Ensomhet:

Ensomhet i all hemmelighet

Nettstedet Norske Hemmeligheter får tilsendt overraskende mange hemmeligheter om ensomhet: - Det virker som et stort tabu.

ENSOMHET: – Siden oppstarten i 2009 har vi fått inn over 100 000 hemmeligheter, og overraskende mange av dem handler om det å være ensom. FOTO: NTB Scanpix
ENSOMHET: – Siden oppstarten i 2009 har vi fått inn over 100 000 hemmeligheter, og overraskende mange av dem handler om det å være ensom. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Han jeg går ut med er kjempeherlig! Jeg er stormforelsket. Men nå vil han møte vennene mine. Sannheten er at jeg ikke har noen.»

Dette er en av hemmelighetene som er sendt inn til nettsiden og kunstprosjektet Norske Hemmeligheter.

– Siden oppstarten i 2009 har vi fått inn over 100 000 hemmeligheter, og overraskende mange av dem handler om det å være ensom. Det virker som et stort tabu, sier driver av nettstedet, Cathrine Louise Finstad.

«Jeg pleier å vente med å åpne en Snap når jeg får den, sånn at folk skal tro at jeg har et liv. Sannheten er at jeg bor alene og lever gjennom telefonen».

Å sitte hjemme alene en hel helg, en hel jul, eller en hel ferie kan være fryktelig vondt når man ikke ønsker det selv. Ekstra vanskelig blir det når mobilskjermen uten stans fylles opp av andres lykke og samhold. Mobilen er med overalt, og gjennomsnittlig sjekker vi den 150 ganger hver dag, uten å engang tenke over at vi gjør det.

Mindre enn ett sekund tar det å dele sin egen vellykkethet med alle kontaktene sine på Snap Chat, Instagram eller Facebook. For den ensomme mottaker i andre enden er det nærmest umulig å skåne seg.

«Jeg skal late som at jeg er syk på nyttårsaften siden jeg ikke har noen å være sammen med».

Til tross for at så mange går rundt og føler seg ensomme, er det likevel svært få som ønsker å være åpne om det. Hvorfor er det slik?

LES OGSÅ: «Man velger ikke å være ensom, og kanskje er det også derfor ensomheten er så smertefull»

– Mange benekter nok ensomhet fordi det føles skamfullt

Linn-Heidi Lunde er forsker og psykologspesialist ved Haukeland Universitetssykehus og førsteamanuensis ved UiB, og har skrevet artikkelen Lever vi i ensomhetens tidsalder? publisert i Scandinavian Psychologist. Hun mener ensomhet er et komplekst fenomen, og at det derfor heller ikke finnes et enkelt svar på hvorfor så mange velger å holde det hemmelig.

– Mange benekter nok ensomhet fordi det føles skamfullt, sier hun.

«Jeg ble ikke ordentlig ensom før noen påpekte at jeg var ensom».

– Samtidig er det viktig å fremheve at ensomhet ikke er det samme som sosial isolasjon. Man kan altså føle seg ensom selv om man er sammen med andre. Og mange som er alene føler seg ikke ensomme, tilføyer Lunde.

«Jeg har ikke hatt en ordentlig venninne på 5-6 år, og ingen ringer meg først».

LES OGSÅ: Unge voksne er blant de som er mest ensomme

- Et stort problem som det er viktig at man griper fatt i

Selv om det har vært mye snakk på ensomhet og ensomme i media de siste årene, er vi i følge Lunde ikke mer ensomme nå enn før.

– Forekomsten av ensomhet i befolkningen har holdt seg stabilt så lenge man har målt ensomhet, det vil si de siste 50-60 årene. For øvrig ligger de skandinaviske landene på bunn når det gjelder forekomst av ensomhet i Europa.

«Det beste med å være venneløs er å heller kjøpe noe fint til meg selv enn til andre. Det verste er å feire julaften alene».

I følge Lunde opplever cirka 1 av 10 ensomhet innimellom eller ofte.

– Det betyr at de fleste ikke er ensomme. Men for dem det gjelder er selvsagt ensomhet et stort problem som det er viktig at man griper fatt i. Også på et strukturelt nivå. Noe som jo helsemyndighetene er opptatt av og har nedfelt i Folkehelsemeldingen. Et tiltak er å legge til rette for sosiale møteplasser i lokalmiljøene.

«Noen ganger har jeg lyst til å stenge meg inne i leiligheten min, slå av telefonen og sosiale medier, og se hvor lang tid det tar før noen kommer og ser etter meg».

LES OGSÅ: Dette gjør ensomhet med helsen din

- Man kan oppsøke steder der man treffer andre

Videre minner Lunde oss på at det å være alene, og å føle seg ensom innimellom, også er en del av livet.

– Det er helt normalt og noe vi må akseptere. I tillegg til at samfunnet kan bidra til å skape møteplasser der mennesker kan treffes og på den måten forhåpentligvis unngå å oppleve for mye ensomhet, kan hver enkelt også gjøre sitt for å bryte et negativt mønster.

- For eksempel kan man oppsøke steder der man treffer andre.

«Jeg fyller 30 år om noen få dager. Skal sperre Facebook-veggen min så ingen ser hvor få gratulasjoner jeg får».

– Også sosiale medier kan bidra til mindre ensomhetsfølelse for noen. Mens det dessverre for andre igjen kan bidra til å forsterke ensomhetsfølelse fordi man ser hvor, tilsynelatende, vellykkede liv andre lever, avslutter Lunde.

LES OGSÅ: - Ensomheten har fulgt meg hele livet

Kilder:

LES OGSÅ: Å være ensom i parforholdet er langt fra uvanlig

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer