True crime:

En mors verste mareritt ble realitet: Adam (6) forsvant sporløst fra kjøpesenteret - ble funnet drept to uker senere

Det skulle gå 27 år før drapssaken fikk en endelig oppklaring.

TRUE CRIME: Lille Adam Walsh forsvant fra handletur med sin mor i juli 1981. Utenfor ventet seriedrapsmannen Ottis Elwood Tool. Adam ble bare seks år. FOTO: NTB Scanpix
TRUE CRIME: Lille Adam Walsh forsvant fra handletur med sin mor i juli 1981. Utenfor ventet seriedrapsmannen Ottis Elwood Tool. Adam ble bare seks år. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mandag ettermiddag den 27. juli 1981 bestemte amerikanske Revé Walsh seg for å ta med seg sin seks år gamle sønn Adam Walsh til kjøpesenteret Hollywood Mall i Florida for å gjøre innkjøp til familien.

Som seksåringer flest syntes ikke Adam det var spesielt gøy å bli med mammaen sin på storhandel, så han fikk lov til å tilbringe handleturen på en leketøysforretning i nærheten hvor han kunne spille TV-spill sammen med andre barn.

Men da Revé kom for å plukke opp sønnen var han og de andre barna forsvunnet. Ifølge en butikkmedarbeider hadde det oppstått en krangel mellom barna, og en sikkerhetsvakt hadde bedt de om å forlate kjøpesenteret. Adam, som ifølge foreldrene sine var en blyg gutt, må ha blitt med de andre barna ut på parkeringsplassen.

Revé fikk dermed satt i gang en leteaksjon etter sønnen, og de etterlyste ham blant annet over høytaleranlegget, men Adam var sporløst forsvunnet.

Det skulle gå hele 14 dager før han dukket opp igjen - død. Levninger ble funnet av noen fiskere ved Vero Beach, rundt 20 mil fra kjøpesenteret Hollywood Mall. Politiet satte sporenstreks i gang med en analyse som kunne bekrefte - eller avkrefte - om kroppsdelen tilhørte seks år gamle Adam.

LES OGSÅ: Storesøsteren fra helvete? Karla voldtok og drepte tre tenåringsjenter sammen med ektemannen - blant dem, sin egen lillesøster

Resten av kroppen til seks år gamle Adam ble aldri funnet

Morgenen etter at kroppsdelen var funnet stilte ekteparet John og Revé Walsh opp i nyhetsprogrammet Good Morning America hvor de fortalte at de levde i håpet om å finne sønnen i live, og at de tilbød 100 000 dollar i belønning til de som kunne bidra til at seksåringen kom trygt hjem til familien.

UTPEKT AV TOOLE: Ottis Toole hevdet at seriedrapsmannen Henry Lee Lucas hadde deltatt i drapet på seksåringen. Men det viste seg at han satt fengslet i en annen delstat. FOTO: NTB Scanpix
UTPEKT AV TOOLE: Ottis Toole hevdet at seriedrapsmannen Henry Lee Lucas hadde deltatt i drapet på seksåringen. Men det viste seg at han satt fengslet i en annen delstat. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Men dessverre skulle analysene vise at det var Adams levninger fiskerne hadde funnet. Obduksjonsrapporten konkluderte med at han hadde dødd som følge av asfyksi, trolig etter kvelning. Ifølge Store Medisinske Leksikon er asfyksi «betegnelsen på en tilstand med generell oksygenmangel i alle kroppens vev. Pasienten vil ofte ha påvirket bevissthet, ha tegn på for lite oksygen i blodet og svært lavt blodtrykk, eventuelt ha hjertestans».

Likskjendingen skal ha skjedd etter at den lille gutten var død, og politiets teori er at drapsmannen har gjort ugjerningen for å forhindre at man i ettertid kunne identifisere offeret. Restene av kroppen til seks år gamle Adam ble aldri funnet.

I oktober 1983 erkjente den da 36 år gamle mannen Ottis Elwood Toole at han hadde bortført gutten i en hvit Cadillac sammen med sin 47 år gamle kompis Henry Lee Lucas. Begge to var kjenninger av politiet, og hadde status som seriemordere. Både Toole og Lucas hadde tidligere innrømmet flere drap, og høsten 1983 satt Toole fengslet i Jacksonville på bakgrunn av en annen kriminell handling han hadde begått.

Toole hevdet at det var kompanjongen Henry Lee Lucas som hadde stått for likskjendingen. Flere vitner hadde observert det de mente var Toole og den hvite Cadillac'en utenfor kjøpesenteret i det aktuelle tidsrommet, og han kom med informasjon som det kun var drapsmannen som kunne sitte inne med. Politiet valgte derfor å konkludere med at de hadde funnet riktig drapsmann.

DRAPSMANN: Ottis Elwood Toole hadde kjent seg skyldig i flere rystende drapssaker. Dette bildet er tatt under en rettssak i Jacksonville i 1984. På dette tidspunktet var han siktet i ni andre drapssaker i tre stater. FOTO: NTB Scanpix
DRAPSMANN: Ottis Elwood Toole hadde kjent seg skyldig i flere rystende drapssaker. Dette bildet er tatt under en rettssak i Jacksonville i 1984. På dette tidspunktet var han siktet i ni andre drapssaker i tre stater. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Men ting begynte å skurre da det viste seg at Henry Lee Lucas satt fengslet i delstaten Maryland da bortføringen fant sted. I tillegg kom det frem at flere av de opplysningene Toole hadde kommet med ikke stemte overens med realiteten. Blant annet mislyktes han i å beskrive Adams hårfarge og klær, og han plukket ut feil bilde av Adam under politiavhørene.

LES OGSÅ: Tobarnsmoren Alice ble beskyldt for å ha drept barna Eddie (5) og Missy (4) - men var det egentlig hun som hadde gjort det?

Niesen hevdet at onkelen snakket om Adam på dødsleiet

I 1983 var ikke DNA-teknologien utviklet på samme måte som den er i dag, og da politiet fant blodspor på bilmatten i Cadillac'en hadde de ingen måte å teste DNA'et på. I 1996, da denne teknologien var utviklet, hadde både bilmatten og Cadillac'en forsvunnet.

Da Toole døde som følge av leversvikt 15. september 1996 sto politiet på bar bakke med tanke på beviser som kunne bekrefte at det faktisk var Toole som hadde drept Adam - til tross for at flere i politiet i Florida Department of Law Enforcement mente at det måtte være han som sto bak det brutale drapet.

Tooles niese har hevdet i ettertid at onkelen på dødsleiet sto fast ved at det var han som hadde drept seksåringen.

Adams far, John Walsh, hadde i tiden etter drapet på sønnen engasjert seg sterkt for bortførte barn, og offer og etterlattes rettigheter. I 1984 var han en av grunnleggerne bak den uavhengige organisasjonen National Center for Missing and Exploited Children og The Adam Walsh Child Resource Center. I 1988 takket han ja til å være programleder for etterforskningsserien America's Most Wanted. Her ble han til 1990, før han fikk sitt eget TV-show The John Walsh Show. Også her var fokus på kriminalsaker.

1984: Den daværende amerikanske presidenten Ronald Reagan holdt tale i forbindelse med åpningen av National Center for Missing and Exploited Children i Washington, D.C. i juni 1984. Fra venstre: Revé Walsh og datteren Jane, Senator Paula Hawkins og Adams far John Walsh. FOTO: NTB Scanpix
1984: Den daværende amerikanske presidenten Ronald Reagan holdt tale i forbindelse med åpningen av National Center for Missing and Exploited Children i Washington, D.C. i juni 1984. Fra venstre: Revé Walsh og datteren Jane, Senator Paula Hawkins og Adams far John Walsh. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Han har blant annet engasjert seg i saken om den 18 år gamle skoleeleven Natalee Holloway som forsvant på klassetur til Karibia i 2005 og bortføringen av 14-åringen Elizabeth Smart - ble voldtatt, torturert og sultet i ni måneder i 2002. Våren 2018 ble det annonsert at han i 2019 blir å se i etterforskningsserien In Pursuit with John Walsh.

LES OGSÅ: - Jeg var forberedt på at pappa skulle ta sitt eget liv, men ikke at han skulle ta med seg mamma også

- Jeg er overbevist om at Toole er i helvete akkurat nå

Saken er blitt omtalt som en av USAs mest rystende barnedrapssaker, og da TV-filmen Adam, som handlet om drapet, ble sendt i 1983 samlet den hele 38 millioner TV-seere foran skjermen. John Walsh har hele tiden vært overbevist om at det var Ottis Elwood Toole som sto bak drapet på sønnen.

- Jeg tror at Ottis Toole drepte Adam. Jeg er overbevist om at Toole er i helvete akkurat nå, og jeg er sikker på at han gikk gjennom en smertefull død i fengselet, sa Walsh i et intervju med Miami Herald i 2001.

I 2008 kom svaret ekteparet Walsh, og deres tre barn Meghan (født 1982), Callahan (født 1987) og Hayden (født 1994), hadde ventet på i en årrekke - i en pressemelding slo politisjef Chadwick E. Wagner ved Hollywood Police Department fast at det var Ottis Elwood Toole som hadde begått drapet.

- Det var på høy tid at denne dagen kom. Denne saken skulle ha vært oppklart for mange år siden, sa han på pressekonferansen ifølge The New York Times.

SVARET DE HADDE VENTET PÅ: John og Revé Walsh med datteren Meghan Walsh under pressekonferansen hvor det ble annonsert at politiet etter 27 år konkluderer med at det er Ottis Toole som hadde drept seks år gamle Adam. Pressekonferansen ble avholdt i Florida den 16. desember 2008. FOTO: NTB Scanpix
SVARET DE HADDE VENTET PÅ: John og Revé Walsh med datteren Meghan Walsh under pressekonferansen hvor det ble annonsert at politiet etter 27 år konkluderer med at det er Ottis Toole som hadde drept seks år gamle Adam. Pressekonferansen ble avholdt i Florida den 16. desember 2008. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Han erkjente at politiet og politietterforskerne hadde gjort et slett arbeid i Adam Walsh-saken, og til tross for at det ikke hadde kommet nye beviser som slo fast at det faktisk var Ottis Toole som hadde drept seksåringen, mente de at en oppsamling av bevisene gjorde at indisiene var sterke nok til å felle Toole.

- Svaret hadde ligget rett foran nesen på oss i mange år.

Kilder: Miami Herald, The New York Times og Wikipedia.

Hekta på true crime? Sjekk ut disse sakene:

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer