Kultur & Underholdning

Endelig sommerfest

Midtsommer er et herlig ord. Med litt planlegging blir det en deilig kveld også. Her er de beste tipsene!

Publisert
Sist oppdatert
Tekst: Hanne Buxrud
Foto: Siren Lauvdal
















Noen ganger er sommeren en film full av de deiligste klisjeene. Blomsterenger fulle av markblomster. Sene timer, varme netter. Myggestikk som nesten blir sjarmerende. Sterke lukter av fuktig jord og sevjefulle løvtrær. Lyder av gresshopper, som stopper idet du tusler forbi med den røde sykkelen din, i den lille timen det så vidt er litt mørkt. Midt i natten. Midt på sommer’n. Sukk. Det er disse opplevelsene man skal legge på harddisken og lagre til november og februar. Endelig er vi her. Det er midtsommer og sankthans. Vi skal tenne bål – ikke bare for kosens og matens skyld, men for å holde trollkjerringene borte, for å beskytte buskapen mot alt ondt, og for å lyse opp marker slik at de blir ekstra fruktbare. Noe annet som kanskje kan være av interesse, er troen på at hvis du legger
sju sorter blomster under puta, skal du den natten drømme om din framtidige ektemann. For en sommer det skal bli!

CUBANSK KJÆRLIGHET, VELKOMSTDRINK
ingefærøl
brun rom
isbiter
lime

Her gjelder det å smake seg fram. Lag først en drink ved å ta mål. Fyll et glass med is,
ha i f.eks. 3 cl rom og mål opp ingefærølet du fyller opp med. Hvis du vil lage en stor punsjebolle, har du bare i mer av alt, men i samme blandingsforhold som i drinken du blandet først – f.eks. 1 del rom og 4 deler ingefærøl.

GRILLET KYLLING OG KOTELETT MED APPELSIN-SPISSKUM-MARINADE
Marinaden kan like godt være saus. Sett da vekk en del av den til senere, slik at du bare kan varme den opp.

(Til 8 personer)
3 dl ketchup
3 dl appelsinjuice
1 god neve hakket koriander
0,5 dl chili-hvitløksaus
2 ss soyasaus
1 1/2 ss malt spisskum
8 kyllinglår
8 koteletter, ca. 3 cm tykke

Ha ketsjup, juice, koriander, chilisaus, soyasaus og spisskum i en blender og kjør det til puré. Ha blandingen over i en bolle. Gjør klart til grilling, pensle risten med litt olje. Grill kyllingen 6 minutter på hver side, pensle med marinaden. Fortsett å grille til kyllingen er gjennomstekt. Snu hyppig og gjenta pensling innimellom. Stek i ca. 25 minutter. Legg
kyllinglårene i folie slik at de holder seg varme. Grill kotelettene 3 minutter på hver side. Pensle hyppig med marinade. Fortsett med grillingen, cirka 12 minutter til.

TABOULEH
Denne salaten er super til grillmat, men kan også serveres som en egen rett.

(Til 8 personer)
1 pk couscous
8 tomater
1 agurk
1 stor neve mynteblader
1 stor neve koriander
saften fra 2 lime

Kok couscousen etter anvisning på pakken. Del tomatene og fjern kjernene. Del dem i terninger. Snitt agurken på langs og fjern kjernen med en teskje. Del i terninger. Hakk alt det grønne og ha det i sammen med resten. Press over lime, eventuelt sitron.

SCAMPI OG TUNFISK PÅ SITRONGRESS
(Til 8 personer)
8 ferske sitrongresstilker (får du ikke tak i det, bruker du vanlige spyd av tre som du bløtlegger 30 min. før grilling)
4 ss olivenolje
4 ss kapers
zest (revet skall) og saft fra 4 lime
nykvernet pepper
800 g fersk tunfisk
24 rå scampi

Bland olje, kapers, limezest og -juice og pepper i en liten bolle. Del tunfisken opp i litt tykke munnfull-terninger og mariner dem sammen med scampiene i kjøleskapet i 20 minutter. Sett fisk og reker på sitrongress og legg på grillen. Både tunfisk og scampi skal ha kort tid på grillen. Scampiene blir seige hvis de blir overstekt og tunfisken blir best med en rå kjerne. Grillen skal være skikkelig varm, slik at sjømaten kun trenger ca. 1 min på hver side. Dette smaker godt sammen med papaya og koriandersalsa. Denne kan du gjerne lage god tid i forveien.

Salsa
1 rødløk
2 papaya
1 rød chili
4 ss hakket persille
6 ss hakket koriander
8 ss appelsinjuice
salt og nykvernet pepper

Finhakk løken, skrell papayaene, ta ut steinene med en teskje og finhakk kjøttet. Snitt chilien og ta ut frøene. Finhakk. Bland alle ingrediensene og smak til med salt og pepper.

GAZPACHO PÅ BAKTE TOMATER OG PAPRIKA
Denne suppen skal serveres kald og blir best hvis den får stå natten over.

(Til 8 personer)
1,5 kg solmodne tomater, helst plommetomater
4 røde paprika
3 medium rødløk
1 dl olivenolje
6 dl vann
3 ss sherryeddik
1 ts tabasko
1 agurk
litt ekstra olivenolje

Forvarm ovnen til 230°. Del tomatene i to og legg dem på bakepapir i en langpanne. Del
paprikaene i terninger, ca. 2,5 cm og kutt det meste av løken i biter. Ha alt i langpannen og
sprinkle over oljen. Rør litt slik at oljen smører seg ut over det meste. Dryss over litt salt. Bak grønnsakene til de er myke og har fått farge, ca. 50 minutter. Kjør halvparten av grønnsakene til puré i en blender sammen med 3 dl av vannet. Ha suppen i en
stor bolle. Gjenta med resten av grønnsakene, 1 dl av vannet og saftene fra langpannen. Bland alt sammen og tilsett mer vann hvis du vil ha suppen tynnere. Avkjøl, gjerne over natten. Bland eddik, resten av vannet og tabasko inn i suppen. Smak til med salt. Skrell agurken og del den på langs. Skrap ut kjernene med en teskje og hakk agurken i bitte
små biter. Gjør det samme med rødløken. Server med litt av de rå grønnsakene på toppen.
Sprinkle eventuelt også over med litt god olivenolje.

MELONKULER I SKINKE
Bruk noen søte meloner som galia, cantaloupe o.l. Hvis du ikke har en melonskje til å lage kuler med, kan du bare skjære melonen i terninger og snurre skinke rundt. Sett gjerne tannpirkere i.

BLÅ AUBERGINEPURE
(Til 8 personer)
2 auberginer
1 dl olivenolje
6 ss blåost av et eller annet slag
3 fedd hvitløk
8 ss hakket persille
salt og nykvernet pepper

Sett stekeovnen på 180°. Ta litt olje i hånden å gni inn auberginene. Bak dem i ca. 15 minutter. Avkjøl, riv av skinnet og skrap ut kjøttet. Ha kjøttet i en stekepanne sammen
med noen ss av oljen. Stek godt, gjerne slik at det brenner seg litt. Det setter mer smak. Ha i resten av oljen. Smak til med pepper, presset hvitløk og ost. Ha blandingen over
i en blender og kjør til mos. Tilsett persille og eventuelt smak til med salt. Smør på bagettskiver.

POTETSALAT MED PESTO
(Til 8 personer)
2 kg poteter
450 g grønne bønner
2 dl pesto
100 g purre
4 ss balsamico

Lag denne gjerne et par timer før servering. Jeg liker å bruke små poteter, men det
gjør du som du vil med. Det viktigste er at du ikke overkoker dem. Ta dem gjerne litt før de er helt ferdig, de «koker» nemlig litt til på sin egen ettervarme. Bland også i pesto relativt kjapt etter at du har tatt potetene opp fra kjelen. da setter smakene seg mye bedre. Altså, kok potetene og ha i bønner rett før du skal ta av potetene. Hell av vannet og ha grønnsakene over i en bolle. Lag pesto selv, eller bruke et glass. Ha i pesto og hakket purre. Bland godt. Avkjøl. Ha i eddik og smak til med salt og pepper.

Pesto
100 g pinjekjerner
1,5 dl olivenolje
1 potte basilikum
60 g fersk parmesan
godt salt

Rist pinjekjernene i en stekepanne. Kjør dem i en foodprocessor sammen med olje,
revet parmesan og basilikumblader. Hjemmelagd pesto holder seg et par uker
i kjøleskapet.

REKER I URTEMAJONES
Denne smaker best hvis den får stå et par timer i kjøleskapet. Lag den gjerne dagen i forveien.

(Til 8 personer)
500 g rensede reker
1 purre
1 sjalottløk
2 ss frisk, hakket estragon
2 dl majones
2,5 dl rømme
1/2 ts worcestershire-saus
1/2 ts tabasko

Hakk rekene og bland dem sammen med hakket purre, løk og estragon. Miks inn majones, rømme og sauser. Smak til med salt og pepper. Smør på ristede bagettskiver.

BLØTKAKE FOR BARBEINTE PRINSESSER
8 egg
3 dl sukker
4 dl mel
3 ts bakepulver
2 ts vaniljesukker
smør til steking
6 dl kremfløte
jordbær, bjørnebær, bringebær eller det du måtte ønske

Pisk egg og sukker til luftig eggedosis. Bland mel, bakepulver og vaniljesukker. Sikt, og vend inn i eggedosisen. Varm pannen på medium varme, ha i smør og stek litt tykke pannekaker. La de steke noen minutter på hver side. Vær forsiktig når du snur dem. Det er alltid den første som er vanskeligst. Legg dem på rist og avkjøl. Sprinkle litt melk over hver pannekake. Pisk krem og legg sukkerbrødene lagvis med krem og bær.

Cubansk kjærlighet
Cubansk kjærlighet Vis mer
Grillet kylling og kotelett med appelsin-spisskummarinade
Grillet kylling og kotelett med appelsin-spisskummarinade Vis mer
Tabouleh
Tabouleh Vis mer
Scampi og tunfisk på sitrongress
Scampi og tunfisk på sitrongress Vis mer
Gazpacho på bakte tomater og paprika
Gazpacho på bakte tomater og paprika Vis mer
Melonkuler i skinke
Melonkuler i skinke Vis mer
Blå auberginepuré
Blå auberginepuré Vis mer
Endelig sommerfest
Reker i urtemajones
Reker i urtemajones Vis mer
Bløtkake for barbeinte prinsesser
Bløtkake for barbeinte prinsesser Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer