Kultur & Underholdning

Endelig sommerfest

Midtsommer er et herlig ord. Med litt planlegging blir det en deilig kveld også. Her er de beste tipsene!

Publisert
Sist oppdatert
Tekst: Hanne BuxrudFoto: Siren LauvdalNoen ganger er sommeren en film full av de deiligste klisjeene. Blomsterenger fulle av markblomster. Sene timer, varme netter. Myggestikk som nesten blir sjarmerende. Sterke lukter av fuktig jord og sevjefulle løvtrær. Lyder av gresshopper, som stopper idet du tusler forbi med den røde sykkelen din, i den lille timen det så vidt er litt mørkt. Midt i natten. Midt på sommer’n. Sukk. Det er disse opplevelsene man skal legge på harddisken og lagre til november og februar. Endelig er vi her. Det er midtsommer og sankthans. Vi skal tenne bål – ikke bare for kosens og matens skyld, men for å holde trollkjerringene borte, for å beskytte buskapen mot alt ondt, og for å lyse opp marker slik at de blir ekstra fruktbare. Noe annet som kanskje kan være av interesse, er troen på at hvis du leggersju sorter blomster under puta, skal du den natten drømme om din framtidige ektemann. For en sommer det skal bli!CUBANSK KJÆRLIGHET, VELKOMSTDRINKingefærølbrun romisbiterlimeHer gjelder det å smake seg fram. Lag først en drink ved å ta mål. Fyll et glass med is,ha i f.eks. 3 cl rom og mål opp ingefærølet du fyller opp med. Hvis du vil lage en stor punsjebolle, har du bare i mer av alt, men i samme blandingsforhold som i drinken du blandet først – f.eks. 1 del rom og 4 deler ingefærøl.GRILLET KYLLING OG KOTELETT MED APPELSIN-SPISSKUM-MARINADEMarinaden kan like godt være saus. Sett da vekk en del av den til senere, slik at du bare kan varme den opp.(Til 8 personer)3 dl ketchup3 dl appelsinjuice1 god neve hakket koriander0,5 dl chili-hvitløksaus2 ss soyasaus1 1/2 ss malt spisskum8 kyllinglår8 koteletter, ca. 3 cm tykkeHa ketsjup, juice, koriander, chilisaus, soyasaus og spisskum i en blender og kjør det til puré. Ha blandingen over i en bolle. Gjør klart til grilling, pensle risten med litt olje. Grill kyllingen 6 minutter på hver side, pensle med marinaden. Fortsett å grille til kyllingen er gjennomstekt. Snu hyppig og gjenta pensling innimellom. Stek i ca. 25 minutter. Leggkyllinglårene i folie slik at de holder seg varme. Grill kotelettene 3 minutter på hver side. Pensle hyppig med marinade. Fortsett med grillingen, cirka 12 minutter til.TABOULEHDenne salaten er super til grillmat, men kan også serveres som en egen rett.(Til 8 personer)1 pk couscous8 tomater1 agurk1 stor neve mynteblader1 stor neve koriandersaften fra 2 limeKok couscousen etter anvisning på pakken. Del tomatene og fjern kjernene. Del dem i terninger. Snitt agurken på langs og fjern kjernen med en teskje. Del i terninger. Hakk alt det grønne og ha det i sammen med resten. Press over lime, eventuelt sitron.SCAMPI OG TUNFISK PÅ SITRONGRESS(Til 8 personer)8 ferske sitrongresstilker (får du ikke tak i det, bruker du vanlige spyd av tre som du bløtlegger 30 min. før grilling)4 ss olivenolje4 ss kaperszest (revet skall) og saft fra 4 limenykvernet pepper800 g fersk tunfisk24 rå scampiBland olje, kapers, limezest og -juice og pepper i en liten bolle. Del tunfisken opp i litt tykke munnfull-terninger og mariner dem sammen med scampiene i kjøleskapet i 20 minutter. Sett fisk og reker på sitrongress og legg på grillen. Både tunfisk og scampi skal ha kort tid på grillen. Scampiene blir seige hvis de blir overstekt og tunfisken blir best med en rå kjerne. Grillen skal være skikkelig varm, slik at sjømaten kun trenger ca. 1 min på hver side. Dette smaker godt sammen med papaya og koriandersalsa. Denne kan du gjerne lage god tid i forveien.Salsa1 rødløk2 papaya1 rød chili4 ss hakket persille6 ss hakket koriander8 ss appelsinjuicesalt og nykvernet pepperFinhakk løken, skrell papayaene, ta ut steinene med en teskje og finhakk kjøttet. Snitt chilien og ta ut frøene. Finhakk. Bland alle ingrediensene og smak til med salt og pepper.GAZPACHO PÅ BAKTE TOMATER OG PAPRIKADenne suppen skal serveres kald og blir best hvis den får stå natten over.(Til 8 personer)1,5 kg solmodne tomater, helst plommetomater4 røde paprika3 medium rødløk1 dl olivenolje6 dl vann3 ss sherryeddik1 ts tabasko1 agurklitt ekstra olivenoljeForvarm ovnen til 230°. Del tomatene i to og legg dem på bakepapir i en langpanne. Delpaprikaene i terninger, ca. 2,5 cm og kutt det meste av løken i biter. Ha alt i langpannen ogsprinkle over oljen. Rør litt slik at oljen smører seg ut over det meste. Dryss over litt salt. Bak grønnsakene til de er myke og har fått farge, ca. 50 minutter. Kjør halvparten av grønnsakene til puré i en blender sammen med 3 dl av vannet. Ha suppen i enstor bolle. Gjenta med resten av grønnsakene, 1 dl av vannet og saftene fra langpannen. Bland alt sammen og tilsett mer vann hvis du vil ha suppen tynnere. Avkjøl, gjerne over natten. Bland eddik, resten av vannet og tabasko inn i suppen. Smak til med salt. Skrell agurken og del den på langs. Skrap ut kjernene med en teskje og hakk agurken i bittesmå biter. Gjør det samme med rødløken. Server med litt av de rå grønnsakene på toppen.Sprinkle eventuelt også over med litt god olivenolje.MELONKULER I SKINKEBruk noen søte meloner som galia, cantaloupe o.l. Hvis du ikke har en melonskje til å lage kuler med, kan du bare skjære melonen i terninger og snurre skinke rundt. Sett gjerne tannpirkere i.BLÅ AUBERGINEPURE(Til 8 personer)2 auberginer1 dl olivenolje6 ss blåost av et eller annet slag3 fedd hvitløk8 ss hakket persillesalt og nykvernet pepperSett stekeovnen på 180°. Ta litt olje i hånden å gni inn auberginene. Bak dem i ca. 15 minutter. Avkjøl, riv av skinnet og skrap ut kjøttet. Ha kjøttet i en stekepanne sammenmed noen ss av oljen. Stek godt, gjerne slik at det brenner seg litt. Det setter mer smak. Ha i resten av oljen. Smak til med pepper, presset hvitløk og ost. Ha blandingen overi en blender og kjør til mos. Tilsett persille og eventuelt smak til med salt. Smør på bagettskiver.POTETSALAT MED PESTO(Til 8 personer)2 kg poteter450 g grønne bønner2 dl pesto100 g purre4 ss balsamicoLag denne gjerne et par timer før servering. Jeg liker å bruke små poteter, men detgjør du som du vil med. Det viktigste er at du ikke overkoker dem. Ta dem gjerne litt før de er helt ferdig, de «koker» nemlig litt til på sin egen ettervarme. Bland også i pesto relativt kjapt etter at du har tatt potetene opp fra kjelen. da setter smakene seg mye bedre. Altså, kok potetene og ha i bønner rett før du skal ta av potetene. Hell av vannet og ha grønnsakene over i en bolle. Lag pesto selv, eller bruke et glass. Ha i pesto og hakket purre. Bland godt. Avkjøl. Ha i eddik og smak til med salt og pepper.Pesto100 g pinjekjerner1,5 dl olivenolje1 potte basilikum60 g fersk parmesangodt saltRist pinjekjernene i en stekepanne. Kjør dem i en foodprocessor sammen med olje,revet parmesan og basilikumblader. Hjemmelagd pesto holder seg et par ukeri kjøleskapet.REKER I URTEMAJONESDenne smaker best hvis den får stå et par timer i kjøleskapet. Lag den gjerne dagen i forveien.(Til 8 personer)500 g rensede reker1 purre1 sjalottløk2 ss frisk, hakket estragon2 dl majones2,5 dl rømme1/2 ts worcestershire-saus1/2 ts tabaskoHakk rekene og bland dem sammen med hakket purre, løk og estragon. Miks inn majones, rømme og sauser. Smak til med salt og pepper. Smør på ristede bagettskiver.BLØTKAKE FOR BARBEINTE PRINSESSER8 egg3 dl sukker4 dl mel3 ts bakepulver2 ts vaniljesukkersmør til steking6 dl kremfløtejordbær, bjørnebær, bringebær eller det du måtte ønskePisk egg og sukker til luftig eggedosis. Bland mel, bakepulver og vaniljesukker. Sikt, og vend inn i eggedosisen. Varm pannen på medium varme, ha i smør og stek litt tykke pannekaker. La de steke noen minutter på hver side. Vær forsiktig når du snur dem. Det er alltid den første som er vanskeligst. Legg dem på rist og avkjøl. Sprinkle litt melk over hver pannekake. Pisk krem og legg sukkerbrødene lagvis med krem og bær.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer