Christine Otterstad

- En sytefelle er et sted vi går når vi holder fokus på det som ikke er bra i livet vårt

Hvorfor klager vi mest over det vi ikke kan gjøre noe med?

CHRISTINE OTTERSTAD: Hvorfor har det seg sånn at vi ofte klager over været, eller at det er for glatt? Vi kan jo faktisk ikke gjøre noe med det.  Foto: All Over Press Norway
CHRISTINE OTTERSTAD: Hvorfor har det seg sånn at vi ofte klager over været, eller at det er for glatt? Vi kan jo faktisk ikke gjøre noe med det. Foto: All Over Press Norway Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Jeg synes den siste tiden har vært litt tung, det må jeg innrømme. Vintermørket har senket seg på ordentlig, og kulden har rukket å snike seg innunder huden. (Pssst: - Omtrent ti prosent av oss opplever at mørket påvirker humøret og energinivået kraftig)

Jeg tar meg stadig i å drømme om lyse kvelder på terrassen og varme sommerdager på hytta. Det er jo ikke noe galt i å drømme, men samtidig kan man fort havne i offerrollen om man lar ønsket om noen annet overskygge nåtiden. Uten at jeg helt har merket det, så har jeg nok gått i «sytefella» i år.

Vanligvis styrer jeg unna, siden jeg er oppmerksom på den, men i år har jeg gått på en sytesmell. En sytefelle er en mental blindvei vi nordmenn har en tendens til å havne i på vinterhalvåret, om vi ikke vokter oss. I takt med at egentid, overskudd og energi avtar, er det noe annet som trapper opp, nemlig foreldremøter, dugnader med korpset, husvask, hverdagsmiddager og deadlines på jobben.  

LES OGSÅ: Slik takler du tidsklemma

Nå kunne jeg stoppet opp her og tatt meg god tid til å forklare hvor mye tid som går med til slike ting som sliter oss ut. Jeg kunne ramset opp hvor mange kvelder jeg kom meg for sent i seng og hvor mange morgener jeg har vært så trøtt at jeg har følt meg kvalm. Jeg kunne fortalt deg om den uken da det var noe på timeplanen min HVER kveld. Men, jeg skal ikke gjøre det. Jeg skal ikke gjøre det fordi det er nettopp dette som er en sytefelle. 

Det er nemlig ikke VÅR feil at det er stress på jobben, at foreldremøtene raser inn på kalenderen eller at det er mørkt

En sytefelle er et sted vi går når vi holder fokus på det som IKKE er bra i livet vårt. Det vanligste med en sytefelle er at de tingene vi fokuserer på når vi sitter fast i fella, de kan vi faktisk ikke påvirke! Det er nemlig ikke VÅR feil at det er stress på jobben, at foreldremøtene raser inn på kalenderen eller at det er mørkt. Og det er i hvert fall ikke vår feil at det er kaldt og glatt! Vi er helt uskyldige, og derfor er det innafor å syte litt også. Men hjelper det? Gjør det oss godt? Jeg kan forsikre deg om at det verken hjelper deg igjennom vinterhalvåret eller gjør deg noe godt å gå i sytefella. Derfor skal jeg nå hjelpe deg ut av den, om du har vært så uheldig å ha havnet i den.  

LES OGSÅ: Har du en vinterdepresjon? Det kan faktisk handle om søvnmangel!

Å være i en sytefelle trenger heldigvis ikke være en negativ tilstand. Ja, for det er jo en tilstand og ikke en ekte felle. Du har selv tråklet deg inn i denne fella, og da er det kun én som kan redde deg ut av den igjen: Deg selv.

Den enkleste løsningen på å komme seg ut av fella på er å ta ansvar. På mange måter er du ansvarlig for det som skjer i livet ditt, både bra og dårlige ting. Du kan kanskje ikke styre alt, slik som været og antall foreldremøter, men det er ditt ansvar hvordan du velger å forholde deg til dette. Det er altså ditt ansvar hvordan du velger å forholde deg til mørke kvelder, tidlige morgener og matpakkesmøring. Du kan velge å hate det, og du kan velge å tenke at det er en del av livet i like stor grad som ferier og lyse kvelder. Du velger selv, det er ditt ansvar. Syting er en benektelse av dette ansvaret. De som har havnet i sytefella, i dette tilfellet meg selv, nekter altså å ta ansvar for seg selv og livet sitt.  

Neste gang du oppdager at du har havnet i sytefella, så STOPP og spør deg selv om du vil fortsette å benekte din egen virkelighet. Kanskje vil du påta deg ansvaret, kanskje ikke. Det er i hvert fall ditt valg.

LES OGSÅ: Yin yoga og eteriske oljer kan hjelpe mot vinterdepresjon

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer