Kultur

Emosjonelt Oscar-race

Kompliserte tider krever tankevekkende filmer.

Emosjonelt Oscar-race
Publisert
Sist oppdatert
I motsetning til mange tidligere i år, er det ikke de største, lettbeinte kassasuksessene som ligger best an i Oscar-innspurten.

De største publikumsvinnerne nådde ikke opp i nominasjonsstriden - i stedet er det på forhånd antatt smalere titler som München, Good Night, and Good Luck og Crash som fikk innpass blant de nominerte.

Steven Spielbergs München handler om hevntoktet i kjølvannet av gisseldramaet som endte blodig under sommer-OL i München i 1972. Skuespiller George Clooney står bak Good Night, and Good Luck, om avsløringen av senator Joseph McCarthys hektejakt mot kommunisme. Paul Haggis har laget Crash. Han er også mannen bak manuset til fjorårets firedoble Oscar-vinner Million Dollar Baby. Crash er et urbant drama fra Los Angeles i tiden før 11. september, og handler om toleranse og intoleranse og frykten for det ukjente.

Også Brokeback Mountain var ansett som en outsider. Nå kan filmen om et homofilt forhold mellom to cowboyer ta storeslem under Oscar-utdelingen 5. mars, med sine åtte nominasjoner.

- Dette er nervøse, kompliserte tider. Folk forventer at undeholdningsindustrien reflekterer dette og gir oss noe å tenke på, sier Tony Kushner, Oscar-nominert manusforfatter for München, til CNN.

- Dette varierer fra år til år, sier Ang Lee, den taiwanske regissøren som står bak Brokeback Mountain. Han mener publikums smak er i stadig forandring.

- Noen ganger ønsker man å kunne drømme seg bort, andre ganger vil man ha informasjon. Også hender det jo at man går på kino kun for underholdningens del. I år ser vi at det er mye frustrasjon blant folk. Dette viser seg også på lerretet, sier Lee.

Normalt pleier lista over de nominerte filmene å inneholde både lettere komedier og tyngre drama. I år er det de seriøse, tankevekkende filmene som dominerer.

- Årets nominerte filmer tar store sjanser. Derfor er vi ekstra stolte over å være blant dem. Det viser seg at både publikum og kritikere ønsker seg "passion pieces" - emosjonelt drama, sier Paul Haggis. Haggis har både regi- og manusansvar for Crash.

Men om store, viktige filmer gjør det godt i Oscar-konkurransen, er det fortsatt lettlivede historier som vinner kampen om finansieringen. Hollywood følger pengene. Og de fem nominerte filmene tjent inn mindre enn 200 millioner dollar, noe som blir småpenger sammenliknet med Hollywoods samlede omsetning på 9 millarder dollar.

- At "småfilmene" dominerer Oscar viser én ting: det er ikke størrelsen som teller, sier Bennet Miller. Han hadde regien på Capote, som er nominert til 5 Oscar. Filmen handler om om Truman Capote, som skrev Breakfast At Tiffany's, men i dette dramaet er temaet hvor mye det kostet forfatteren å skrive boken I kaldt blod.


LES MER OM OSCAR PÅ KK.NO:
 • kk.no om Brokeback Mountain
 • - Brokeback Mountain redder liv
 • Homofobi i Hollywood
 • kk.no om Walk The Line
 • Reese Witherspoon - smart blondine
 • kk.no om Woody Allens Match Point


 • Crash er nominert til 6 Oscar.
  Crash er nominert til 6 Oscar. Vis mer
  Good Night, and Good Luck er nominert til 6 Oscar.
  Good Night, and Good Luck er nominert til 6 Oscar. Vis mer
  München er nominert til 5 Oscar.
  München er nominert til 5 Oscar. Vis mer
  Capote er nominert til 5 Oscar.
  Capote er nominert til 5 Oscar. Vis mer
  Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer