Fødsel og herpes

Elton ble smittet av herpes ved fødselen. Har bare ti prosent av hjernen igjen

De første ti dagene var Malins nyfødte sønn frisk. Så begynte symptomene å melde seg. I dag vil hun advare andre om risikoen.

SMITTET: Malin oppdaget ingen symptomer på herpes da hun skulle føde. Likevel ble sønnen Elton (3) smittet ved fødselen. FOTO: Tommy Hvitfeldt/Allas
SMITTET: Malin oppdaget ingen symptomer på herpes da hun skulle føde. Likevel ble sønnen Elton (3) smittet ved fødselen. FOTO: Tommy Hvitfeldt/Allas Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Da Malin Bromander Sandén fødte sitt fjerde barn, hadde hun i noe år hatt det tilsynelatende uskyldige herpesviruset i kroppen. Herpes Simplex er et virus som gir seg utslag enten i munnsår eller blemmer i underlivet, smittet gjennom seksuell kontakt. For Malins del hadde utbruddene i underlivet kommet ved ujevne mellomrom, og allerede da hun var gravid forrige gang hadde hun luftet sin bekymring om at viruset kunne skade barnet ved fødselen.

– I helsevesenet fikk jeg høre at det hadde de aldri hørt om, så da jeg skulle føde Elton to år senere, hadde jeg skjøvet den bekymringen fra meg. Og da Elton kom til verden handlet mest om at han var prematur, forteller Malin Bromander Sandén til KK.

Smittet ved fødselen

Malin bor ved Jönköping, midt i Sverige. Hun er mor til fem og samboer med Calle, og det som skulle vært aktive barneår for det unge paret, med å følge de små på fotballtreninger og aktiviteter, har istedenfor blitt en tilværelse som til stor del går ut på å ta seg av Elton (3). Etter at sønnen ble smittet av herpesvirus ved fødselen, ble han multihandikappet og hundre prosent hjelpetrengende.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer