Genfeil

En genfeil førte til at Linn måtte fjerne begge brystene

Nå anbefaler hun kvinner med den samme genfeilen om å tenke seg godt om, og gjennomføre operasjonen før det er for sent.

GENFEIL SOM KAN FØRE TIL BRYSTKREFT: Ekspertene forteller at kvinner med genfeil i BRCA1 har betydelig høyere brystkreftrisiko. Foto: Privat
GENFEIL SOM KAN FØRE TIL BRYSTKREFT: Ekspertene forteller at kvinner med genfeil i BRCA1 har betydelig høyere brystkreftrisiko. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mange tror at kreft er arvelig, men kun fem til ti prosent av alle krefttilfeller skyldes arv. Likevel er noen mer utsatt: Linn Ribler (34) ønsket å ta en gentest da mange i familien hennes har vært rammet av brystkreft. Pssst, slik sjekker du deg selv for brystkreft. 

– Søsteren min fikk påvist genfeilen BRCA1, så jeg ble ikke særlig overrasket over at jeg også hadde den samme genfeilen. På en måte var det betryggende å vite at jeg kom til å få tett oppfølging med MR og mammografi årlig, noe det ikke er vanlig å få i ung alder.

Generelt er risikoen for å utvikle brystkreft nesten 10 prosent for kvinner i Norge. 

– Kvinner med genfeil i BRCA1 har betydelig høyere brystkreftrisiko. Sannsynligvis er den over 50 prosent, sier Lovise Olaug Mæhle, seksjonsleder ved Seksjon for arvelig kreft, Oslo Universitetssykehus.
 
Alle mennesker er født med dette genet: Det normale genet er med på å beskytte oss mot kreft. Kvinner med genfeil i BRCA1 har dårligere evne til å reparere skader som naturlig oppstår i cellenes arvestoff, noe som etter hvert øker risikoen for at cellene endres til å bli kreftceller.

– Vi vet ikke egentlig hvorfor det er i bryst og eggstokker risikoen for kreft er høyest. Menn har like ofte genfeil i BRCA1, men de får nesten aldri kreft av det, sier Mæhle.

LES OGSÅ: Kan du gjette hvilket bryst som har kreft?

Må vurdere om det er nødvendig å fjerne brystene

Det finnes også et annet bryst- og eggstokk-kreftgen, BRCA2. Risiko for eggstokk-kreft er noe lavere og prognosen for de som får brystkreft er bedre enn ved BRCA1-genfeil.
 
– Kvinner med BRCA2-genfeil vil oftest overleve selv om de velger å ikke fjerne brystene forebyggende. Menn med BRCA2 noe økt risiko for prostata- og brystkreft, sier Mæhle.

Søsteren til Linn fikk kreft i en alder av 34 år. Linn var livredd for å miste henne, og engstelig fordi kreften ikke hadde blitt oppdaget på den årlige kontrollen.

– Det ble en vekker for meg, og jeg forberedte meg på å ta den forebyggende operasjonen tidligere enn jeg hadde tenkt. Jeg ville helst få barn før jeg skulle ta denne operasjonen, men så innså jeg at det kanskje kunne være for sent om jeg skulle utsette det.

LES OGSÅ: Jeanine (30) var lykkelig og gravid. Så fikk hun brystkreft

Var redd for partnerens reaksjon

Da legen til Linn fikk vite om søsterens krefttilfelle, sa han at det ikke var et spørsmål om hun fikk kreft, men når. Hun bestemte seg for å gjennomføre operasjonen, og havnet på venteliste. Mens hun ventet møtte hun sin nåværende samboer.

– Det ble naturlig for meg å fortelle om det veldig tidlig i forholdet. Hvis vi skulle satse på oss videre, måtte han få vite at det innebar å gå gjennom en tøff fysisk operasjon.

En av grunnene til at Linn ventet i mange år før hun bestemte seg for at hun ville operere, var mye på grunn av hva en eventuell partner skulle synes. 

– Å fjerne brystene føltes som et veldig stort inngrep. Som jente føler jeg at brystene er en veldig viktig del av identiteten min. Å ikke vite hvordan de kom til å se ut og føles i ettertid, og hvordan en eventuell partner ville reagere, var noe jeg tenkte mye på.

Kjæresten valgte å stå ved Linns side. Svaret hun fikk var: «Husk at det ikke er puppene dine jeg er forelsket i!». 

LES OGSÅ: Mia (30) fikk en aggressiv type brystkreft. Etter 12 runder med cellegift vant hun over kreften

Ble gravid under ventetiden

Mens paret ventet på operasjonen, ble Linn gravid. Operasjonen måtte dermed utsettes, noe som gjorde henne litt ekstra bekymret under svangerskapet. Heldigvis gikk alt som det skulle, og sønnen ble født sent i 2014.

Da tiden var inne for operasjon, fire måneder etter fødsel, skulle Linn få fjernet begge brystene, en såkalt «dobbel profylaktisk masketomi». Det er et stort inngrep som er svært belastende for kroppen.

– Kirurgen fjernet først alt brystvevet, før plastikkirurgen tok over og opererte inn noe som kalles ekspandere. Dette er en slags ballong som er delvis fylt opp med saltvann, og som i de fleste tilfeller plasseres under brystmuskelen. 

Ekspanderne fylles opp med mer saltvann over tid slik at huden utvider seg. Dette gjøres for å få plass til silikonet som skal opereres inn ved neste inngrep. 

LES OGSÅ: Nesten 90 prosent overlever brystkreft

Bør operere raskt etter fødsel

Linn ble tipset om å ta operasjonen relativt tidlig etter fødsel, da barnets aktivitetsnivå øker med alderen. 

– Jeg hadde absolutt ikke vært i form til å løpe etter ungen rett etter operasjonen. Da jeg var nyoperert var sønnen vår så liten og rolig, så han fint kunne ligge ved siden av meg på sofaen, og jeg kunne gi ham melk på flaske.

Etter første operasjon var Linn veldig redusert – hun holdt på å besvime bare hun skulle bevege seg fra soverommet til dusjen, og kunne ikke løfte stort mer enn en melkekartong på to måneder.

– Det var nok en helt normal reaksjon, men det er hardt for en som elsker å være i aktivitet og trene – nesten hver dag. Men jeg kom meg ganske raskt – tiden etter operasjonene har vært overraskende bra.

Ulempen med å operere tidlig etter fødsel er at man mister mye av «babykosen» den første perioden.

– Det er likevel verdt det; nå vil jeg oppleve resten av livet sammen med sønnen min, forhåpentligvis uten kreftspøkelset hengende over meg!

LES OGSÅ: Anette (34) gikk i 10 år med udiagnostisert kreft

Oppfordrer kvinner i samme situasjon til å operere tidlig

Linn ønsker å oppfordre kvinner som er i samme situasjon om å hoppe i det så tidlig som mulig. Det finnes aldri et tidspunkt som passer for en slik operasjon, men når en slik behandling er livsforlengende vil hun anbefale å få det gjort før det er for sent.

– Den årlige oppfølgingen er et supert tilbud, men en forebyggende operasjon fjerner en større del av risikoen for å få brystkreft, så jeg skulle ønske at jeg fikk tydeligere informasjon om dette på et tidlig stadium.

Linn har ikke fått noen komplikasjoner i ettertid. Kirurgene som utfører disse operasjonene er veldig dyktige, så resultatet blir veldig bra. 

– Jeg kan nok ikke bli 100 prosent fornøyd, fordi de ikke er mine. Når man fjerner «innholdet» og erstatter med silikon blir brystene veldig faste. Men de er kreftfrie, og ser nok mer naturlig ut enn jeg føler selv. Jeg glemmer nesten at jeg har silikon.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer