Livet på sykehuset:

- En kollega av meg sovnet stående ved operasjonsbordet

Epidural hadde man ikke. Pappa satt på gangen. Og babyene lå på eget rom. Gynekologen og jordmoren ser tilbake på eget yrkesliv.

FØDSEL: Slett ikke alt var bedre før, hverken som sykehusansatt eller fødekvinne, forteller gynekolog Britt Ingjerd Nesheim og jordmor Kristi Hjelle - begge pensjonister med lang erfaring fra fødeavdelingen. FOTO: Astrid Waller
FØDSEL: Slett ikke alt var bedre før, hverken som sykehusansatt eller fødekvinne, forteller gynekolog Britt Ingjerd Nesheim og jordmor Kristi Hjelle - begge pensjonister med lang erfaring fra fødeavdelingen. FOTO: Astrid Waller Vis mer
Publisert

En fødeavdeling er ikke hverdagskost for vanlige dødelige. En norsk kvinne opplever den i gjennomsnitt 1,64 ganger. De som jobber der derimot, står last og brast dag ut og dag inn i det som for den fødende er en livsomveltende opplevelse. Det ropes, skrikes og gråtes i det som må være avdelingen for de største følelsene vi har.

- Hver fødsel er en stor begivenhet. Man venner seg i grunn aldri til det, sier Britt Ingjerd Nesheim (76), professor emerita i fødselshjelp og kvinnesykdommer ved Universitetet i Oslo, og får bekreftende nikk av tidligere kollega Kristi Hjelle (65), temmelig nypensjonert avdelingsleder for Fødeavdelingen ved Oslo Universitetssykehus.

De to har vært i gamet siden fedrene satt på gangen og smertelindring med epidural var for de få heldige. Og det er bare noe av det som har endret seg siden Kristi og Britt Ingjerd begynte å jobbe, Kristi som turnusjordmor på Ullevål i 1982, og Britt Ingjerd som assistentlege på gynekologisk avdeling på Aker sykehus, allerede i 1969.

På tidlig nittitall ble de kolleger på Ullevål. Britt Ingjerd gikk av med pensjon i som avdelingsoverlege i 2007, og i fjor takket altså Kristi av rundt påsketider.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer