Kultur

En helvetes ferie

Sterkt om ferieturen som endte i Guantanamo.

Publisert
Sist oppdatert
Veien til Guantanamo
 • Regi: Michael Winterbottom (England)
 • Foto: Marcel Zyskind
 • Med: Riz Ahmed, Ewan Bailey, Steven Beckingham, Nancy Crane, Christopher Fosh
 • Sjanger: Drama
 • Karakter: kkkkkk

  I over to år satt tre briter uskyldig fengslet i amerikanernes Guantanamo-base. Her ble de presset, torturert og isolert. Filmen Veien til Guantanamo forteller deres sterke historie.Høsten 2001 dro Asif Iqbal til Pakistan for å gifte seg. Han får med seg sine pakistanskættede venner fra bydelen Tipton i London, Ruhel Ahmed, Shafiq Rasul og Monir Ali. Fire glade gutter som skal feire og feriere. I et forsøk på å gjøre litt nytte for seg mens de er på tur bestemmer de seg for å reise til Afghanistan for å drive hjelpearbeid i forkant av den amerikanske invasjonen. Det ender ille. Tre av de fire tas til fange, og sendes til Guantanamo-basen på Cuba, hvor de utsettes for amerikanernes mange tvilsomme forhørsteknikker. Veien til Guantanamo er en på alle måter rystende film. Tanken på at en gruppe unge gutter får livene ødelagt på grunn av en naiv trang til å hjelpe der de kan, er trist og sjokkerende. Det er også tankevekkende å se forandringen i guttene. Regissør Michael Winterbottom bruker autentiske intervjuer med Asif Iqbal, Ruhel Ahmed og Shafiq Rasul innimellom fiksjonaliserte framstillinger av historiene deres, noe som er et effektivt grep. Selv om det bare er gått få år siden alt ble snudd på hodet for vennegjengen, virker de mange år eldre når man møter dem i intervjuene. En ungdommelig sorgløshet er erstattet av en resignasjon som er hard kost å se hos så unge mennesker. Filmen griper fatt i deg og får deg til å krympe deg i setet. Den er spennende som en thriller, og er ofte direkte vond å se på. Veien til Guantanamo kan ikke sies å være et objektivt dokument - sympatien hviler trygt hos Asif Iqbal, Ruhel Ahmed, Shafiq Rasul og Monir Ali. Skal man kritisere Winterbottom for noe, måtte det altså være den tunge subjektive tonen, men han føyer seg med dette inn i en doku-trend filmskapere som Michael Moore har sparket i gang med stor kommerisell suksess. Her er det meningsløsheten i det hele vi sitter igjen med, ved siden av et sinne over hvor lav verdien på et menneske blir i en krigs- og konfliktsituasjon. Winterbottom viser oss menneskene bak nyhetene, og vi kommer nærmere enn vi gjør foran tv-skjermen.I senere tid har kommet hyppige avsløringer av torturen som foregår i Guantanamo og andre allierte baser. Det er imidlertid like opprørende å følge fortellingen om britene. At man i årevis kan holde mennesker fengslet uten lov og dom, hører ingen steds hjemme i en nasjon som kaller seg en moderne rettsstat. Amerikansk militærpersonell framstår som usiviliserte og hjerterå. Fortsatt sitter 500 mennesker fengslet i basen på Cuba. Det som foregår bak fengselsmuren er en trussel mot alle menneskerettighetsprinsipper, og det er å håpe at Veien til Guantanamo kan fungere som en vekker for mange av oss.Les me om film på kk.no:
 • Mission Impossible III: Fabelaktig actionfjas
 • Where The Truth Lies: Sex, dop & glamour
 • Basic Instinct 2: Usexy Sharon Stone
 • Slipp Jimmy fri: Topp underholdning med narkoelefant
 • Istid 2: Action for hele familien
 • Alt om film på kk.no
 • Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer