Lykkefølelse

En gladnyhet! Vi blir mer lykkelig med årene.

I 40-årene begynner vi å bli mer tilfreds med både oss selv og livet generelt. Og så blir det bare bedre og bedre!

En gladnyhet! Vi blir mer lykkelig med årene.
Publisert
Sist oppdatert

Lykken og alder henger sammen viser flere studier som er gjort blant annet i Sverige.

Ifølge den svenske psykologen Erik Wennström kan lykken deles i to kategorier: Den som vi opplever her og nå og som kommer og går med små og store hendelser i livet, og den mer stabile og langsiktige hverdagslykken, den som ofte kommer med alderen. 

– Livserfaring spiller en rolle her. Det at man har opplevd mye og at man kan se tilbake på hvordan man har håndtert ulike situasjoner gjennom livet. Når man kjenner igjen sine egne følelser og reaksjoner på ulike situasjoner, da blir ikke det som skjer like skremmende og truende. Man får en større motstandskraft mot ytre hendelser, man blir mer følelsesmessig stabil, sier Wennstrøm.

Hjernen modner med alderen, den emosjonelle intelligensen øker og vi klarer bedre å se helheten, mønstre og sammenhenger.

– Vi tenker oss bedre om, og dømmer ikke like fort. Ofte vet vi hva vi må gjøre for å løse konflikter og forbedre relasjoner, og vi blir ikke like mye styrt av følelser og kategorisk tenking som når vi er unge.

Stress, redsel, sinne, misunnelse, avsky og uro minsker med årene og vi aksepterer bedre at livet er fullt av usikkerhet. Positive følelser som tillit, kjærlighet, ro, nysgjerrighet, lekenhet, medmenneskelighet og empati øker.

– Med alderen tør vi mer fordi vi ikke lengre må bevise noe for noen, vi vet at selvbildet vårt ikke går i stykker selv om vi dummer oss ut. 

Og litt motgang i livet gjør oss bare lykkeligere, skal vi tro psykolog Erik Wennstrøm. For dem som opplever motgang av en sånn art at de klarer å håndtere den over tid, de opplever også en større takknemlighet og tilfredshet enn de som har hatt liten motstand i livet.

Kilde: Må Bra

 

 


 

 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer