Svindel:

Else reagerer: - Det er komplisert nok som det er

Komikeren har blitt misbrukt i falske slankereklamer.

SVINDEL: Komiker og programleder Else Kåss Furuseth advarer mot en helt spesiell reklame. Foto: Astrid Waller
SVINDEL: Komiker og programleder Else Kåss Furuseth advarer mot en helt spesiell reklame. Foto: Astrid Waller Vis mer
Publisert

Mange har trolig fått med seg komiker Else Kåss Furuseth sin tv-serie som gikk på NRK tidligere i år, med det som må være årets beste programtittel, Helsekost Furuseth.

Gjennom serien delte hun ærlig om sine utfordringer med mat, og ikke minst lærte hun mange av oss hvor komplekst overvekt er og hvor vanskelig det kan være å gå ned i vekt.

- Jeg har brukt alle metoder for å frigjøre meg helt for fettskam, men innerst inne så har det aldri funka helt, uttalte hun da KK møtte henne til intervju om temaet.

Nå kan det se ut som om folk med uærlige hensikter valgt å utnytte Elses helsereise.

Nylig delte hun disse bildene av seg selv på sin instagramkonto, for å gjøre oppmerksom på at de nå misbrukes i en slankereklame for vingummibjørner, såkalte keto-gummibjørner, som hevder å kunne bidra til økt forbrenning.

Bare en av mange falske reklamer

«Ville bare si fra om at den er fake. Det eneste ekte med disse greiene her, det er svetteringene i rosa kjole fra 2012» skriver hun videre på instagram.

I en kommentar til KK sier Kåss Furuseth dette:

- Som vi alle vet, så er kropp og ikke minst ønsket om vektreduksjon komplisert nok som det er. Reklamesvindel som dette, gjør det nok ikke lettere.

Videre skriver hun:

- Ønsker alle en god sommer og et avslappa forhold til egen kropp - akkurat som den er!

Innlegget hennes på instagram om den falske reklamen, har fått mange kommentarer.

«Tror de fleste skjønner at det er fake reklame. Ekte folk er de beste folka! ❤️» skriver en.

«Digger deg, med eller uten dobbelhake🤩 Ha en fin sommer🌞🌞» skriver en annen.

Reklamen for keto-gummibjørnene er imidlertid bare en av flere reklamer der komikerens gode navn og rykte har blitt satt på spill.

Tidligere har Kåss Furuseth blant annet delt denne advarselen, med en skjermdump av en falsk reklame som lover følgende, bare at det har gått bittelitt surr i bruken av hun og hans.

«Takket være morgenritualet går hun raskt ned i vekt, og det viser seg i humøret, ganglaget, energien og trivselen hans.»

Else reagerer: - Det er komplisert nok som det er

Anmeldte

Keto-gummibjørnene er samme produkt Live Nelvik også nylig advarte sine følgere på instagram mot.

«Et fantasiprodukt» omtalte hun det som, og skal ha anmeldt saken.

Både Kåss Furuseth og Nelvik føyer seg inn i en rekke av kjendiser som har blitt utnyttet i reklameøyemed. Dagbladet har tidligere skrevet om hvordan både Mette Marit og Anita Skorgan også har blitt misbrukt, også begge disse to for slankeprodukt.

Se og Hør har også omtalt Else Kåss Furuseth sin sak.

Til dem uttalte Forbrukertilsynet at disse svindelreklamene en økende trend, og de anbefaler derfor forbrukerne å være skeptiske til markedsføringen, der kjente personer reklamerer for noe de aldri har hørt om tidligere.

- Vi vet at flere kjente profiler har opplevd at de blir misbrukt gjennom bruk av bilde/navn og tekst i reklame. Ofte på sosiale medier, og ofte der reklamen spiller på at produktet kan være attraktivt for følgerne til profilen de misbruker i reklamen, sa avdelingsdirektør Bente Øverli til Se og Hør.

Kynisk

Hos den frivillige organisasjonen Rådgivning Om Spiseforstyrrelser, er det først og fremst ungdommer i sårbar alder, generelsekretær Irene Kingswick, er opptatt av.

Hun mener at slike reklamer kan ha en svært skadelig effekt på denne gruppen.

- Dette er bare trist. Ungdommer blir oversvømt av ulike retusjerte bilder på nettet hele tiden, og slike ting kan ha en negativ påvirkningskraft. En 14-åring prøver fortsatt å finne sin identitet, men det er til stadighet bare fokus på hvordan man skal se ut.

- Slike reklamer bidrar til å sende ut signaler om at man ikke er god nok, og at man må forandre seg for å tilhøre den gemene hop. At det sitter så kyniske mennesker rundt om og lager slike falske reklamer, er fryktelig.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer