Laserbehandling

Elisabeth (21) fikk varige brannskader etter laserbehandling

- Jeg kunne ha gitt hva som helst for å skru tilbake tiden og heller bekymre meg for litt hår, fremfor en kropp jeg ikke kjenner igjen, sier Elisabeth Lund.

SKJULT BRANNSKADENE: Elisabeth Lund har redigert bildene sine helt siden hun fikk brannskader etter laserbehandling i 2020. Nå ønsker hun å advare andre. Foto: Privat
SKJULT BRANNSKADENE: Elisabeth Lund har redigert bildene sine helt siden hun fikk brannskader etter laserbehandling i 2020. Nå ønsker hun å advare andre. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Elisabeth Lund (21), TV-personlighet og influenser, hadde lenge hatt et ønske om å fjerne uønsket hår på kroppen. Hun fant en klinikk på Instagram, som så bra ut, og hun spurte om de ønsket å gjøre et samarbeid med henne. Hun fikk da laserbehandling med rabattert pris, hos Alero Helse i Kristiansand. Dette var i desember 2020.

- Da behandlingen startet kjente jeg at det begynte å svi i huden. Jeg ga beskjed til behandleren, og vedkommende mente at det var normalt. Jeg fikk en del røde merker i huden, men ble fortalt at det var vanlig.

Elisabeth forteller at hun tidligere har fjernet hår med voks, og at hun derfor er vant til smerte, men at dette var noe annet.

Da behandlingen var ferdig, mener Elisabeth at man kunne se tydelige merker etter laseren.

Elisabeth ble hentet av svigerbroren sin, fordi hun knapt klarte å gå.

- Å sette seg på en buss var lite fristende. Under bilturen kjente jeg at det sved, og at det var vondt å ha tøy inntil huden.

SKADER ETTER LASER: Slik så leggene til Elisabeth ut etter laserbehandlingen. Foto: Privat
SKADER ETTER LASER: Slik så leggene til Elisabeth ut etter laserbehandlingen. Foto: Privat Vis mer

Store smerter

Dagen etter sendte Elisabeth en melding til klinikken, og beskrev smertene. Hun fikk beskjed om at de syntes det var leit å høre, men at det ville gå over. Hun fikk tilbud om tabletter og salve som skulle hjelpe mot ubehaget. Elisabeth valgte å ta kontakt med en hudlege først.

Elisabeth hadde store smerter de påfølgende dagene.

- Jeg klarte ikke å dusje, og jeg slet med å få sove. Det var helt forferdelig, sier hun.

Varige skader

Fem dager etter behandlingen, var Elisabeth hos en hudlege, som kunne konstatere at hun hadde fått brannskader grunnet laserbehandlingen.

- Hudlegen sa at det ikke var en reaksjon, men en varig skade, forteller hun.

Elisabeth lever av å dele bilder av seg selv, og hun har siden dette brukt timevis på å redigere vekk flekkene på bilder.

- Det har vært ekstremt tøft. Jeg ville så gjerne bli hårfri, men nå kunne jeg ha gitt hva som helst for å skru tilbake tiden og heller bekymre meg for litt hår, fremfor en kropp jeg ikke kjenner igjen når jeg ser meg selv i speilet.

Det har vært en stor psykisk belastning for Elisabeth, som har jobbet som modell i mange år.

- Jeg har gått ned masse i vekt, og mistet gløden og gnisten. Mange spennende jobboppdrag har gått i vasken. Ikke bare på grunn av merkene, men fordi jeg har følt meg helt tom.

Ønsker å advare andre

Elisabeth har vært veldig usikker på om hun ønsket å dele bilder av skadene, men hun har innsett at det er viktig å vise baksiden av skjønnhetsindustrien.

- Denne bransjen tjener millioner på andres usikkerhet. Jeg prøver ikke å fortelle andre at de ikke skal ta laser, men jeg vil oppfordre alle til å være forsiktig. Ta en test på et lite område først, for å se at huden tåler det, og bruk lav temperatur. For høy temperatur var årsaken til at det gikk galt i mitt tilfelle.

Hun mener det er viktig å være forsiktig, uansett hvilken skjønnhetsbehandling man skal ta.

- Det finnes alltid en risiko for at det kan gå galt, og det kan ha alvorlige konsekvenser.

MISTET JOBBER: - Mange spennende jobboppdrag har gått i vasken. Ikke bare på grunn av merkene, men fordi jeg har følt meg helt tom, sier Elisabeth. Foto: Privat
MISTET JOBBER: - Mange spennende jobboppdrag har gått i vasken. Ikke bare på grunn av merkene, men fordi jeg har følt meg helt tom, sier Elisabeth. Foto: Privat Vis mer

Flere har opplevd det samme

Etter at Elisabeth postet videoer som viser brannskadene, har flere kvinner tatt kontakt med henne, og fortalt at de har opplevd det samme.

- Om min opplevelse kan hjelpe bare én jente fra samme skjebne, er det verdt det.

Elisabeth hadde dialog med klinikken i tiden etter behandlingen, og de hadde et møte, hvor hun la frem krav om erstatning. De kom ikke til enighet. Elisabeth besluttet å ta saken videre med Norsk pasientskadeerstatning. Saken er ikke ferdigbehandlet ennå.

- Hårreisende

KK har bedt Alero Helse AS om en kommentar til Elisabeths historie. Vi ble da kontaktet av advokat Svein Erling Jensen, som representerer klinikken. I en e-post skriver han:

- Min klient mener det er en sammenheng mellom amfetaminbruk og de problemer Lund har fått. Vi mener at denne saken ikke bør publiseres før NPE sin avgjørelse foreligger. Tar forbehold om å kreve erstatning dersom saken blir publisert.

Elisabeth selv er rystet over påstandene om amfetaminbruk:

- At advokaten på vegne av klinikken mener at det er sammenheng mellom amfetaminbruk og skadene jeg fikk etter laseren, er bare helt hårreisende. Jeg har aldri prøvd narkotiske stoffer, ei heller vanlig sigaretter eller snus , sier Elisabeth.

Ikke mulig å komme med en konklusjon

KK ba advokat Jensen om dokumentasjon på koblingen mellom brannskader og amfetamin, og på at Elisabeth skulle være knyttet til amfetaminbruk. Vi fikk dette svaret:

- Min klient mener dette vil komme fram i NPE sin avgjørelse.

Etter dette har advokat Jensen ikke svart på KKs tilbud om å kommentere selve saken.

Kjell Magnus Thorvik, styreleder ved Alero Helse, mener at advokaten uttalte seg på generelt grunnlag.

- Så lenge det ikke er dokumentert at dette er årsaken til skaden, så kan vi selvsagt ikke komme med en slik konklusjon. Det er flere faktorer både før og etter behandlingen som kan påvirke resultatet av behandlingen. Det er viktig at våre behandlere gir god og riktig informasjon til pasienten om dette, og like viktig er det at pasienten gir riktig informasjon og følger behandlingsråd, sier han.

Dette kan påvirke laserbehandlingen:

  • Bruk av kremer (bør unngås i to-tre dager før behandling)
  • Sol (unngå å sole området som skal behandles, de siste seks ukene før behandlingen)
  • Voksing eller napping av hår (bør unngås de fire siste ukene før behandling)
  • Barbering (bør unngås samme dag som behandlingen)
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer