Shoppestopp

Emilia har hatt shoppestopp i hele syv år

- Jeg drar bankkortet så sjelden at jeg knapt husker kortkoden!

SHOPPESTOPP I SYV ÅR: Emilia Arvidsson har vent seg til å leve et liv nesten helt uten konsum. FOTO: Asia Pietrzyk
SHOPPESTOPP I SYV ÅR: Emilia Arvidsson har vent seg til å leve et liv nesten helt uten konsum. FOTO: Asia Pietrzyk Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I januar 2016 bestemte svenske Emilia Arvidsson (42) seg for at hun ikke ville kjøpe noe i løpet av et helt år. Året før hadde hun innført shoppestopp i tre måneder, men hun ville gjøre et nytt forsøk for å teste grensene sine og for å få bedre kontroll over økonomien.

Det ene året med shoppestopp skulle vise seg å bli til to, tre, fire – og i dag, syv år senere, holder hun fortsatt på. Hvordan er det egentlig å leve et liv nesten helt uten konsumpsjon?

– I dag har det blitt en vane og helt naturlig for meg. Å være en person som ikke shopper har blitt et personlighetstrekk, forteller Emilia.

– Jeg tenker derfor ikke så mye over shoppestoppen til daglig, men merker det når jeg først skal kjøpe noe. Mange kan jo sifrene på bankkortet sitt utenat, slik at det er enkelt å legge det inn for å kjøpe ting på nettet. Men jeg drar bankkortet så sjelden at jeg knapt husker kortkoden en gang!

Elsker hudpleieprodukter

Reglene for shoppestoppen har endret seg litt gjennom årene. I dag er hun for eksempel ikke like strikt som hun var det første året og har gitt seg selv tillatelse til å kjøpe brukte gjenstander om det virkelig er noe hun trenger.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer