Dømt for mord og tortur:

Elisabeth skal ha drept 650 unge jenter

Å søke jobb hos grevinnen skulle vise seg å bli en blodig affære.

INSPIRASJON TIL GREV DRACULA: Elisabeth Báthory kalles også «Grevinnen av blod» og omtales av Guiness rekordbok som en av historiens verste kvinnelige seriemordere. FOTO: Skjermdump CNN/ John Malathronas.
INSPIRASJON TIL GREV DRACULA: Elisabeth Báthory kalles også «Grevinnen av blod» og omtales av Guiness rekordbok som en av historiens verste kvinnelige seriemordere. FOTO: Skjermdump CNN/ John Malathronas. Vis mer
Publisert

I drøyt 400 år har den ungarske grevinnen Elisabeth Báthory vært en av Øst-Europas mest beryktede figurer. Ikke nødvendigvis for sin rikdom, klokskap eller intelligens. Bakom makten hennes ligger det nemlig en grotesk og blodig historie. En historie så rystende at man knapt kan tro at den er sann.

I byarkivene i Budapest finner man vitneforklaringer fra begynnelsen av 1600-tallet som beskriver hvordan overklassekvinnen Elisabeth Báthory skal ha lokket unge jenter til slottet sitt, under påskudd av godt betalte tjeneroppdrag. Innenfor slottsmurene skal hun ha fått kvinnene torturert og drept, mens hun selv enten så på, eller deltok. Myten som har levd videre etter hennes død vil dessuten ha det til at Elisabeth tappet blodet til sine ofre i badekar, for å ta seg foryngende bad.

Men er det sant?

Overklassebarndom

Elisabeth Báthory ble født i 1560 i Nyírbátor i kongeriket Ungarn, og tilbrakte barndommen på Ecsed slott. Hun var datter i en av Europas rikeste og mektigste familier, med eiendommer som strakte seg over en tredjedel av Europa. Onkelen hennes var kongen av Polen og en annen slektning var prinsen av Transilvania.

Ifølge learning-history.com lærte unge Elisabeth latin, tysk og gresk, i tillegg til morsmålet. Hun fikk en kysk oppdragelse, og det ble stor oppstandelse, for ikke å si skandale, da Elisabeth som tenåring skal ha blitt ble gravid med en bondegutt. Barnet ble siden tatt fra henne og bortplassert.

Slott i bryllupsgave

Allerede som 11-åring var Elisabeth lovet bort til grev Ferenc Nádasdy, en ungarsk krigshelt, som ifølge telegraph.co.uk senere skal ha blitt bejublet da han spilte fotball med hodene til tyrkiske krigsfanger. Da tenåringparet Elisabeth og Nádasdy giftet seg var hun over sin mann i rang, og nektet å ta hans navn. Det ble til at han tok hennes, i tillegg til sitt eget.

Nádasdys bryllupsgave til sin 15 år gamle brud var slottet Čachtice på en uinntakelig høyde i utkanten av Karpatene. De høye slottsmurene stupte ned i bratte fjellsider, og spredt utover jordene langt der nede lå de små gårdene til lokale bønder. Elisabeth og Nádasdy skal ha fått fem barn som alle ble oppdratt av guvernanter.

Elisabeths mann var borte i lange tider, i krigene mot det ottomanske riket. I hans fravær forsvarte Elisabeth parets mange og storslåtte eiendommer. Da Nádasdy døde i 1604, etter 29 års ekteskap, overlot han ansvaret for sine arvinger og eiendommer til grev György Thurzó, mannen som siden skulle bli den som ledet etterforskningen mot Elisabeth.

BLEK MEN FATTET? Det originale portrettet av grevinne Elizabeth Báthory fra 1585 er gått tapt. Dette er en kopi. Elisabeth var 25 da originalportrettet ble malt. Kunstner ukjent. FOTO: Wikimedia Commons/skjermdump
BLEK MEN FATTET? Det originale portrettet av grevinne Elizabeth Báthory fra 1585 er gått tapt. Dette er en kopi. Elisabeth var 25 da originalportrettet ble malt. Kunstner ukjent. FOTO: Wikimedia Commons/skjermdump Vis mer

Utsvevende sexliv og tortur?

Hvordan oppsto folkesnakket om Elisabeths påståtte blodige bedrifter? I følge lexOpen.dk hevdet den lutherske sognepresten István Magyari mellom 1602 og 1604 både offentlig og i retten at det foregikk grusomheter, og ryktene om Elisabeth begynte å spre seg. Var det sant at hun levde et utsvevende seksuelt liv, og at hun lot unge jenter bringe til slottet for å torturere dem? Drepe dem? Kongen beordret en etterforskning.

Elisabeth var nå enke, og mannen som forvaltet hennes avdøde ektemanns arv og eiendommer, grev György Thurzó, ble satt til å etterforske henne. Ifølge learning-history.com ble det mellom 1610 og 1611 skaffet til veie over 300 vitner. Rettsdokumentene inkluderer vitnemålene fra fire forsvarere og 13 vitner, både prester, adelsmenn og vanlige folk, deriblant ansatte på flere av Elisabeths eiendommer hvor grusomhetene skal ha funnet sted.

Ifølge vitnene skal Báthorys ofre i begynnelsen ha vært jenter mellom 10 og 14 år, døtre til lokale bønder, som ble lokket til slottet under lovnad om betalte oppdrag som tjenere. Senere påstås det at hun skal ha begynt å torturere og drepe piker fra lavadelen som ble sendt til slottet for å lære seg etikette av den elegante grevinnen.

Tatt på fersk gjerning?

Vinteren 1610 stormet György Thurzó slottet, der Báthory bodde alene etter sin manns død. Her skal han ha tatt henne på fersk gjerning med å drepe en jomfru hun holdt fanget innenfor slottsmurene. Andre har hevdet at Thurzó kun overrasket henne midt i middagen. Elisabeth Báthory ble uansett arrestert og beskyldt for tortur og mord av stort omfang. Også tre av tjenerne hennes ble arrestert sammen med henne.

Elegant sadist?

Portretter av Elisabeth viser en blek 1500-tallskvinne som fulgte datidens mote. Håret er stramt tilbaketrukket, livet innsnørt og bysten moteriktig flat og inneklemt. Men dersom vitneforklaringene stemmer må det bakom det elegante ytre ha skjult seg et sykt sinn. Grusomhetene som beskrives av vitnene er alt fra slag, brenning, knusing av hender, biting av kjøtt fra ansiktet og andre deler av kroppen, samt at mange av ofrene skal ha frosset eller sultet i hjel.

Vitneforklaringer gitt blant annet av Elisabeths nærmeste hjelper og kvinnelige tjenere, forteller om ofre som skal ha blitt slått, bitt, brent og kastet ned i iskalde bad. Iblant skal Elisabeth selv ha håndtert de rødglødende tengene og nålene. Hun skal ha pisket ofrene til blods og smurt sårene inn med honning, for så å vente på at maur og veps skulle komme og forsyne seg. I følge telegragh.com skal enkelte vitner også ha hevdet at Elisabeth tilberedte og spiste kjøttet deres.

RØD SOM BLOD: Filmen «Bathory» som kom i 2008 smykker seg med å være den mest fremgangsrike filmen noensinne i Slovakia. Offisiell plakat. FOTO: Skjermdump.
RØD SOM BLOD: Filmen «Bathory» som kom i 2008 smykker seg med å være den mest fremgangsrike filmen noensinne i Slovakia. Offisiell plakat. FOTO: Skjermdump. Vis mer

Drepte i hopetall

Tallene på hvor mange Elisabeth skal ha drept varierer. Enkelte av vitnene mente det i årene mellom 1585 og 1610 var snakk om hundrevis. Tjenerne Szentes og Fickó som begge ble henrettet på stedet for å ha medvirket, fortalte om henholdsvis 36 og 37 ofre under deres tjenesteperiode. Szentes fikk fingrene flådd før henrettelsen på bålet, mens Fickó, som ble funnet ikke fullt like skyldig, da hun mente seg manipulert, ble halshugget før hun ble kastet i flammene, hevder lexOpen.dk.

Andre som sto anklaget for medvirkning oppga antall drepte til omkring 50. Noen i personalet på slottet Sárvár anslo at mellom 100 og 200 lik var blitt fjernet fra eiendommen. Ifølge lexOpen.dk skal et vitne i rettssaken ha fortalt om en bok med en liste over 650 ofre, skrevet av Elizabeth Báthory selv. Denne boken ble aldri funnet, men det høye tallet har blitt hengende ved Elizabeth Báthory, som en del av myten om henne.

Lite flatterende Guiness-rekord

I Guinness rekordbok står Elisabeth Báthory oppført som en av historiens verste kvinnelige seriemordere. Likevel var hun lenge et forholdsvis ukjent navn vesten. I 2008 og 2009 kom det imidlertid to filmer som satte navnet hennes på kartet – risset i blod, så å si.

Da spillefilmen «Báthory» hadde premiere på filmfestivalen i Karlovy Vary i Tsjekkia i 2008, hadde den undertittelen «Grevinnen av blod». Året etterpå kom spillefilmen «The Countess» med Julie Delpy både i regissørstolen i rollen som grevinnen. Sistnevnte film sår imidlertid tvil om hvorvidt Báthory virkelig var en morder og sadist, og antyder at historien kan ha blitt manipulert av György Thurzó.

LES OGSÅ: Han var en utrivelig person og en middelmådig lege

Badet i jomfrublod?

Ryktene om at Elisabeth Báthory badet i sine ofres blod for å holde seg ung, skal ha dukket opp først mange år etter hennes død.

Ifølge learning-history.com er historiene om de vampyrlignende tendensene upålitelige og må sies å være del av en nasjonal folklore som forsetter å sverte henne og hennes etterkommere. Det er blitt hevdet at myten om den blodige grevinnen var inspirasjonen til den senere og mer kjente Grev Dracula.

En drapsmaskin?

USKYLDIG OFFER?: Filmen «The Countess» av Julie Delpy som kom i 2000, spekulerer i hvorvidt Elisabeth Bathory var offer for en bakvaskelseskampanje. FOTO: Skjermdump
USKYLDIG OFFER?: Filmen «The Countess» av Julie Delpy som kom i 2000, spekulerer i hvorvidt Elisabeth Bathory var offer for en bakvaskelseskampanje. FOTO: Skjermdump Vis mer

Men var Elisabeth Báthory skyldig i tortur og drap? Hvordan kan man vite at beskyldningene stemmer? At det ikke er ondsinnet sladdet, spunnet i en tid der sterke og mektige kvinner var noe man skulle passe seg for – og helst brenne på bål?

Elisabeth omga seg med et hoff bestående av nesten utelukkende kvinner, og hennes nærmeste rådgivere var kloke kvinner, helere og sannsigersker, noe som kan ha trigget til en svertekampanje. Kan ryktene om blodtørstige aktiviteter ha vært en sammensvergelse mot henne, fordi enkelte fryktet makten hennes?

Ifølge telegraph.co.uk er det ingen samtidskilder som omtaler Elisabeth som torturist eller sadist, annet enn vitneforklaringene i byarkivene i Budapest. Elisabeth nevnes imidlertid i brev ført i penn av aristokratmenn som brukte henne som skrekkeksempel overfor konene sine: «Se hva som skjedde med Lady Nádasdy», skal for eksempel György Thurzó har skrevet til sin kone.

Husarrest

Da Elisabeth ble arrestert i 1610 unngikk hun, takket være gode forbindelser og sin høye posisjon å havne i fengsel eller å bli henrettet. Istedenfor ble hun satt i husarrest, isolert i et rom på slottet Čachtice, der vinduene var murt igjen. Her satt hun i fire år, frem til sin død i 1614.

Čachtice er i dag en slottsruin som fortsatt troner på toppen av høyden over landsbyen. Den er blitt brukt som location både i filmer og TV-serier, og har blitt kalt «Det mest skremmende stedet på jord». Slottet er i dag en turistattraksjon, som i tillegg til guidede turer selger en egen dyprød vin, med bilde av Elisabeth på etiketten.

De en gang uinntakelige slottsmurene er i dag delvis oppsmuldret. Men kanskje kan de gamle steinene fortelle en historie? Om man har turen forbi, kan det kanskje være verdt å ta en titt over slottsmurene som stuper ned i avgrunnen, og skjenke en tanke til hvorvidt det en gang ble dumpet døde og lemlestede mennesker her. Unge jenter som endte sine dager hos en grevinne med kallenavnet «Den blodige grevinne Elisabeth Báthory».

KILDER: telegraph.co.uk, learning-history.com, CNN.com., Wikipedia, lexOpen.dk, Filmweb.

LES OGSÅ: Jeg har sett mange knivorfre i mitt liv, men aldri noen som dette

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer