Naturisme

- En befriende følelse

Synøve Brataas har vært naturist i 16 år. Nå har hun startet egen forening i Tromsø.

NATURISME: Jeg tror at naturisme er mye vanligere enn det man ser på foreningens medlemstall rundt i landet. Derfor oppfordrer jeg skap-naturister om å komme seg ut. Foto: Privat.
NATURISME: Jeg tror at naturisme er mye vanligere enn det man ser på foreningens medlemstall rundt i landet. Derfor oppfordrer jeg skap-naturister om å komme seg ut. Foto: Privat. Vis mer
Publisert

- Når jeg er naken kan jeg være meg selv hundre prosent, sier Synøve Brataas (31) til KK.

Tidligere denne uka fikk hun godkjent søknaden fra Brønnøysundregistrene om få starte den aller første naturistforeningen i Tromsø.

- Jeg hadde arrangert naken-golf her tidligere som var en kjempesuksess, og da skjønte jeg at jeg ikke er den eneste her oppe i nord som synes naturisme er ålreit, og så muligheten til å starte en egen forening.

BEFRIENDE: Synøve Brataas føler hun kan være helt seg selv naken. Foto: Privat.
BEFRIENDE: Synøve Brataas føler hun kan være helt seg selv naken. Foto: Privat. Vis mer

Videre håper Brataas å få etablert en offisiell nakenstrand på Tromsø, men ettersom varme sommerdager er noe begrenset i nord, ønsker hun også få på plass faste avtaler med saunaer, basseng og ulike plasser hvor de kan etablere en sosial plattform.

- Vi er 16 medlemmer i foreningen allerede, og for tre dager siden var vi bare 11, så det tydelig at folk vet at vi finnes.

iTromsø omtalte saken først.

- Lettere å stå frem

For Brataas begynte interessen for naturisme ved en tilfeldighet. Hun var 16 år og opplevde nakenbading som behagelig og befriende.

- Det var inngangsporten min, sier hun.

I dag er hun naken oftere og flere steder enn bare på stranda, som på golf, fjelltur og snart skal det også arrangeres naken-bowling i byen.

- Den befriende følelsen får jeg uansett hva jeg holder på med, alt av ytre påvirkning blir borte når jeg er naken.

LETTERE: Det er lettere å stille åpent som naturist nå enn før, mener Brataas. Foto: Gunnar Pedersen.
LETTERE: Det er lettere å stille åpent som naturist nå enn før, mener Brataas. Foto: Gunnar Pedersen. Vis mer

Etter at Brataas stilte i bare nettoen i lokalavisa fikk hun masse positive tilbakemeldinger, med unntak en en melding fra en som hadde feil motivasjon for å komme seg inn på naturistmiljøet.

- Men det er bare å se bort fra, sier 31-åringen.

Det er lettere å stå frem nå enn for bare ti år siden, opplever Brataas, men fortsatt møter hun fordommer som naturist.

- Det går gjerne på at folk ikke ser for seg at en gjeng med klissnakne mennesker kan være sammen uten at det skjer noe mer. Men seksualitet og nakenhet trenger ikke å ha noe med hverandre å gjøre.

Skambelagt

Selv om Skandinavia historisk sett har hatt en liberal holdning til kropp og seksualitet, forteller Sidsel Schaller, spesialist i klinisk psykologi og klinisk sexologi, at vi ser en økende bekymring for om folk er nakne, selv på stranda i sommervarmen.

SEXOLOG: Sidsel Schaller. Foto: Foto: Heidi Ansethmoen.
SEXOLOG: Sidsel Schaller. Foto: Foto: Heidi Ansethmoen. Vis mer

- Vi vet at hvis man aldri ser nakne kropper i andre sammenhenger enn i forbindelse med sex, så vil også assosiasjonen til nakenhet være seksuell, uttalte hun til Dagbladet Pluss tidligere.

- Hvis kropp blir seksualisert og dermed også skambelagt, vil den som vokser opp med en slik kroppsforståelse ta med seg den opplevelsen og forestillingen om nakenhet som seksuell. Ofte gir det ikke engang en positiv assosiasjon til seksualitet når skam er del av assosiasjonen. Det kan påvirke selvbildet og seksualiteten negativt.

Når det gjelder skillet mellom nakenhet og seksualitet, forklarer Schaller at jo tydeligere kravet om tildekking har vært, desto sterkere er forestillingen om at nakenhet er seksuelt betinget.

- Nakenhet forbindes med seksualitet i kulturer og historiske tider der seksualitet er regulert gjennom skam og ære fra gammelt av. Der er kvinners kropp hovedsakelig verdifull i kraft av å være et objekt å begjære og for å lage barn. Reguleringen foregår på forskjellig vis der tildekking av huden er en av måtene.

TRENING: Jenny Jenssen viser oss sine 7 favoritt treningsøvelser. Video: Ida Bergersen Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet