Genfeil

En genfeil førte til at Linn måtte fjerne begge brystene

Nå anbefaler hun kvinner med den samme genfeilen om å tenke seg godt om, og gjennomføre operasjonen før det er for sent.

GENFEIL SOM KAN FØRE TIL BRYSTKREFT: Ekspertene forteller at kvinner med genfeil i BRCA1 har betydelig høyere brystkreftrisiko. Foto: Privat
GENFEIL SOM KAN FØRE TIL BRYSTKREFT: Ekspertene forteller at kvinner med genfeil i BRCA1 har betydelig høyere brystkreftrisiko. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mange tror at kreft er arvelig, men kun fem til ti prosent av alle krefttilfeller skyldes arv. Likevel er noen mer utsatt: Linn Ribler (34) ønsket å ta en gentest da mange i familien hennes har vært rammet av brystkreft. Pssst, slik sjekker du deg selv for brystkreft. 

– Søsteren min fikk påvist genfeilen BRCA1, så jeg ble ikke særlig overrasket over at jeg også hadde den samme genfeilen. På en måte var det betryggende å vite at jeg kom til å få tett oppfølging med MR og mammografi årlig, noe det ikke er vanlig å få i ung alder.

Generelt er risikoen for å utvikle brystkreft nesten 10 prosent for kvinner i Norge. 

– Kvinner med genfeil i BRCA1 har betydelig høyere brystkreftrisiko. Sannsynligvis er den over 50 prosent, sier Lovise Olaug Mæhle, seksjonsleder ved Seksjon for arvelig kreft, Oslo Universitetssykehus. Alle mennesker er født med dette genet: Det normale genet er med på å beskytte oss mot kreft. Kvinner med genfeil i BRCA1 har dårligere evne til å reparere skader som naturlig oppstår i cellenes arvestoff, noe som etter hvert øker risikoen for at cellene endres til å bli kreftceller.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer