har vanskelig å forklare med ord. En følelse av tilhørighet, kanskje? Jeg føler meg hjemme her, sier Elin. FOTO: Terje Nygaard
HJEMME: – Det er noe med roene fjellene og havet gir meg som jeg har vanskelig å forklare med ord. En følelse av tilhørighet, kanskje? Jeg føler meg hjemme her, sier Elin. FOTO: Terje Nygaard Vis mer

De fleste trodde det hadde rabla for meg

– Jeg har nok alltid hatt en dyp lengsel etter havet, sier Elin. Og da boblen sprakk, meldte lengselen seg igjen. Og hvor er havet villere, og vinden blåser sterkere enn i nord?

– Jeg hørte en sterk stemme inni meg som sa: «Ta en pause og dra til havet. Bo i et fiskevær i Lofoten.» Så da dro jeg på den følelsen, sier hun.

Tobarnsmoren leide bort leiligheten i Oslo, tok permisjon fra lederjobben og ungene ut av barnehagen. Hennes lille Toyota Yaris var sprengfull med unger, klær, bøker og det de trengte, da hun styrte den mot havet i nord.

Ren galskap mente mange. Uansvarlig, mente andre.

– De fleste trodde det hadde rabla for meg, sier hun. Hun smiler. Men sannheten er at jeg aldri har følt meg sterkere, enn da vi kjørte nordover mot de høye fjellene. Og låste oss inn i den vesle rorbua på brygga vi hadde fått leie.

LOFOTENS HAWAII: Skrova er et fiskevær ca. 1 mil ut i havet utenfor Svolvær med 170 fastboende. «Fra Skrova har man den beste utsikten til Lofotfjellene. og det beste med Skrova er at det er hav overalt. Skrova kalles Lofotens Hawaii, grunnet antallet soltimer. FOTO: Privat
LOFOTENS HAWAII: Skrova er et fiskevær ca. 1 mil ut i havet utenfor Svolvær med 170 fastboende. «Fra Skrova har man den beste utsikten til Lofotfjellene. og det beste med Skrova er at det er hav overalt. Skrova kalles Lofotens Hawaii, grunnet antallet soltimer. FOTO: Privat Vis mer

– Vi har alle et genialt kompass inni oss

Fire år senere bor Elin fortsatt på den lille øya Skrova lengst ut i havgapet. Nå som selvstendig næringsdrivende. Med klienter fra hele verden, som hun inspirerer til å følge sine drømmer, og finne sitt kompass. Hva skjedde?

– Jeg fulgte min indre stemme. Nå hjelper jeg andre med å gjøre det samme, sier Elin da vi står foran hennes nykjøpte hus, på toppen av øya. Utsikten over det isende gråblå havet og de snøkledde Lofotalpene i høstsolen er svimlende.

– Vi har alle et genialt kompass i oss, som vet hva et godt liv er for oss, sier hun ettertenksomt, og skyver bort en hårlenke som vinden har blåst i ansiktet. Men det er få som lærer oss å navigere etter det.

– Jeg selv drømte om det store havet ved et fiskevær i Lofoten. Men å følge en drøm handler sjelden om å flytte langt eller gjøre noe drastisk. Det handler om hva som får akkurat ditt hjerte til å banke litt ekstra. Og å være nysgjerrig på hva som hindrer deg på veien dit.

NORDLYS: Elins firma heter Nordlys. Nord fordi det er dit nålen i hennes indre kompass peker. Lys fordi det hun underviser i, handler om lys. FOTO: Elin Aamodt
NORDLYS: Elins firma heter Nordlys. Nord fordi det er dit nålen i hennes indre kompass peker. Lys fordi det hun underviser i, handler om lys. FOTO: Elin Aamodt Vis mer

Ikke dø med sangen inni deg

At de ikke levde det livet de selv ønsket, men det de trodde var forventet av dem. Det topper listen over hva folk angrer på når de ligger for døden, skriver den australske palliativsykepleieren Brownie Ware i sin bok «The top five regrets of the dying».

Elin synes det er trist at så få tør å stoppe opp og spørre seg selv «hva drømmer jeg om?» Og «hva vil jeg egentlig?»

– Vi er ofte gode til å minne oss selv på hva som ikke er mulig, sier hun. Men hva som skal til for at vi skal ha det godt? Hvordan vi får det bra ut fra de forutsetningene vi har. Noe av det viktigste i livet. Det lærer vi ikke noe om på skolen!

- Når vi kjenner på uro eller misnøye, tenker vi gjerne at noe er feil med mannen vår, sjefen, huset eller noe annet ytre. Men ofte handler det om manglende kontakt med oss selv.

– Alt starter med å tørre å lytte til drømmene våre, sier hun. De er nært knyttet opp mot hva som gir oss glede. Akkurat nå. Og på lang sikt.

Elin trodde selv i altfor mange år, at det å drømme handlet om et overskuddsfenomen. Noe man kunne gjøre når alt annet var på stell.

– Nå vet jeg at det er en naturlig og viktig del av det å være menneske. Å kjenne seg selv og vite hva som er et godt liv for en selv, er så grunnleggende. Og at vi kan øve opp vår evne til å se for oss det livet vi ønsker å leve.

– Drømmer er til for å virkeliggjøres, sier Elin. Kall dem en form for planlegging. Det kan være skummelt å følge dem. Men jeg lover deg at det er verdt det.

FRISKT: Kalde bad i all slags vær er noe av det aller beste Elin vet. Hun bader jevnlig gjennom hele vinteren. Her med øy-venninne Hilde fra Skraaven Havsuleforening. Verdens herligste badeklubb, ifølge jentene. FOTO: Emil Nord, Skrova
FRISKT: Kalde bad i all slags vær er noe av det aller beste Elin vet. Hun bader jevnlig gjennom hele vinteren. Her med øy-venninne Hilde fra Skraaven Havsuleforening. Verdens herligste badeklubb, ifølge jentene. FOTO: Emil Nord, Skrova Vis mer

Å være sitt eget fyrtårn

– For å ta seg gjennom de endringene man ønsker er det viktig å få kontakt med sin egen indre kraft, sier hun. Man må finne sitt eget fyrtårn for å stå støtt når det stormer.

Det har Elin lært ved å bryte med rollene som hadde definert henne i hele hennes voksne liv. Og kanskje av de tøffe vintrene i havgapet i nord?

– Ja, over fire år som fastboende i Norges vakreste og villeste fjell, har gjort noe med meg. Det er som om naturen her har lært meg å stå stødig, sier hun, og ser ut mot havet. Men, legger hun til, det stormer nok aldri så mye ute, som det kan gjøre på innsiden. Å leve er også å klare at livet røyner på. Det er en del av pakka. Men når vi spiller på lag med oss selv, frigjøres en enorm kapasitet. Og dette er ikke bare forbeholdt noen få.

Vi har alle denne styrken i oss.

Det er ikke slik at Elin alltid er lykkelig. Hun møter på hindringer, akkurat som andre. Hun blir lei seg, sint og frustrert. Men hun har funnet måter å håndtere det. Og et viktig redskap er å tørre å kjenne på følelsene, istedenfor å flykte fra dem.

– Der ligger det en styrke: Å bli klar over hva vi føler. Tåle å stå i følelser uten å dømme. Da vil de sakte gli over i noe som styrker oss, sier hun.

SKROVA: Guttene på 7 og 9 år går på øyas lille skole, Skrova skole med 22 elever totalt. «Vi er masse på fjellet, i fjæra og elsker å se på nordlyset sammen under dyna på kveldene. Det å leve tett på naturen, er verdier jeg ønsket å gi barna» sier Elin. FOTO: Terje Nygaard, Skrova.
SKROVA: Guttene på 7 og 9 år går på øyas lille skole, Skrova skole med 22 elever totalt. «Vi er masse på fjellet, i fjæra og elsker å se på nordlyset sammen under dyna på kveldene. Det å leve tett på naturen, er verdier jeg ønsket å gi barna» sier Elin. FOTO: Terje Nygaard, Skrova. Vis mer

Den kvinnelige urkraften

Elin jobber bare med kvinner. Og hun lærer ikke bort noe de ikke allerede vet, sier hun. Bare minner dem på hvem de er. Hun har erfart at mange kvinner ikke lever ut sitt fulle potensial. Kanskje fordi samfunnet premierer tradisjonelle maskuline verdier, som konkurranse og prestasjon og ytre oppnåelser. Dette vil Elin endre på.

– Når en kvinne har det godt med seg selv, skaper hun en bedre verden. Og magiske ting skjer når vi kvinner vi trekker i samme retning. Det er noe helt spesielt med den urkraften vi har i oss. Kanskje det er livet her i nord som har vist meg den? Her har kvinnene vært nødt til å holde sammen, mens mennene har vært på havet.

Som mentor bruker Elin alle erfaringene sine. Som leder, som «drømmefanger» og som jurist. I tillegg til sin kunnskap om mennesket som en helhet.

– Yoga, meditasjon og ledelse; Jeg tror kanskje ikke at akkurat den kombinasjonen er så vanlig, smiler Elin. Men å bli oppmerksom. Observere. Styrke seg selv fra innsiden. Det er der gullet ligger. Fordi vi bærer allerede løsningen i oss.

– Er det å «drømme» fjernt for deg, begynn å søke etter gledene i livet ditt. Øv deg på å være åpen og nysgjerrig.

– Balanse. Er det ikke alle det ønsker seg, da, sier Elin. Livet stormer for meg som for alle andre. Men jeg har etter hvert lært meg hvordan jeg tar meg tilbake på sporet. FOTO: Elin Aamodt
– Balanse. Er det ikke alle det ønsker seg, da, sier Elin. Livet stormer for meg som for alle andre. Men jeg har etter hvert lært meg hvordan jeg tar meg tilbake på sporet. FOTO: Elin Aamodt Vis mer

Elins fem nøkler til å lykkes med drømmen din:

1 Våg å drømme stort.

Tillat deg selv å kjenne etter hva du egentlig ønsker deg. Se det for deg, skriv det ned. Ikke la negative tanker (eller personer) stanse deg i denne første drømmefasen. Husk at alle endringer i livet har startet med at én person ønsket en endring.

2 Velg det ukjente helt bevisst.

Det å følge en drøm handler om å velge noe du ikke vet hvordan blir. Her ligger det skumle naturligvis. Men også magien. Og det er også hele poenget. For tenk om det går bedre enn du noensinne kunne se for deg?

3 Del drømmen din med noen du stoler på vil deg vel.

Å dele drømmen din er viktig. Både for din egen klarhet og for å ha en heiagjeng rundt deg. Men vær nøye med hvem du deler drømmen din med. Omgi deg med noen som støtter deg. Du trenger ikke negative stemmer før du selv har fått trygghet i din nye vei.

4 Begynn med små, jevne skritt.

Det er nå det begynner å bli gøy, og du går fra drøm til plan. Skriv ned 10-20 små skritt du kan gjøre hver dag og bestem deg for å gjøre dem. Alt starter i at du handler på drømmen din. Ikke vent på noe (selvtillit, noe som skal på «plass») i livet ditt før du kan starte. Ditt nye kapittel begynner nå!

5 Tillit, tålmodighet og glede.

Dine viktigste følgesvenner til drømmen din. Ved alle små eller store endringer vil det komme opp motstand i deg. Oftest frykt i en eller annen variant. Bestem deg for å ta ansvar og ledelsen i livet ditt. La deg styres av kjærlighet til drømmene dine, ikke frykt eller begrensende tanker. Du har alt i deg for å lykkes. Feire små fremskritt, og søk etter glede på veien til drømmene dine. Vit at tillit og tålmodighet kan øves opp. De er dine viktigste verktøy for å lykkes!

Det å være en del av et øysamfunn som fastboende gjennom flere år, har gitt Elin flere erfaringer og opplevelser enn hun noensinne kunne drømme om. FOTO: Elin Aamodt
Det å være en del av et øysamfunn som fastboende gjennom flere år, har gitt Elin flere erfaringer og opplevelser enn hun noensinne kunne drømme om. FOTO: Elin Aamodt Vis mer

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer