Livet:

- En verden styrt av middelaldrende menn trenger å utfordres av meg!

For Christina Fraas har de siste årene handlet om å bygge opp: seg selv, et gammelt hus - og andre. Så ble hun slått ned på åpen gate i Oslo.

HELOMVENDING: Christina Fraas opplevde at livet raste fullstendig sammen for fem år siden. Foto: Instagram @kirsebaerhagen
HELOMVENDING: Christina Fraas opplevde at livet raste fullstendig sammen for fem år siden. Foto: Instagram @kirsebaerhagen Vis mer
Publisert

For fem år siden, opplevde Christina Fraas det utenkelige. Livet ble endevendt - forholdet, hjemmet og karrieren gikk i oppløsning på et blunk.

I juni opplevde hun på nytt det utenkelige - da en fremmed mann kom bort til henne på gaten og slo henne midt i ansiktet. Uprovosert, og på grunn av den hun er. Og den hun er, det er ei hun har måttet bygge opp igjen fra grunnen, selv. Det samme gjelder huset Kirsebærhagen, der alt startet.

- Hele livssituasjonen var sjelerivende. Det var en fase som førte meg fra et litt mer «high end» liv til et liv hvor jeg følte meg helt naken og måtte finne ut av meg selv helt på nytt, forteller hun til KK.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Fra Frognerleilighet til syriner og utedo

Spoler man cirka fem år tilbake i tid, legger Fraas inn bud på ny bolig med sin daværende samboer. I stedet for ny leilighet, ble det brudd - samme dag.

- Jeg var i et tilsynelatende plettfritt samboerskap, bodde i en stor Frognerleilighet og hadde drømmejobben. To uker senere var jeg singel, arbeidsløs og uten bosted, forteller Fraas.

- For meg kom det som lyn fra klar himmel! Det viste seg i etterkant at han hadde vært utro, men ikke fikk seg til å fortelle meg det.

Fraas innrømmer at hendelsen har gjort det vanskelig for henne å stole på andre igjen. Etter mye innvendig arbeid, føre hun seg sterkere og tryggere enn noensinne.

Denne helomvendingen førte Fraas til et 100 år gammelt oppussingsobjekt på Nesodden. Det ble i litt av et spontankjøp! I dag ser hun verdien av hvor «skikkelig empowering» det har vært å gjøre store deler av en totalrenovering helt selv.

- Huset i seg selv var ganske falleferdig, men om man så forbi lekkasjer i taket og skjeve gulv, hadde huset en magisk atmosfære jeg aldri har følt maken til, forklarer Fraas.

100 ÅR: Christina Fraas kjøpte et over 100 år gammelt oppussingsobjekt og har gjort det meste helt selv! Foto: Instagram @kirsebaerhagen
100 ÅR: Christina Fraas kjøpte et over 100 år gammelt oppussingsobjekt og har gjort det meste helt selv! Foto: Instagram @kirsebaerhagen Vis mer

Det var mildt sagt mye som måtte gjøres med huset for å gjøre det beboelig. Mens Fraas brettet opp ermene og gikk i gang, delte hun samtidig mye av prosessen på Instagram.

- Det har gitt meg en ro jeg aldri følte på tidligere. Her går man barbeint og ser rett ut på havet. Rådyrene spiser frukttrærne mine i hagen og jeg jager dem aldri vekk. Om sommeren drikker jeg morgenkaffe ved havet og om vinteren fyrer jeg i peisen. Det er skikkelig fint!

Store deler av huset ble pusset opp på nullbudsjett. Fraas er opptatt av gjenbruk - men innrømmer at interessen for kunst og interiør har fått henne til å unne seg noen ekstra fine ting også. Likevel satte Fraas pris på flere av de enkle løsningene huset hadde, og har beholdt noen av dem. Som utedusjen blant syrinene, og utedoen.

GJENOPPBYGGING: De siste årene har Fraas bygget opp seg selv, hus og karriere! Foto: Instagram @kirsebaerhagen
GJENOPPBYGGING: De siste årene har Fraas bygget opp seg selv, hus og karriere! Foto: Instagram @kirsebaerhagen Vis mer

Både eiendommen og hennes egen Instagram-konto deler samme navn: Kirsebærhagen. Det hedrer en gammel kunstnerdame som bodde der tidligere, og som navnga eiendommen.

- Da jeg bosatt meg kom naboen innom og sa: «Er det du som har flyttet inn i Kirsebærhagen?». Og slik dukket navnet opp!

- Hun drakk rødvin og spilte flygel hele natten er jeg blitt fortalt, og så holdt hun utstillinger av maleriene sine i hagen blant alle blomstene og solte seg naken til nabolagets forergelse. Flere av maleriene hennes ligger igjen og jeg har dem på veggen!, forteller Fraas.

- Følelsen av å ha skapt sitt eget hjem og lagt inn et solid stykke arbeid er uerstattelig. Mange ser på meg som en handywoman, men jeg er strengt talt bare en helt vanlig jente som velger å gjennomføre handy oppgaver, sier Fraas.

KIRSEBÆRHAGEN: Både hjemmet hennes og Instagram-kontoen hennes deler navnet Kirsebærhagen. Foto: Instagram @kirsebaerhagen
KIRSEBÆRHAGEN: Både hjemmet hennes og Instagram-kontoen hennes deler navnet Kirsebærhagen. Foto: Instagram @kirsebaerhagen Vis mer

Selv har hun brukt mye tid på å lære gjennom YouTube, og har også gått til foreldre, onkler, tanter og fagpersoner med diverse spørsmål.

- Man kan leie inn fagpersoner der det er nødvendig. Og så skal man aldri undervurdere en god dugnad. Ofte har folk lyst til å hjelpe til så lenge det finnes pizza og øl!

- Bekrefter at jeg ikke har rett på min egen kropp

De siste årene har altså ikke Fraas bare bygget opp igjen et hjem, men også jobbet med kjærligheten. Koronapandemien brakte med seg høydepunkt: kjæresten Inger.

Dessverre ble det etterfulgt av en skikkelig nedtur: en fremmed manns knyttneve som traff henne midt i ansiktet, midt på Aker brygge.

På vei hjem fra årets Pride-feiring i Oslo sentrum, kom en fremmed mann bort til Fraas og kjæresten. Fraas delte selv på sin Instagram, at han skal ha snakket om hvem av dem som skulle bli med ham hjem. Sekunder etter ble hun slått rett i bakken, uprovosert.

Nå har saken blitt henlagt av politiet, på tross av at det eksisterer film fra hendelsen og at gjerningsmannen har vært inne til avhør. Det er vanskelig.

- Det var ganske brutalt å se på videoen, og det preget meg mer enn jeg hadde forestilt meg at det ville. Men politimannen stilte spørsmålstegn ved hvorfor jeg sparket unna mannen og vred meg aggressivt ut av grepet hans, forteller Fraas.

- Politiet bekrefter med dette at jeg ikke har rett på min egen kropp. At jeg ikke får lov til å gjøre motstand for å beskytte den når jeg blir truet - men at menn er berettiget til den, de får lov til å slå meg ned når jeg sier nei, og gå videre uten konsekvenser.

AKTIVISME: Fraas bruker plattformen sin til å skape engasjement rundt flere viktige samfunnssaker - som kvinnekamper, kvinnehelse, diskriminering, homofobi og rasisme. Foto: Instagram @kirsebaerhagen
AKTIVISME: Fraas bruker plattformen sin til å skape engasjement rundt flere viktige samfunnssaker - som kvinnekamper, kvinnehelse, diskriminering, homofobi og rasisme. Foto: Instagram @kirsebaerhagen Vis mer

Fraas forteller at overfallet har satt sine spor. At det ikke frister å gå ut. At hun er lei av å føle at kvinner stadig trekker det korteste strået. At gjenåpningen har blitt et antiklimaks.

- Jeg kjenner på et behov for å gjøre verden bedre og tryggere for jenter. Det er ikke riktig at menn skal få være sexistiske og truende uten konsekvenser, også er de vi jenter som må betale regningen. Vi betaler regningen ved å bli hjemme. Ved å dekke oss til. Justere oss grisete oppførsel.

Hun har fått mye støtte på Instagram. Fraas forteller hun føler seg privilegert for å ha plattformen sin, og for at folk velger å dele sine historier eller lignende erfaringer.

- Makten jeg tar bak tastaturet kan bety noe for en annen kvinne

Kvinnekamper er bare én av mange tematikker Fraas bruker Instagramprofilen sin til å fronte. Instagramkontoen Kirsebærhagen-kontoen fikk raskt en engasjert følgergruppe - og ble raskt til mye mer enn bare oppussing.

Kvinnekamper, feminisme, homofobi, rasisme og diskriminering er bare noen av samfunnsproblemene som opptar henne. Hun både snakker og skriver om dette i sosiale medier, og ellers i norske medier. Selv sporer Fraas starten på sosiale medier-engasjementet sitt tilbake til 2019. Regjeringen ønsket å stramme inn abortloven, og mediene skrev ikke noe forståelig nok om saken.

- Jeg synes det var sykt at noe så viktig, som kunne ha effekt på min rett til å bestemme over min kropp, fikk så lite spalteplass! Hvorfor var det som ble skrevet preget av fremmedord og politiker-språk når det egentlig kunne sies så enkelt?

For at flere skulle forstå hva det egentlig handlet om, valgte hun å kommunisere det på sin måte via Instagram. Et beskrivende bilde og en tekst som var rett på sak og enkel å forstå var tydeligvis etterlengtet. Innlegget nådde nemlig over to millioner.

Innlegget Christina Fraas delte i 2019 fikk mye respons i sosiale medier.

- Etter dette synes jeg saker om abortrettigheter har fått bedre spalteplass og mer omtale i media! Dette inspirerte meg til å bruke plattformen min til noe mer enn bare DIY-tutorials og inspirasjon.

- Makten jeg kan ta bak tastaturet kan bety noe for en annen kvinne. Det er tidkrevende å skrive kronikk og det er nervepirrende å delta i offentlige debatter. Men en verden styrt av middelaldrende menn trenger å utfordres av meg! Ja, og av alle dere andre kvinner, så klart.

Fraas setter også pris på at en norsk samfunnsdebattant har en relativt kort vei opp til makten.

- For en stund siden skrev jeg en Ytring hos NRK om homoterapi og religiøse miløjøer, dagen etter fikk jeg svar av likestillingsminister Abid Raja. Slik kan en helt ordinær jente nå frem til dem som bestemmer, i lille Norge. Og er ikke det motiverende, så vet ikke jeg!

EMPOWERING: Christina Fraas sier det føles godt å være der hun er i dag. Foto: Instagram @kirsebaerhagen
EMPOWERING: Christina Fraas sier det føles godt å være der hun er i dag. Foto: Instagram @kirsebaerhagen Vis mer

- Jeg antok at jeg var heterofil

- Vi møtte hverandre på Tinder! Siden det var pandemi og sommer, ble det en utepils med påfølgende bading. I etterkant har begge sagt at vi hadde lyst å kysse i vannet på Sørenga, men ingen turte.

Fraas har vært åpen i sosiale medier om at det er første gang hun er forelsket i en kvinne - men at hun tidligere har vært tiltrukket av både kvinner og menn.

- Som barn lærte jeg at prinsen og prinsessa gifter seg. På film var de eneste skeive den stereotypiske traktorlesba og skrullehomsen. Ingen av de lignet på meg, så jeg antok at jeg var heterofil, forteller Fraas.

Hun forklarer det som at hun har vært åpen for å ligge med jenter, men alltid sett på det som «bare seksuelt».

- I etterkant føles det jo litt teit å innse at samfunnets seksualisering av jenter også har preget mitt syn på egne muligheter. Jeg identifiserer meg som menneske! Eller bifil, for dem som trenger en boks.

ANGRER IKKE: Hun har levd fryktløst og vært gjennom mye, men angrer ingenting. Foto: Instagram @kirsebaerhagen
ANGRER IKKE: Hun har levd fryktløst og vært gjennom mye, men angrer ingenting. Foto: Instagram @kirsebaerhagen Vis mer

- Jeg angrer ikke på noen ting

Selv om Fraas aldri hadde satt seg som mål å gjøre influenser-karriere, har hun hatt god kjennskap til både bransjen og miljøet.

- Dette er det ikke mange som vet men jeg var en av de første bloggerne i Norge! Jeg ga meg da blogg ble en bransje og begynte heller å jobbe med eventer og kampanjer tilknyttet influensere.

Dette gjorde hun som kreativ leder i United Influencers - noe hun kaller drømmejobben og en gründerreise hun ikke ville vært foruten. Likevel kom hun til et punkt hvor hun følte hun hadde gjort sitt. Da ble det sololøp.

- Jeg fikk jo et sånt publikum som lurte på om plankene ble levert på onsdag som planlagt, da jeg hadde mistet telefonen min og ikke oppdaterte dem. Et sånt publikum som heiet på meg og lurte på hvordan jeg hadde det! Og mens jeg søkte på jobber i byråer, dukket det plutselig opp en forespørsel om annonsørsamarbeid, sier Fraas.

Ballen rullet. Det ble raskt annonsørjobbing med både Finn.no, Telenor og Egmont. Fraas innrømmer at dagens karriere ikke hadde vært noe en yngre versjon av henne selv hadde kunnet se for seg.

- Jeg drømte om å bli Carrie Bradshaw og brukte alle pengene mine på sko. En dag ville jeg leve av å skrive. Ikke visste jeg at jeg skulle få min egen spalte i flere magasiner og leve av sosiale medier.

- For ti år siden bekymret jeg meg mer for økonomi og hadde ellevill kjærlighetssorg! Men jeg levde fryktløst og angrer ikke på noen ting. Jeg turte å gjøre alt jeg ville og det elsker jeg young me for.

MENNESKE: Fraas identifiserer seg som menneske - men som bifil for de som trenger en boks. Foto: Instagram @kirsebaerhagen
MENNESKE: Fraas identifiserer seg som menneske - men som bifil for de som trenger en boks. Foto: Instagram @kirsebaerhagen Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer