Lystløgner

En lystløgner blir så vant til å lyve om noe at de til slutt tror på det selv

- De lyver for å gjøre seg mer spennende for andre mennesker, fordi de opplever at de ikke er interessante nok i seg selv, sier psykolog.

LYSTLØGNER: Kjenner du noen som stadig lyver om store og små ting?
LYSTLØGNER: Kjenner du noen som stadig lyver om store og små ting? Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi har nok alle dratt en hvit løgn før. Sikkert en litt større løgn også? Det å lyve i blant er nok en del av det å være et menneske. Men noen drar løgnene så langt at de rett og slett lever et liv som ikke er sant. (Psst: Slik ser du om noen lyver!)

Psykolog og advokat Grethe Nordhelle forklarer at en lystløgner er en løgner som tror på sine egne historier. 

- Det kan begynne med at de er klar over at man lyver, men etter hvert blir grensen til hva som er sannhet visket ut mer og mer. De blir så vant til å snakke om noe at de tror på det selv, sier Nordhelle til KK.no. 

Har du fortalt en historie mange nok ganger blir den sann, sier psykologen. Hun forklarer at en "vanlig" løgner lyver for å dekke over noe eller for å beskytte seg selv mot noe, for eksempel noe man skammer seg over.

- En lystløgner lyver ofte for å få oppmerksomhet og for å bli likt. De forteller fantastiske historier for at andre skal synes de er spennende. Mange lystløgnere føler at de ikke er spennende nok for andre, sier Nordhelle og fortsetter: 

- De har ofte mindreverdighetskomplekser og lav selvfølelse, samt at de vil gjøre seg mer spennende for andre mennesker fordi de opplever at de ikke er interessante nok selv.  

LES OGSÅ: Dette kjennetegner narsissisten

- De klarer ikke å begrense seg 

Psykolog Peder Kjøs forklarer at behovet for å lyve begynner på samme måte som når andre føler de må fortelle en usannhet.  

- Selve behovet for å lyve er ikke så vanskelig å forstå. En vil oppnå en fordel eller slippe unna en ulempe. Lystløgnere lyver av samme grunner som andre lyver, for å fremstå bedre enn man er, sier Kjøs til KK.no. 

AVSLØRT: Når en lystløgner blir avslørt vil hele virkelighetsoppfatningen av personen endre seg, sier ekspert.
AVSLØRT: Når en lystløgner blir avslørt vil hele virkelighetsoppfatningen av personen endre seg, sier ekspert. Vis mer

Her er altså ikke lystløgnerne annerledes enn oss. Problemet er at de ikke klarer å begrense seg. Kjøs forklarer at grunnen til at de fleste av oss ikke lyver mer enn nødvendig er fordi vi vet at det sosiale samspillet slutter å fungere hvis vi ikke kan stole på hverandre til en viss grad. 

- Hvis samspillet med andre skal fungere må vi sørge for at det som sies er sant, slik at vi vet hvor vi har hverandre. Den tilliten er vi alle avhengige av, at vi vet at det som sies er nogenlunde sant, sier han og fortsetter:

- Så har vi noen som ikke er så opptatt av å ta hensyn til det. De har ikke øyne for andres behov, eller forståelse for dette samspillet. De unner seg å kunne utnytte tilliten til andre, og det er en ganske stor personlighetsmessig svikt. 

Noen løgner er ganske så harmløse. Du forbinder kanskje lystløgnere med de som lyver om hvor mye penger de har eller hvor mange kjærester de har hatt? Dette kan være svært irriterende dersom man gang på gang skjønner at personen lyver

- Slike ting er ganske harmløse å lyve om, og som regel er det lystløgneren selv som får konsekvensene av det fordi andre skjønner at de ikke kan stole på personen og trekker seg unna. Verre ting kan være de som svindler og lyver om kriminelle ting. 

LES OGSÅ: - Det er et betydelig press knyttet til å framstå som polerte utgaver av seg selv

Lystløgnere i parforhold

Familieterapeut og sexolog, Thomas Winther, forklarer at løgn er en av mange ting par sliter med. Han forteller at et problem for mange er at man lever med en partner som konstant velger å ikke fortelle sannheten. 

- I starten av et forhold tilpasser vi oss ofte hverandre. Vi ønsker å se de samme filmene og høre på den samme musikken. Etter hvert ser vi gjerne at vi kanskje ikke er så like, og det er helt normalt, sier Winther. 

NETT AV LØGNER: En lystløgner lyver gjerne så mye at de lever i et nett av løgner, sier psykolog.  Foto: Shutterstock / Dean Drobot
NETT AV LØGNER: En lystløgner lyver gjerne så mye at de lever i et nett av løgner, sier psykolog. Foto: Shutterstock / Dean Drobot Vis mer

Men så har vi lystløgneren, som hele tiden tilpasser virkeligheten etter hva han eller hun tenker at samfunnet har lyst til å høre, forklarer terapeuten. 

- Veldig ofte kan løgner i et parforhold vare lenge, fordi mange lystløgnere har en overbevisning om at det de sier er virkeligheten. Det har gjerne blitt et mønster. For mange er dette veldig vanskelig å oppdage.  

En lystløgner lyver også ofte om ting som for andre er helt meningsløst å lyve om, og man skjønner derfor kanskje ikke hvor omfattende løgnene er. 

- Lystløgnere virrer seg ofte inn i et nett av løgner. Når en partner først begynner å skjønne at det er mye usannheter i parforholdet så rakner hele virkelighetsoppfatningen de hadde av personen, og det føles ofte som et stort svik. 

Winther understreker at det kan være et like stort problem for den som lyver, fordi løgnene har blitt en så stor del av personen at det er vanskelig å komme seg ut av det. 

- Det har blitt en så iboende del av karakteren at det vanskelig å gjøre noe med det. 

LES OGSÅ: Derfor klarer de å lyve om utroskap

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer