Organdonasjon

En ukjent mann reddet livet til Lene

Hun kjenner ham ikke. Det eneste hun vet er at han ble redningen da hun ­trengte en ny nyre og en ny bukspyttkjertel.

ORGANDONASJON: – Jeg setter mer pris på livet, sier Lene, som fikk nye organer gjennom transplantasjon.    Foto: Sverre Chr. Jarild
ORGANDONASJON: – Jeg setter mer pris på livet, sier Lene, som fikk nye organer gjennom transplantasjon. Foto: Sverre Chr. Jarild Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Når du venter på et organ føler du at du er mellom liv og død hele veien. Når er det min tur? Når skal noen passe min kropp? Lene Merethe Johanson (41) fra Lillehammer var så syk at hun ikke ville overleve uten en ny nyre og ny bukspyttkjertel. Alene med datteren Simone prøvde hun så godt hun kunne å skjule hvor syk hun var. Men alle rundt så hvor medtatt og sliten hun var. 

– Det er sårt og se på bilder fra den tiden. Datteren min var elleve år da jeg begynte å bli dårlig. Hun har tatt det tungt, men har vært med på alt fra dag én. Hun har vært mye redd for at mammaen hennes skal dø, forteller Lene. 

LES OGSÅ: -Jeg leter etter en som kan gi meg livmoren sin

Allerede som sjuåring fikk Lene diabetes. Det kan gå hardt utover både nyrer, syn og bein. 

– Jeg kunne bli hentet om morgenen av ambulanse, jeg lå med følinger, så ut som jeg var full og hadde ikke kontroll på kroppen, sier hun.

Da det var som verst, bodde Simone hos pappaen sin. 

– For meg har det vært senkomplikasjoner med diabetes som har gjort utslaget. 

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer