Elizabeth Smart

Elizabeth ble voldtatt, torturert og utsultet i ni måneder

Det er 16 år siden historien om Elizabeth Smart rystet USA og resten av verden.

ELIZABETH SMART: Elizabeth Smart ble som 14-åring kidnappet fra sitt eget soverom. Ni måneder senere ble hun funnet i live. Nå forteller hun om hvordan historien hennes har forandret seg etter hun selv ble mamma. Foto: Ap
ELIZABETH SMART: Elizabeth Smart ble som 14-åring kidnappet fra sitt eget soverom. Ni måneder senere ble hun funnet i live. Nå forteller hun om hvordan historien hennes har forandret seg etter hun selv ble mamma. Foto: Ap Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

5. juni 2002 startet som en helt vanlig kveld for 14 år gamle Elizabeth Smart. Hun og lillesøsteren hadde lagt seg i samme seng og sagt god natt. Så skjedde det som ble begynnelsen på marerittet. Det som for Elizabeth ble starten på ni måneder med uendelige voldtekter og mishandling fra en ukjent mann.

16 år har gått siden hele verden ble rystet over nyheten om at den unge jenta ble kidnappet fra sitt eget soverom mens foreldrene og søskende lå og sov. I et intervju (se hele intervjuet nederst i saken!) forteller hun at hun husker en mannestemme si «jeg holder en kniv mot halsen din. Ikke lag en lyd. Reis deg opp og bli med meg».

- Jeg reiste meg og gjorde akkurat som jeg ble bedt om. Jeg visste ikke om han allerede hadde vært gjennom resten av huset. Om han hadde drept resten av familien min, forteller hun i intervjuet.

LES OGSÅ: Burke Ramsey (29) om drapet på lillesøster JonBenét (6)

Ble torturert, voldtatt og sultet

Ni måneder senere ble den selvutnevnte «profeten» Brian David Mitchell og hans kone Wanda Barzee pågrepet, noen få mil unna Smarts hus i Salt Lake City. Under rettssaken kom det frem at tenåringsjenta var blitt torturert, voldtatt og sultet gjennom de ni månedene. Smart skal også ha blitt gift med Mitchell i en bisarr seremoni, bare noen dager etter hun ble tatt fra sitt eget hjem.

Mitchell ble dømt til livstid, mens kona fikk 15 års fengsel. Elisabeth var da 15 år og begynte den lange prosessen med å komme tilbake til et normalt liv. I 2012 giftet hun seg med Matthew Gilmour og sammen har de nå to barn. I et tidligere intervju med People forteller hun hvordan det å ha blitt mamma har fått henne til å tenke på det hun gjennomgikk for 14 år siden.

- Når jeg ser tilbake til min egen situasjon, jeg tror nesten det var verre for foreldrene mine enn for meg. Jeg visste at jeg var i live, men de visste ikke, sier hun og legger til:

- Jeg har alltid visst hvor mye de elsker meg, men før jeg fikk min egen datter var jeg ikke klar over hvor altoppslukende det er.

- Det verste i hele verden ville vært om noe skjedde med min lille jente.

Relaxing with my favorite girl! #noplacelikehome

Et bilde publisert av Elizabeth Smart (@elizabeth_smart_official)

Smart har de siste årene jobbet som reporter for Crime Watch Daily, hvor hun intervjuer familier og ofre som har eller går gjennom det samme som hun og hennes familie har gjort.

- Å dele historiene til de overlevende er en måte å holde sakene i søkelyset og forhåpentligvis gi dem en sjanse til å få de kriminelle stilt for retten, sier hun og legger til:

- Kraften media har er så sterk og jeg vet fra min egen opplevelse at hvis ikke foreldrene mine hadde holdt historien i live i pressen, hadde det bare blitt en trist nyhet som kom og gikk. Så muligheten til å snakke med andre ofre og etterlatte betyr mye for meg - og dem.

I 2013 skrev hun boka «Elizabeth Smart - My Story» hvor hun forteller sin historie om kidnappingen - og om månedene i fangenskap. Der beskriver hun blant annet hvordan Mitchell lenket henne til et tre og om de lange månedene med torturering.

- I løpet av de neste månedene voldtok Brian David Mitchell meg hver dag, noen ganger flere ganger om dagen. Han torturerte meg og brutaliserte meg på måter det er umulig å forestille seg, som om jeg var et dyr, skriver hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer