Abortloven i USA

Emilie Nicolas i viral abortkampanje: – Jeg blir forbanna

Den norske artisten har gått viralt med en kampanjefilm som er kritisk til oppheving av retten til abort i USA.

VIKTIG BUDSKAP: Emilie Nicolas mener at alle bør har retten til å bestemme hva som skjer med egen kropp. FOTO: NTB
VIKTIG BUDSKAP: Emilie Nicolas mener at alle bør har retten til å bestemme hva som skjer med egen kropp. FOTO: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

O'er the land of the free and the home of the brave?

Slik avsluttes den amerikanske nasjonalsangen. I en video menneskerettighetsorganisasjonen Amnesty International nylig delte i sosiale medier blir vi kjent med sangen på en ny måte. Organisasjonen har valgt å fjerne ordet «free» fra sangen som fremføres av den norske artisten Emilie Nicolas (34).

Fredag avgjorde USAs høyesterett at dommen som har gitt kvinner rett til selvbestemt abort oppheves på nasjonalt nivå. Heretter er det opp til hver enkelt stat om de skal beholde retten til abort, stramme inn eller forby abort helt.

Flere av de mest konservative statene var tidlig ute med å melde om at de ville forby selvbestemt abort dersom dommen ble opphevet.

Opp til hver enkelt stat

Da amerikansk høyesterett hadde konkludert, var det 16 stater som allerede var klare på at de vil forby abort. Flere av de konservative statenes forbud trådte i kraft kort tid etter at avgjørelsen falt i høyesterett. Flere andre stater har eller skal stramme inn rettigheten til abort.

At kvinner ikke har, eller kommer til å ha, fritt valg til å gjennomføre abort i omtrent halvparten av landets stater, er en stor frarøvelse av friheten – det setter menneskerettighetsorganisasjoner verden over på agendaen.

Som følge av høyesteretts drastiske avgjørelse fredag, delte Amnesty en video på sine sosiale medier som nå har gått viralt. Emilie Nicolas synger den amerikanske nasjonalsangen «The Star-Spangled Banner».

I sangen beskrives amerikanere som frie. Ordet «free» er fjernet fra låten Nicolas synger i den sterke videoen.

IKKE FRITT: I videoen til Amnesty er ordet «free» fjernet. FOTO: Skjermdump TikTok, @amnesty
IKKE FRITT: I videoen til Amnesty er ordet «free» fjernet. FOTO: Skjermdump TikTok, @amnesty Vis mer

– Blir forbanna

34-åringen er tydelig på hva hun mener om at kvinner blir frarøvet friheten til å bestemme over egen kropp.

– Først og fremst får det meg til å tenke på alle de som blir rammet av dette, hvor håpløse systemene i USA er, og hvor heldige vi er som bor i Norge. Også blir jeg forbanna, sier hun til KK.

Til tross for at det er 27 stater som vil verne om retten til selvbestemt abort, er likevel ikke alle like liberale. Lovene varierer fra stat til stat der noen er strengere enn andre, ifølge det amerikanske nettstedet Politico.

En ære å bidra

Etter at organisasjonen publiserte videoen på TikTok, har den fått 3,3 millioner visninger og nesten 900 tusen likerklikk. Videoen oppfordrer til å signere en underskriftskampanje for retten til selvbestemt abort.

– Det er godt å få bidra i en sak som denne. Jeg er bare glad jeg fikk muligheten til å gjøre noe, sier hun til KK.

Artisten har selv delt kampanjefilmen på sin Instagram-konto og skriver: «Alle har rett til å bestemme hva som skal skje med kroppen deres. Det er så enkelt som det», før hun legger til at det er en ære å bidra.

Ikke alltid en glede

Filmsnutten viser blant annet flere kvinner som er gravide eller finner ut at de er gravide, uten glede. Det er mange grunner til å ikke ønske å bære frem et barn. I USA er det heller ikke den samme oppfølgingen og økonomiske støtten i – spesielt mange av de konservative statene – som det kvinner i Norge får.

Med den sterke teksten «You're not free when you can't decide your own future», kunne ikke organisasjonen vært tydeligere på at reverseringen av abortloven begrenser amerikanske kvinners frihet.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer