Venke Knutson:

- Ensomhet er tabu. Vi snakker heller om sex

Venke Knutson har selv kjent på ensomhet, ikke minst da hun ble skilt 25 år gammel. Nå ønsker hun å gi sitt bidrag til at så mange som mulig skal få noen å snakke med.

VENKE KNUTSON: – Ensomhet er kanskje ikke så enkelt å forstå dersom hverdagen er preget av tidsklemma, men jeg tror at alle mennesker har følt seg ensom en eller annen gang i livet, sier Venke Knutson. FOTO: Astrid Waller
VENKE KNUTSON: – Ensomhet er kanskje ikke så enkelt å forstå dersom hverdagen er preget av tidsklemma, men jeg tror at alle mennesker har følt seg ensom en eller annen gang i livet, sier Venke Knutson. FOTO: Astrid Waller Vis mer
Publisert

Venke sitter med et bredt, usminket smil i en vinrød loppis-sofa under en samling bassgitarer iført en enkel, ikke helt nystrøket, hvit bluse, trange jeans og skoletter som hun sparker av seg. Borte er designkjoler, makeup og styling fra den røde løperen. Knutson har gått på mange røde løpere i løpet av sin snart 20 år lange kjendistilværelse. Venke henger fortsatt med på invitasjonslistene selv om hun de siste årene har vært mer opptatt av å få andre opp på scenen enn å stå der selv.

Venke Knutson (40)

Daglig leder i musikkskolen Poprommet og artist. Gift med lydtekniker Thomas Wold, sammen har de barna Villas og Vilma – i tillegg til Thomas' barn fra hans første ekteskap: Sebastian og Mathilde. Aktuell: Jobber for å bekjempe ensomhet med prosjektet «Skravlekopp».

Sørlandsjenta er oppvokst i en kristen familie med sterke musikktradisjoner. I den lille bygda Birkeland like nord for Lillesand utgjorde familien Knutson den harde kjerne i korps- og kulturliv. Venke spilte skarptromme som jentunge. Etter ungdomsskolen flyttet familien til Texas. Der fikk Venke smaken på korsang. Tilbake i Norge ble det musikklinja på Vågsbygd videregående. Deretter lærerstudier i Oslo. Nå skal hun ut og «misjonere» – og slår gjerne på stortromma for å få i gang en folkebevegelse mot ensomhet.

– Ideen er enkel, og terskelen skal være lav, sier Venke og holder fram et raust krus med store, grønne og godt synlige bokstaver. «Skravlekopp» står det på koppen.

Venke understreker at prosjektet er fullstendig livssynsnøytralt. Religion kan folk få i kirka, moskeen, tempelet eller andre gudshus. Skravlekoppen er nøytral for alder, kjønn og livssyn. Den skal bare «misjonere» for å bry seg om medmennesker.

Planen er at «Skravlekopp» skal plasseres ut på helt vanlige kafeer der gjestene kan velge å drikke kaffen eller teen sin fra en skravlekopp. Denne koppen har en stor hank formet som et øre, og den skal signalisere at du er ledig for en prat. Enten fordi du ønsker å ha noen å snakke med eller at noen skal kunne snakke med deg. Eller du har en historie å fortelle, eller gjerne vil høre andres historier. Mulighetene er mange.

– Poenget er at ingen på forhånd kan vite hvorfor du har valgt en skravlekopp. Du trenger ikke å være ensom for å velge en. Du kan være en som rekker opp hånda i bevegelsen mot ensomhet. En som synes at alle fortjener å ha noen å snakke med av og til, påpeker Venke, som gjerne vil ha med seg kommunene som samarbeidspartner i «Folkeaksjonen mot ensomhet».

- Dette skal mitt lille bidrag, sier Venke og viser fram en «Skravlekopp». FOTO: Synnøve Skeie Fosse
- Dette skal mitt lille bidrag, sier Venke og viser fram en «Skravlekopp». FOTO: Synnøve Skeie Fosse Vis mer

– Ensomhet er kanskje ikke så enkelt å forstå

Første kommune ut var Bærum og kafeen «Kanel Bakeri». Snart følger Arendal og Sørlandet.

Det hele startet med et sommerintervju i Dagbladet der ett av spørsmålene var: «Hva skal du gjøre nå, Venke Knutson?» Venke, som hadde vært på Arendalsuka og latt seg inspirere av Hilary Cottam, svarte eplekjekt: «Jeg skal bekjempe ensomhet.» Kort tid etter kom en telefon fra Bærum kommune. De ville gjerne ha popartisten med på laget.

– Ensomhet er kanskje ikke så enkelt å forstå dersom hverdagen er preget av tidsklemma, men jeg tror at alle mennesker har følt seg ensom en eller annen gang i livet. At alle har ønsket at de hadde hatt noen å snakke med akkurat denne dagen. Og det er det det handler om – at folk skal ta seg tid, ikke når de får «klemt inn» noen minutter neste torsdag, men når et medmenneske trenger dem. Det kan være dama i tredje som nettopp er blitt enke. Det kan være filmregissøren som er på jakt etter nye historier eller en nyinnflyttet student som ikke orker kjøret på fadderuka, sier Venke. Uten utpust hopper hun over på andre delen av hjertesaken: Det er viktig at tilbudet er alkoholfritt.

– Dette handler på ingen måte om pekefingermentalitet eller at folk ikke skal få nyte et glass rødvin eller ti uten dårlig samvittighet. Jeg elsker rødvin selv, men samfunnet er blitt slik at det skal drikkes alkohol hele tiden, nærmest uansett hvilken setting og hvor man møtes. Jeg synes at vi av og til glemmer at det er mange som har negative opplevelser med alkohol. Derfor skal dette være et alternativ der du slipper presset. Et sted der barna også kan gå. De er jo de beste small-talkerne av alle!

– Å være kristen og skilt var forferdelig ensomt

Venke var 25 år da hun ga ut sin første plate. Da hadde hun allerede vunnet NM i rock som korist for Erik Faber. To år senere toppet hun VG-lista for første gang – med singelen «Just a Minute». Til sammen har hun fire gullplater. På merittlista kan hun også notere seg for gode plasseringer i «Det store Korslaget», Melodi Grand Prix, «The Hit» og «Skal vi danse». Men glamourlivet er heller ikke fritt for ensomhet.

21 år gammel giftet Venke seg med en mann fra samme menighet. Fire år senere var hun skilt.

– Å være kristen og skilt var forferdelig ensomt. Og vondt. Turnélivet kunne også være ensomt. Alle «kjenner» deg, men du kjenner ikke dem.

I dag er ikke Venke ensom. Hun er godt gift med lydtekniker Thomas Wold. Sammen har de Villas og Vilma, i tillegg er Venke bonusmamma for Thomas sine to barn fra første ekteskap, Sebastian og Mathilde.

– Er du fortsatt kristen?

– Religion er vanskelig. Jeg tror på kjærlighet, raushet, godhet, fellesskap. Jeg tror på noe som er større enn enkeltindividet.

VIKTIGHETEN AV ÅPENHET: – Vi trenger mer åpenhet, og vi trenger å bry oss mer, sier Venke Knutson. FOTO: Astrid Waller
VIKTIGHETEN AV ÅPENHET: – Vi trenger mer åpenhet, og vi trenger å bry oss mer, sier Venke Knutson. FOTO: Astrid Waller Vis mer

Det er ikke mangel på prosjekter å fylle hverdagen med som gjør at Venke engasjerer seg så sterkt i det hun håper skal bli en folkebevegelse mot ensomhet. På Oslo øst har hun etablert Poprommet, en privat musikkskole med nesten 400 elever i alderen 3 til 70 år og med 21 pedagoger. Skolen har avdelinger i Ås og i Bodø. Venke er daglig leder ettersom hun, ifølge seg selv, ikke er kvalifisert til å undervise.

– Vi lever i et merkelig samfunn. Ensomhet er tabu. Vi snakker heller om sex enn om ensomhet. Samtidig er det flere og flere som lever alene. Noen av disse, selvsagt ikke alle, er ensomme. Men det skal vi altså ikke snakke om. Vi trenger mer åpenhet, og vi trenger å bry oss mer. Dette skal være mitt lille bidrag.

– Men ikke alle har tid til å sette seg ned og snakke med vilt fremmede på kafé?

– Alle har tid. Det handler om prioritering. Vi kan ikke ha et samfunn som ikke har tid. Rydd timeplanen din. Begrens antall aktiviteter for deg selv og ungene dine. Du får tid til det du vil ha tid til. Samtidig tror jeg at du vil få mye tilbake.

– Hvorfor gjør du dette og hvordan får du tid?

– Jeg fyller ikke opp kalenderen min. Ungene mine får ikke være med på alle fritidsaktiviteter de vil. Og – jeg vil sette dype spor.

LES OGSÅ: Bahareh Letnes: - Jeg er en gammel sjel i en ung kropp. Jeg trives ikke så godt med ungdommer

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer