Dømt for mord og tortur:

Elisabeth skal ha drept 650 unge jenter

Å søke jobb hos grevinnen skulle vise seg å bli en blodig affære.

INSPIRASJON TIL GREV DRACULA: Elisabeth Báthory kalles også «Grevinnen av blod» og omtales av Guiness rekordbok som en av historiens verste kvinnelige seriemordere. FOTO: Skjermdump CNN/ John Malathronas.
INSPIRASJON TIL GREV DRACULA: Elisabeth Báthory kalles også «Grevinnen av blod» og omtales av Guiness rekordbok som en av historiens verste kvinnelige seriemordere. FOTO: Skjermdump CNN/ John Malathronas. Vis mer
Publisert

I drøyt 400 år har den ungarske grevinnen Elisabeth Báthory vært en av Øst-Europas mest beryktede figurer. Ikke nødvendigvis for sin rikdom, klokskap eller intelligens. Bakom makten hennes ligger det nemlig en grotesk og blodig historie. En historie så rystende at man knapt kan tro at den er sann.

I byarkivene i Budapest finner man vitneforklaringer fra begynnelsen av 1600-tallet som beskriver hvordan overklassekvinnen Elisabeth Báthory skal ha lokket unge jenter til slottet sitt, under påskudd av godt betalte tjeneroppdrag. Innenfor slottsmurene skal hun ha fått kvinnene torturert og drept, mens hun selv enten så på, eller deltok. Myten som har levd videre etter hennes død vil dessuten ha det til at Elisabeth tappet blodet til sine ofre i badekar, for å ta seg foryngende bad.

Men er det sant?

Overklassebarndom

Elisabeth Báthory ble født i 1560 i Nyírbátor i kongeriket Ungarn, og tilbrakte barndommen på Ecsed slott. Hun var datter i en av Europas rikeste og mektigste familier, med eiendommer som strakte seg over en tredjedel av Europa. Onkelen hennes var kongen av Polen og en annen slektning var prinsen av Transilvania.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer