Ella Marie Hætta Isaksen:

Ella Marie om tenårene: - Angsten i meg eksploderte

Da hun flyttet fra Tana til Alta, gikk hun fra å være stolt same til gradvis å la det rødrutete sjalet bli liggende igjen hjemme.

STOLT: - Det eneste som trumfer skammen, er stolthet, mener Ella Marie. FOTO: Astrid Waller
STOLT: - Det eneste som trumfer skammen, er stolthet, mener Ella Marie. FOTO: Astrid Waller Vis mer
Publisert

Egentlig hadde Ella Marie Hætta Isaksen valgt en annen joik. Men noen dager før Stjernekamp-sendingen, var det som om det kom til henne, at hun måtte joike Masi, eller Máze som den lille bygda nord for Kautokeino heter.

Under den konfliktfylte utbyggingen av kraftverket i Altavassdraget, stod bygda i fare for å bli lagt under vann på 1970-tallet. Siden hadde stedet blitt stående som et symbol på den overmakten samefolket gjennom århundrer hadde blitt utsatt for, men også på motet som ble vist under den langvarige kampen for urfolkets rettigheter.

- En stemme for andre

Da hun stod på scenen, og musikken gikk i gang, tenkte hun: Bare gjør det du har blitt bedt om å gjøre. Da hun var ferdig, var det som om all pust gikk ut av henne.

- Det kan kalles en spirituell opplevelse. På videoen som ligger på Youbtube, ser det ut som jeg er alene på scenen, men er jeg er ikke det.

- Det føltes litt som om at det ikke var meg, men at jeg hadde áddjá, Isak på den ene skulderen og áhkku, Sara Ellen Marie på den andre.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer