Snorkefri

Endelig snorkefri!

Endelig snorkefri!
Publisert
Sist oppdatert

I mange år holdt Anne Kari sin bedre halvdel våken med snorking og pustestopp. I dag sover de godt begge to, takket være en liten sølvring.

Vi møter en blid og opplagt Anne Kari Fredriksen (51) hjemme i Skien. I løpet av det siste året har både hun og mannen tatt seg helsemessig inn – fordi de begge har fått tilstrekkelig med søvn.

– Jeg har snorket bestandig, så mannen min visste hva han gikk til da vi giftet oss. Men da jeg utviklet søvnapné, var det ikke fult så hyggelig å sove i samme seng lenger. Jeg stoppet å puste flere ganger i timen og mannen min følte han måtte dulte i meg for å få liv i meg.

Søvnen ble amputert hos oss begge. Hver dag føltes som «dagen derpå», forteller Anne, som slet med å holde seg våken på dagtid. Også da hun kjørte bil.

– To ganger var jeg på vei med bilen rett ut i geografien, men heldigvis våknet jeg av de hvite stripene på veiskulderen. Gjett om jeg ble redd!

2 av 10 snorker. Snorking er vanligere hos menn enn hos kvinner. Overlege Olav Skartvedt hos Søvnspesialisten anslår at rundt 20 prosent snorker så høyt at det forstyrrer sengekameraten. Foto: Shutterstock.
2 av 10 snorker. Snorking er vanligere hos menn enn hos kvinner. Overlege Olav Skartvedt hos Søvnspesialisten anslår at rundt 20 prosent snorker så høyt at det forstyrrer sengekameraten. Foto: Shutterstock. Vis mer

Anne Kari er ikke den som tråkker ned dørstokken hos legen, men etter bilepisodene skjønte hun at noe måtte gjøres. Hun duppet av overalt og vaset rundt som en «zombie».

– Jeg ble sendt til sykehuset på Voss for å registrere pustestoppene og fikk diagnosen søvnapné tvert, sier Anne Kari.

Hun begynte med pustemaskin. Først en tung og uhåndterlig, som hun måtte drasse med seg på jobb som sovende nattevakt i en bolig for psykisk utviklingshemmede. Senere fikk hun en mer hendig utgave, og som hun synes fungerte veldig bra.

Men for et år siden kom en bekjent, Arnhild Kverndalen Jakobsen, og spurte om hun ville prøve et nytt hjelpemiddel – en ring.

Den lille sølvringen hadde effekt på Anne Kari fra første natt. Mannen satt «nattevakt» og registrerte en «søt og svak» snorking og minimalt med pustestopp. Anne Kari sov sin søteste søvn og våknet frisk og opplagt med giftering i gull på den ene hånden og en «snorkering» i sølv på den andre.

– Nå har jeg brukt ringen hver natt i ett år. Pustemaskinen ligger i et skap. Mannen min har fått et nytt «natteliv» og jeg en nytt «dagliv», sier en smilende Anne Kari.

Ringen roer også ned kroppen om kvelden. Hun tar på seg ringen en time før hun skal legge seg og blir avslappet og trøtt.

– Jeg er ikke 100 prosent snorkefri, bare 95! Men pustestoppene har jeg ikke lenger.

– Hva sier legen din om dette?

– Tja, si det du. Dette vet han ingenting om, så jeg får gi ham Allers, slik at han kan lese det der, sier Anne Kari.

Trykk-effekt: Zzzo Ro-ringen i sølv virker på en akupressuraktig måte. Koster kr 750.
Trykk-effekt: Zzzo Ro-ringen i sølv virker på en akupressuraktig måte. Koster kr 750. Vis mer

Kvinnen bak ringen, ­Arnhild Kverndalen Jakobsen (48) fra Porsgrunn, var selv plaget av snorking.

– Jeg var på vei ut av soverommet etter å ha blitt holdt våken i ti år av en snorkende mann. Til slutt tok jeg saken i egne hender, forteller hun.

Arnhild var sølvsmedlærling da hennes mentor viste henne en ring som hadde hjulpet hennes far med snorkeproblemer. Arnhild ble veldig interessert.

– Mannen min ble snorkeoperert i 2005, men inngrepet hadde ingen effekt. Jeg begynte å bli ­ganske desperat og hadde begynt å tenke på å få meg eget soverom. Det er jo ingen hyggelig løsning, det heller, men jeg fikk jo ikke sove.

Hun begynte å utvikle ringen som i dag selges på internett.

Hun testet den først på ektemannen.

– Første natten trodde jeg at han tullesov, at han bare ville blidgjøre meg som hadde spekulert og fundert natt og dag i et par år.

Men gubben sov som et lite barn og har gjort det siden, med unntak når han har vært forkjølet. Da kommer det noen snøftelyder, men utover det hersker det ro og fordragelighet på soverommet.

Det gjør det også i mange norske hjem. Stadig flere har fått nyss om zzzoro-ringen og har skrevet og ringt Arnhild.

– Siden jeg fikk produktet på nett for ett år siden, har 80 prosent gitt tilbakemelding på at den virker som forventet, sier Arnhild.

Arnhild K. Jakobsen brukte to år på å utvikle anti-snorkeringen.
Arnhild K. Jakobsen brukte to år på å utvikle anti-snorkeringen. Vis mer

Slik virker ringen
– Punktet som ringen trykker på, er hjerte- og tynntarm-meridianen som går langs yttersiden på lille­fingeren. Dette er meridianer som har innflytelse på hverandre, i tillegg er disse to meridianene beroligende punkter, sier akupunktør Tone Irene Meen ved Osteopatisk Senter i Skien.

Akupunktøren sier det er naturlig at man får en effekt når dette punktet blir utsatt for kontinuerlig trykk.

– Jeg har ikke testet snorkeringen selv, men to av mine kollegaer på senteret er begeistret for den og anbefaler gjerne sine pasienter å prøve den, sier Meen.

Ringen er konstruert ­etter prinsipper fra akupressur. Den gir et jevnt trykk på et spesielt punkt på lille­fingeren og hjelper kroppen til å løse problemet. 

Les mer: www.zzzoro.no

Derfor snorker du:
*Du ligger på ryggen, slik at tunga faller bakover mot svelget og stenger for luftveien.
*Du sover med åpen munn.
*Du kan ha et neseproblem, for eksempel at den er tett, at neseborene har falt sammen eller     at en skjevhet hindrer normal pust.
*Du er overvektig.
*Du har drukket alkohol.

Annen hjelp

Det finnes mange remedier som skal stoppe snorking. Her er noen.

Snorkeskinner: Finnes i ulike varianter og kan kjøpes på nett eller du kan oppsøke tannleger for å få tilpasset en skinne for deg.

Snorestopper: Ligner på en tanngomme som du plasser inni munnen. Holder underkjeven i en framskutt posisjon slik at du har fire luftveier, kjøpes via internett.

«Sov godt»: Smører slimhinnene i svelget og har en lett oppstrammende virkning på muskulaturen i svelget. Fås kjøpt på apotek.

AntiSnoring Blend: En aromatisk blanding av essensielle oljer på et armbånd som kjøpes via internett.

Breathe right nesestrips: Fås kjøpt på apotek.

Nozovent nesering: Fås kjøpt på apotek.

«Silence» snorkedempende halsspray: Fås kjøpt på apotek.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer