dysmorfofobi

En negativ kommentar førte til at Johanna fikk dysmorfofobi i tenårene

Nå mener amerikanske forskere at selfie-filtrene kan føre til at enda flere får det.

UTSEENDEFOKUSERT: En som har opplevd å ha et ekstremt fokus på sitt eget utseende er svenske Johanna Hisbro. Dette var før selfie-filtrenes innmarsj- FOTO: Privat
UTSEENDEFOKUSERT: En som har opplevd å ha et ekstremt fokus på sitt eget utseende er svenske Johanna Hisbro. Dette var før selfie-filtrenes innmarsj- FOTO: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Selfie-filtre, som gir deg hunde- og kaninører, som forstørrer eller forvrenger ansiktet ditt, gir deg solbriller eller skjegg, er svært populære og ofte ikke stort annet enn morsomme.

Men en del av filtrene gjør det ikke bare morsommere å ta en selfie, men de glatter også ut huden din, forstørrer kanskje øynene litt og forminsker nesen. Vi har dessuten enkel tilgjengelighet på både Photoshop og en rekke andre bilderedigeringsprogrammer og apper. Og forskere er nå bekymret for om bruken av selfie-filtrene kan gå utover selvbildet til vårt.

I en artikkel i hos Journal of the American Medical Association skriver forskere i Boston om deres bekymringer rundt trenden, og mener det kan trigge dysmorfofobi. Forskerne viser blant annet til en artikkel i Independent der kirurgen Dr. Esho ved klinikken Esho og kosmetisk lege i det britiske programmet «Body Fixeres»forteller at flere og flere har med seg bilder av seg selv, med et selfie-filter, til klinikker, og ønsker å se slik ut. Han kaller fenomenet «Snapchat-dysmorfofobi» (Body dysmorphic disorder/BDD), en term som har dukket opp flere steder den siste tiden.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.