Voldtekt

- En voldtekt kan ikke sammenlignes med et mislykket one night stand

«Mari» våkner i egen leilighet, av at en bekjent fingrer henne. To år senere blir han dømt til tre års fengsel for voldtekt. - Jeg synes ikke straffen er for streng, sier hun til KK.no.

ANMELDTE VOLDTEKT: Å vinne saken i retten har tatt «Mari» over to år. Hun oppfordrer alle som bli utsatt for et seksuelt overgrep å anmelde forholdet, selv om prosessen kan være krevende. Bildet er et illustrasjonsfoto. Foto: NTB Scanpix
ANMELDTE VOLDTEKT: Å vinne saken i retten har tatt «Mari» over to år. Hun oppfordrer alle som bli utsatt for et seksuelt overgrep å anmelde forholdet, selv om prosessen kan være krevende. Bildet er et illustrasjonsfoto. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er fest i en leilighet i en storby i Norge, en desembernatt i 2014. Det er jul i luften. Stjerneklart. De fleste gjestene har gått hjem. Det som skjer denne natten skal endre livet totalt for to personer. Selvsagt for langt flere, slik det alltid er når en hendelse som dette finner sted. 

Den ene kommer til å anmelde den andre for voldtekt. Den andre ser ikke slik på det. De kommer til å møtes i retten to ganger. Først i tingretten. Senere i lagmannsretten. Der vil den andre bli dømt til tre års fengsel, under Straffelovens § 192 første ledd bokstav b: «For å ha hatt seksuell omgang med noen som var bevisstløs eller av andre grunner var ute av stand til å motsette seg handlingen.»

Å føre fingre opp i skjeden på en kvinne som hadde gått og lagt seg alene i sin egen seng, og som retten fastslår både var beruset og i dyp søvn, var ikke noe som kom til å gå i glemmeboka som et mislykket fylleframstøt. 

- En voldtekt kan ikke sammenlignes med et mislykket one night stand. Jeg deltok jo ikke, jeg sov, sier kvinnen i begynnelsen av tredveårene til KK.no, som ønsker å være anonym. Vi kan kalle henne «Mari». 

Det som skjer den desembernatten i 2014 på et soverom i en leilighet i en storby i Norge, går også inn i statistikken som et av 1223 registrerte voldtektsanmeldelsene dette året. Og voldtektsstatistikken diskuteres stadig. Av politikere, advokater, journalister, forskere og folk flest. 

I domsavsigelsen står det at Mari var opptatt med vertinneplikter hele kvelden og at kjæresten hennes forlot festen en stund etter midnatt. Et par timer senere gikk hun og la seg på rommet sitt, sovnet momentant under dynen med alle klærne på.

Så våkner Mari av at to fingre beveget seg i skjeden hennes.

«Fornærmede ble forskrekket og sjokkert og ba tiltalte gå. Han gikk da ut i stuen til de få gjestene som fortsatt var til stede. Kort tid etter sto fornærmede opp, hun var fortvilet og forbannet og åpnet døra til stuen og ropte ut at hun var blitt seksuelt antastet i sin egen seng». Tiltalte forlater leiligheten.

Mange lar være å anmelde

9 av 10 anmelder ikke forholdet, estimerer Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress i sin rapport fra 2014. Det skrives om at det er altfor mange som ikke orker å anmelde, og for mange saker som henlegges av politiet. Aftenposten skrev i en artikkelserie om voldtekt fra 2015, at det kun er én prosent av voldtektene som ender med med fellende dom, da basert på betydelige mørketall. VG framholder at 1 av 3 voldtektssaker ender med frifinnelse i retten, etter å ha sett på tall fra Riksadvokaten.

Så er det det andre aspektet. Minstestraffen for voldtekt i Norge er tre år. Det finnes stemmer i det juridiske miljøet som tar til orde for at minstestraff er problematisk. Kan det til og med hende at straffen i noen tilfeller er for streng?

- Minstestraff er forsvarlig i de alvorligste tilfellene, men rommet for nyanser blir for lite i mange av de andre sakene, sier Gunhild Lærum, profilert forsvarsadvokat, til KK.no. Hun gjestet nylig Trygdekontoret på NRK og diskuterte nettopp voldtekt og straffenivå.

ADVOKAT GUNHILD LÆRUM: Gjestet nylig Trygdekontoret på NRK da temaet var voldtekt. Hun er kritisk til minstestraff. Foto: Skjermbilde NRK
ADVOKAT GUNHILD LÆRUM: Gjestet nylig Trygdekontoret på NRK da temaet var voldtekt. Hun er kritisk til minstestraff. Foto: Skjermbilde NRK Vis mer

- Dette er ofte krevende saker, de færreste sakene er såkalte overfallsvoldtekter. Det er vanskelig å finne ut nøyaktig hva som har skjedd, det er ofte mye alkohol involvert og ord mot ord. 

Hjemme i sin egen seng

Mari tilhører et statistisk mindretall på mange vis. Hun anmeldte, hun ble trodd, og tiltalte ble dømt.

- Hva tenker hun nå? Kjenner hun på en følelse av å ha vunnet?

- Jeg er selvsagt glad for at det over. Eller glad er ikke ordet, jeg er vel mer lettet. Men jeg hadde kanskje trodd at jeg skulle føle mer, på et vis. Jeg jobber med å legge det bak meg. Det har tatt lang tid og det har vært tøft for meg, men også for kjæresten min og en påkjenning for forholdet oss i mellom, sier Mari.

Selv valgte hun å være åpen med nære venner og familie om hva hun hadde blitt utsatt for. Miljøet hun selv tilhører er ressurssterkt. Mennesker med høy utdannelse og gode jobber. Så dukker dette opp. En voldtektsanklage. Saken skaper splid i et helt miljø.

- Mange jenter kjenner andre jenter som er utsatt for voldtekt. Men ingen kjenner en gutt som har voldtatt. Det har jeg tenkt en del på i etterkant, at det er altfor typisk, sier Mari.

TUNGT FOR KJÆRESTEN OGSÅ: - Det har vært en påkjenning for forholdet oss i mellom, sier "Mari" til kk.no. Foto: NTB Scanpix
TUNGT FOR KJÆRESTEN OGSÅ: - Det har vært en påkjenning for forholdet oss i mellom, sier "Mari" til kk.no. Foto: NTB Scanpix Vis mer

I domsavsigelsen står det beskrevet at «både fornærmede og tiltalte var beruset». Det står også at det «anses som bevist ut over enhver rimelig tvil at det var så godt som ingen kontakt mellom fornærmede og tiltalte i løpet av kvelden. At hun hadde møtt ham i sosiale sammenhenger tidligere, men ikke likt ham noe spesielt».

- Hva jeg følte? Jeg følte meg tråkket på. Og jeg ble skikkelig forbanna. I etterkant vet jeg at det for sakens del var viktig at det var vitner i stua som så reaksjonen min, forklarer Mari.
 
For fra nå av betyr alle detaljer noe. Hva hun velger å gjøre. Hva som blir sagt. Hvilke reaksjoner hun har. Det vet hun nå, men hun visste det ikke da.
 

- Bevis er så mangt. Bevis er også hva du velger å gjøre etterpå. Og min journal ble en del av mitt sakskompleks. Alt ble lest opp i retten.

Mari klarer ikke å være i leiligheten etter det som skjedde den natten, og drar til kjæresten som bor like i nærheten. Neste morgen kontakter de politiet, som oppfordrer Mari å dra ned på voldtektsmottaket på legevakten.

- Jeg husker at jeg tenkte tanker som: «blir det større av at jeg tar tak i dette? Bør jeg prøve å glemme det, bare komme meg videre?». Jeg landet på at det føltes feil.

- Kunne ikke la det passere

- Noen jenter vil antakelig være usikre på hva de skal gjøre om de opplever noe slik med en bekjent, og dermed vegre seg for å anmelde, fordi det kan bli komplisert sosialt sett. Tenkte du noen gang slik?
 

- Ja, det er det som gjør slike situasjoner veldig, veldig vanskelige. For meg var det imidlertid helt tydelig at dette ikke var noe jeg kunne la passere. 

Mari forteller at det det som skjedde kjentes som et overtramp, ikke bare mot henne, men også mot parforholdet. Som singel hadde hun tidligere avskrevet en episode som hun ikke hadde opplevd som OK, men som hun heller forsøkte å legge bak seg. Den nye episoden minnet henne på at det var vanskelig å glemme. 
 
- Jeg bestemte meg for å dra ned på mottaket og la meg undersøke. Og etter å ha tenkt meg om, valgte jeg også å anmelde. Det er noe med å møte profesjonelle folk som tar deg på alvor og forklarer deg at det du forteller om ikke er lov. Derfor valgte jeg også å anmelde et tidligere forhold samtidig.
 

Mari leverer altså inn en anmeldelse til, for noe som skjedde et år tidligere.

Og hun er ikke alene om å vente. Ifølge tall fra Kripos kommer nesten 20 prosent av voldtekstanmeldelsene over ett år etter at voldtekten finner sted.

- Jeg ville at begge mennene skulle få et brev i posten om at det de hadde utsatt meg for ikke var greit. Uansett utfall, ville de i hvert fall få den beskjeden.

Så kommer ventetiden.

I dommen står det beskrevet:

«Det fremgår av journalnotater, og er bekreftet ved vitneforklaringer fra fornærmedes søster og kjæreste, at fornærmede har slitt med sinne, angst, slitenhet, sårbarhet, anspenthet og mareritt. Hun var tidligere svært sosial og utadvendt, men det endret seg og hun isolerte seg mer.»

Mari orker ikke å flytte tilbake til leiligheten, og selger sin del. Hun forteller at bekjente som hører om saken strever med å ta stilling. For Mari oppleves det som provoserende, men hun forsøker å se framover. Nå tenker hun  mest på hva som vi skje med anmeldelsene.

Den eldste saken blir henlagt. Mari klager den inn, med hjelp fra advokaten. Klagen fører ikke fram, og det blir ikke tatt ut tiltale. Ifølge advokaten til Mari, den profilerte bistandsadvokaten Siv Hallgren, handler det om ord mot ord, og at saken er over ett år gammel. 

Nå venter Mari på hva som vil skje med sak nummer to. 

Det tar et halvt år før tiltalte ble avhørt. I mellomtiden går Mari til psykolog. Hun beskriver ventetiden som krevende.

Så kommer et nytt brev i posten. Også sak nummer to, fra festen i egen leilighet, blir henlagt.

- Det tok jeg tungt. Jeg syntes likevel det var overraskende at saken kunne henlegges når det det var innrømmet en ulovlig seksuell handling i avhør, sier Mari.

Det samme synes advokat Hallgren, og hun klager inn henleggelsen. Noen måneder senere kan hun ringe Mari med beskjeden om at det likevel tas ut tiltale.

ADVOKAT SIV HALLGREN: var bistandsadvokaten til "Mari". - Hun hadde i utgangspunktet en god sak, sier Hallgren til KK.no. Foto: Presse
ADVOKAT SIV HALLGREN: var bistandsadvokaten til "Mari". - Hun hadde i utgangspunktet en god sak, sier Hallgren til KK.no. Foto: Presse Vis mer

- Hun hadde i utgangspunktet en god sak. Hun hadde vitner som kunne bekrefte hennes versjon av saken, og hun hadde besøkt mottak og levert inn anmeldelse like etter hendelsen, sier Hallgren.

«Det følger av rettspraksis at straffen for voldtekt i form av innføring av én eller flere fingre i skjeden i utgangspunktet er fengsel i tre år og tre måneder», står det i domsavsigelsen. 

Voldtekt av en sovende person dømmes mer enn ti ganger strengere i dag enn før år 2000, skriver Dagbladet. 

- Kritikerne mener dette er en for streng straff?

- Ja, dette kan oppleves som strengt. Men så er det faktisk sånn at denne typen handlinger er ansett som som noe av det mest alvorlige du kan gjøre mot et annet menneske, sier Hallgren og understreker at minstestraff er en politisk beslutning. 

Minstestraffen for en såkalt normalvoldtekt i Norge er tre år, og innebærer at det blir utøvet tvang og/eller vold. Skjerpende omstendigheter kan heve straffen ytterligere. Overfallsvoldtekter og gruppevoldtekter er eksempler på dette. 

- Grunnen til at minstestraff diskuteres i det juridiske miljøet er at det gir domstolen mindre handlingsrom. Minstestraffen blir i noen tilfeller oppfattet som streng, kanskje særlig av lekdommere, sier Hallgren. 

Dette kan ifølge kritikerne føre til flere frifinnelser, fordi lekdommerne synes det er vanskelig å dømme for eksempel en ung, ustraffet mann til minimum tre års fengsel for noe de selv definerer som ubetenksomhet eller en tabbe. Hvilke holdninger lekdommerne har til kjønn, grensesetting og seksualitet vil spille inn. Og det faktum at at det i mange voldtektsaker er ord mot ord, og lite annet. 

Advokat Kai Vaag fra advokatfirma Andenæs, Aaløkken og Veum, har vært forsvarer i en rekke straffesaker, deriblant voldtektssaker. Han er i likhet med Hallgren kritisk til minstestraff. 

FALSKE ANMELDELSER:- Det inngis også falske anmeldelser. Det er bare å sjekke opp saker som har vært behandlet i domstolene hvor anmelder ender opp som dømt, sier advokat Kai Vaag. Foto: Presse
FALSKE ANMELDELSER:- Det inngis også falske anmeldelser. Det er bare å sjekke opp saker som har vært behandlet i domstolene hvor anmelder ender opp som dømt, sier advokat Kai Vaag. Foto: Presse Vis mer

- Uavhengig av hva en måtte mene om at straffenivået er strengt eller mildt, så fratar minstestraff i stor grad domstolen mulighet til å avpasse straffen etter hva som har skjedd i den enkelte sak. Det mener jeg er uheldig, sier han.

Når det gjelder antall henleggelser og antall frifinnelser i retten, mener Vaag at man ikke uten videre kan si at antallet er for høyt.

- I strafferetten må man være sikker på at en anmeldt er skyldig før han kan dømmes. Med dette som bakgrunn så er det ikke for mange saker som henlegges før tiltale tas ut. Når så mange tiltaler ender med frifinnelse så opplever jeg at påtalemyndigheten ofte legger listen for bevis for lavt i forhold til hva domstolen, altså folk flest, gjør. Vi bør alle være glad for at domstolen i stor grad legger listen høyt, da lite kan være verre enn at en uskyldig person blir dømt til flere år i fengsel, sier Vaag og legger til at det også inngis falske anmeldelser.

- Det er bare å sjekke opp saker som har vært behandlet i domstolene hvor anmelder ender opp som dømt, sier Vaag og legger til at også her finnes det mørketall.

I Maris tilfelle ble hun altså trodd av retten. Trodd på at det ikke var noe flørting på gang. Trodd på at hun sov, og ville sove alene på eget rom. Trodd på at hun våknet og ble sint.  

At hun dro på voldtektsmottaket, at hun anmeldte og at hun hadde behov for psykologhjelp, styrket forklaringen hennes.

Siv Hallgren er tydelig på at dersom du har blitt utsatt for et overgrep - så bør du for egen del handle raskt - slik som Mari gjorde.

- Jo før du kommer til et voldtektsmottak, jo bedre. I tillegg har du krav på tre timer gratis hjelp fra en bistandsadvokat. Det finnes dårlige seksuelle opplevelser som ikke er voldtekt. Å snakke med en advokat kan hjelpe deg med å vurdere dette, sier Hallgren.

- Men hva med tiltalte? Innrømmet han noen gang skyld?

I domsavsigelsen står det at han i politiavhør innrømmet å ha gått inn på Maris soverom, og forklart at han ønsket fysisk kontakt, dro opp skjørtet hennes og holdt rundt henne, men at han forlot rommet når han skjønte at fornærmede ikke var interessert. 

En unnskyldning sendt via Facebook dagen etter, der han også understreket at han hadde vært full, ble et sentralt bevis i saken.

I lagmannsretten forklarte han at politiet hadde presset ham til å ikke ha advokat under avhøret, og at han dessuten ikke var psykisk frisk og derfor ikke tilregnelig. Retten trodde ikke på dette.

«Ut ifra en samlet vurdering mener lagmannsretten at fengsel i tre år er en riktig straff.»

- Hva tenkte du da hørte domsavsigelsen, Mari?

- Jeg husker at jeg fikk en følelse av det gikk i min favør da hoveddommeren oppsummerte. Jeg tenkte at hvis juryen kom tilbake og sier nei nå - at han ikke var skyldig, da har jeg faktisk gjort mitt, sier Mari.

- Likevel, den følelsen av at en rettssak er det slags spill - der du kan vinne eller tape, er veldig ubehagelig. 

Mari har likevel en klar oppfordring til kvinner som opplever å bli utsatt for noe lignende.

Oppsøk ditt nærmeste voldtektsmottak, eller ring politiet først, helst så fort som mulig. De vil guide deg på riktig måte og gi deg den støtte og info du trenger. Mitt råd er virkelig å benytte deg av den hjelpen du kan få. Sånn sett er vi utrolig heldige her i Norge.  Jeg kontaktet også DIXI-senteret og hadde noen jeg snakket med underveis. Det følte jeg var veldig viktig, det ble et sikkerhetsnett for meg. 

Rannveig Kvifte Andresen er daglig leder på DIXI i Oslo. Hun oppfordrer alle som har vært utsatt for et overgrep å snakke med en profesjonell.

- Familie og venner vil ofte være svært påvirket av det som har skjedd, mens en profesjonell person skal holde sine følelser ute av samtalen og opptre som en samtalepartner. Hos oss kan vi tematikken og kan være med på å normalisere og hjelpe etter at en slik ting har skjedd, sier Andresen som understreker at de ikke tilbyr psykologhjelp.

- De fleste som kommer til oss går til individuelle samtale hos en veileder, kanskje en gang i uken. Og så tilbyr vi også samtalegrupper, med veileder. Der møter du andre som har opplevd tilsvarende ting som deg, som kan oppleves nyttig.

Ikke rettskraftig dom

I skrivende stund er det det drøyt tre måneder siden dommen falt i lagmannsretten. Så skulle vel saken være avsluttet - etter to år i rettssystemet?

Vel, ikke helt.

Ettersom tiltalte ikke møtte opp siste dagen da dommen ble lest opp, er ikke dommen rettskraftig. Det betyr at en egen etat innenfor politiet må møte opp fysisk og lese den opp for ham. Fra det tidspunktet han får dommen forkynt, har han en frist på å anke dommen til høyesterett. 

- Kan det være aktuelt å anke?

- Min klient tar straffen svært tungt, utover det ønsker jeg ikke å kommentere denne saken ytterligere, sier tiltaltes advokat Erlend Liaklev Andersen. 

Så mens dommen ligger i bunken hos stevnekontoret, hva tenker Mari om straffen gjerningsmannen fikk?

- Jeg synes straffeutmåling er vanskelig å uttale meg om, men synes ikke at tre år er for lang straff, sier hun.

Hun understreker at det en tilleggsbelastning at hun kan risikere å møte på tiltalte på gata før dommen er rettskraftig.

- Mange sier at jeg må ta byen min tilbake, ta livet mitt tilbake. Men selv om jeg vant saken vil det være en påkjenning, kanskje for alltid, å risikere å møte ham på gata, sier Mari.

Kilder: Rapport fra Kripos, Voldtektssituasjonen i Norge 2015, Rapport 1/ 2014: Vold og voldtekt i Norge, En nasjonal forekomststudie av vold i et livsløpsperspektiv, nkvts.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer