Ensom

- Ensomhet skal ikke være skambelagt

June gruet seg til en sommer i ensomhet. En melding til lokalavisa forandret alt.

VAR ENSOM: Det var i fjor sommer June Kleven (39) reiste seg opp av sofaen og sendte en melding til lokalavisa om hvor ensom hun følte seg.  Foto: Marianne Otterdahl Jensen
VAR ENSOM: Det var i fjor sommer June Kleven (39) reiste seg opp av sofaen og sendte en melding til lokalavisa om hvor ensom hun følte seg. Foto: Marianne Otterdahl Jensen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg har fått høre at jeg er en helt annen jente nå enn for tre-fire år siden. Jeg har fått mer selv­tillit. Før kunne jeg gjemme meg bort i et hjørne om jeg var ute på byen – nå ser jeg folk i øya. Det finnes stunder i livet du må stå opp for deg selv.

LES OGSÅ: Har du fryktelig lyst på kjæreste?

Det var en lys junikveld i fjor, med hele sommerferien liggende blank foran seg, at June skulle ta grep. Sittende i sofaen med iPaden i fanget, skrollet hun seg nedover det ene perfekte øyeblikket etter det andre på Facebook, så fylt til randen av kos og hygge, av vennskap og kjæresterier. Selv hadde hun null planer. Og ingen å gjøre dem sammen med.

Av faren og stemoren sin ble hun alltid backet opp. Men i 16 år hadde June vært den single venninna. Og de siste årene hadde også hennes aller beste venninner for­svunnet inn i hjemmets lune rede med mann og barn. 

LES OGSÅ: Ensomheten har fulgt meg hele livet

Forgjeves forsøkte hun å finne arrangementer for single i hjembyen Moss. Å gå ut for å gjøre ting alene, kjentes skamfullt. Et par måneder tidligere, en vårkveld, hadde hun sittet alene i leiligheten sin og sett på favorittserien Mistresses på FEM – om en venninnegjeng i tykt og tynt, der alle har hver sin kjæreste, bortsett fra én. I en scene der venninnene sammen med hver sin kjæreste er samlet rundt et restaurantbord, blir den single karakteren sittende og bare se på de andre – til det bare brister for henne, og hun løper på do for å gråte sitt ensomme hjerte ut. 

IKKE LENGER ENSOM: Denne sommeren har June sosialisert og nytt livet. Ensomheten er et tilbakelagt stadium.

June Kristin Kleven

Søkte venner June Kleven savnet venner Foto: Marianne Otterdahl Jensen
IKKE LENGER ENSOM: Denne sommeren har June sosialisert og nytt livet. Ensomheten er et tilbakelagt stadium. June Kristin Kleven Søkte venner June Kleven savnet venner Foto: Marianne Otterdahl Jensen Vis mer

Selvsagt kommer en av venninnene løpende etter for å trøste: «Jo, du har jo oss! Jo, du vil møte noen å dele livet ditt med!». Og i sofaen hjemme i Moss, sitter June og hylgriner.
– Jeg kjente igjen den ensomheten. 

Et par måneder senere, i denne lyse kvelden i juni, der June enda en gang satt i sofaen og så på andres lykkelige, sosiale liv på Facebook, på alt hun ikke hadde – så skjer det.

For det er nå June bare reiser seg opp, og går bort til mobilen som ligger til lading på kjøkkenbenken. Hun skriver en melding på Facebook-siden både på VG og til lokalavisa Moss Avis: Ønsker de å lage en sak om ensomhet, så stiller hun gjerne. 

«June, nå må du ikke være så åpen om alt», har hun fått høre så mange ganger. Men å sitte taus og usynlig i sofaen, med denne såre, vonde følelsen av ensomhet, kjentes ikke lenger som en mulighet. 

– Jeg hadde sett flere fortelle om ensomhet i media, men med ryggen til. «Fortell hvem du er da!» hadde jeg alltid tenkt da. Så da bare kjørte jeg på. Ensomhet skal ikke være skambelagt. Jeg er usikker og redd på mange områder, men veldig åpen. 

– Hva tenkte du da du sto der ved kjøkkenbenken og skrev?

– Jeg tenkte at fader heller, nå bare gjør jeg det! Og så tok Moss Avis saken momentant. 

«Ensomme June Kristin (38) søker venner» ble over­skriften på artikkelen som også ble lagt ut på avisas Face­book­side. Med en June som fortalte helt åpent om hvordan så mange rundt henne hadde mann, og barn, hus og hytte, mens hennes eneste plan for sommeren 2015 var å drikke kaffe ute på steintrappa sammen med katten Luna. 

Og slik tok et liv en helt ny vending. Bare sekunder etter at saken var lagt ut, tikket det inn med likes og kommentarer. Og i sofaen hjemme i Moss, sitter June og hylgriner.

– Det var så mange fine kommentarer. Det opplevdes som en veldig stor støtte. 

«Tøft gjort, dette står det respekt av! Stå på», skrev en. «Lykke til, June. Mange der ute som trenger deg like mye som du trenger dem. Du fortjener det», skrev en annen. 

DRØMMEMANNEN: Etter 16 års venting på drømme­mannen, dukket han jammen opp, Kim Eivind (36).
DRØMMEMANNEN: Etter 16 års venting på drømme­mannen, dukket han jammen opp, Kim Eivind (36). Vis mer

Hele den første dagen, og de påfølgende dagene etter at artikkelen hadde blitt publisert, ringte Junes telefon i ett. Og det flommet inn med venneforespørsler og meldinger. 

– Jeg satt i telefonen hele tida. Det som gjorde mest inntrykk, var en 15 år gammel jente.

Hun satt alene på rommet uten venner, og spurte meg om råd. Hun syntes jeg hadde vært så tøff. Men det var så enormt mange som tok kontakt, så jeg fikk ikke fulgt henne opp. Hun skulle jeg gjerne ha visst hva skjedde videre med. 

Da også Fredriksstad Blad og TV2.no skrev om saken, eskalerte det hele ytterligere. 
Fra å ha null planer, ble sommerferien med ett smekkfull av møter med nye potensielle venninner. 

– Det var som å date gutter. Man ser jo fort om man har en kjemi, ler June.  

– Hva ser du etter i et vennskap?

– Ærlighet, humor og at man ikke tar seg selv så høytidelig. Også trenger jeg noen som kan dra litt i meg, jeg er ikke så spontan.

Etter noen uker med heftig speeddating, satt June igjen med tre finfine nye venninner – pluss enda en venninne hun møtte gjennom sine nye venninner i jula. 

Blant annet var det Sonja Berget (39): 

– Sonja kjente jeg litt gjennom andre venner fra før av. Vi fant tonen umiddelbart. Sonja er veldig snill, en jeg kan prate med alt om. Hun er en som viser at hun bryr seg. 

Og det var Karianne Erichsen (29): 

– Hun er en super jente som er så lett å bli kjent med. Fra første møte har vi hatt en veldig god kjemi. Vi storkoser oss når vi er sammen. Hun er snill, morsom, lett å prate med og har en herlig personlighet. LES OGSÅ: Tre veier ut av ensomheten

Den store kjærligheten

Og slik ble en blank sommer fylt opp av kino, kafé og turer ut på byen. 
Det beste skulle likevel ligge foran henne. I 16 år hadde June ventet på den store kjærligheten. Og slik det jo ofte er – kjærligheten kan man fort finne gjennom venner. 

– Hadde jeg ikke møtt Sonja, hadde jeg aldri møtt Kim Eivind. 

Det er ute på byen i Moss i romjula, sammen med Sonja og noen felles venner, hun ser ham.

– Jeg sto og snakka med kameraten hans og fikk et blikk. Så et til, og jeg tenkte at … her skjedde det noe. 

Etter litt lett overtalelse får vi Kim Eivind til å fortelle oss hva som skjedde videre. I en mail til KK skriver han dette: 

– Hun skulle hjem, så da tenkte jeg at hun skulle hjem til typen sin. Men kvelden etter poket hun meg på messenger. Jeg poket tilbake og det ble meldinger fram og tilbake om hvem vi var og hva vi drev med. Så tok jeg motet til meg og ba henne ut på en date. Vi fikk god kontakt og møttes kjapt for en date nummer to. Siden har det gått slag i slag med å møte hverandres foreldre og venner. Vi har det veldig godt sammen.

June sier det slik:

– Det var som om vi hadde kjent hverandre hele livet. Det presser på bak øynene mine hver gang jeg ser på ham. Nå flytter vi sammen om to uker. Det var jeg som sa at jeg elsket ham først. «Å, det har jeg venta på å få høre». Da gråt vi en skvett begge to. 

– Hvordan vil du oppsummere alt den smsen til lokalavisa førte med seg?

– Jeg har fått fire nye gode venner og har møtt Kim Eivind. Det er noe med å vite at de ser noe i meg. Det har vært mye glede og veldig mye kjærlighet. Gjennom Kim Eivind har jeg også fått en stor familie. Gjennom venninnene mine har jeg møtt mange andre. LES OGSÅ: Venneguide for voksne

Så smiler hun og legger til: 

– Jeg har lært at det ikke er så gærent å være åpen. 

– Du traff åpenbart en nerve – hva tenker du om det?

– Dette er ikke et tema som blir borte. Det var trist å se hvor mange som var i samme situasjon. Mange takket meg for hvor tøff og modig jeg var, de følte seg mindre alene. 
– Mange på min alder har kjæreste og barn, de single blir glemt bort. Selv om jeg nå snart skal bli samboer, er jeg veldig opptatt av å holde kontakten med venner. Jeg vet jo så godt hvordan det er å være den single venninna.

Etter å ha jobbet mange år i barnehage, tenker June også slik: 

– Det burde være like enkelt å få venner i voksen alder, som i barnehagen. Jeg jobber i barnehage og ser hvor lett det er for barna å få kontakt. 

8. mars, på selveste kvinnedagen, feiret June sin 39-årsdag – med gamle venner – nye venner og med kjæresten. 

– Det var den beste bursdagen jeg noen gang har hatt!

LES OGSÅ: Føler du deg litt utenfor?

Med sine nye venner har hun fortsatt god kontakt – selv om det av og til kan gå litt tid mellom hver gang de møtes. 

– Jeg vet at jeg har dem uansett. Men med denne saken håper jeg andre tar kontakt – jeg er alltid åpen for nye venner.

– Hvordan blir denne sommeren tror du?

– Den blir veldig forskjellig fra sommeren i fjor. Svigers har invitert på tur til Kreta, og jeg og Kim Eivind skal en tur til Göteborg blant annet.

– Er det deg som nå skal spamme Facebook med lykkelige kjærestebilder?

June bare ler. Men når vi spør henne om det er noe hun vil si til andre som føler seg ensomme, blir ansiktet igjen alvorlig.

– Prøv å gå forbi at du ikke vil vise usikkerhet. Våg å vise hvem du er, våg å si at du er ensom. Det er bare positive ting som kommer til å skje når du kommer forbi den biten. 

Det eneste lille minuset i denne historien, er det Junes katt som har måttet tåle. Med matmor løpende fra venninnedate til venninnedate, var det Luna som plutselig fikk mye alenetid hjemme. Nå går hun rundt og titter nysgjerrig på alle flytte­eskene i leiligheten og lurer på hva som skjer.

GODE VENNINNER: June og Karianne (t.v) og June og Sonja. Foto: Privat
GODE VENNINNER: June og Karianne (t.v) og June og Sonja. Foto: Privat Vis mer

– Jeg har sagt til henne at nå flytter vi snart inn i et stort hus med tre etasjer og stor hage. Vent to uker til, har jeg sagt – så kommer du snart til himmelrike.  LES OGSÅ: Utfordring for de som er single

Vennene om June

Karianne: «Utrolig tøft av henne»  
– June er utrolig lett å prate med, er veldig snill, åpen og varm. Jeg sendte henne en melding etter å ha lest artikkelen. Jeg fikk helt vondt i magen av å tenke på at noen skulle sitte og grue seg for å ha sommer­ferie – men det er ikke så lett å bli kjent med folk i voksen alder. Jeg liker å møte mennesker, og tok kontakt. Det var utrolig tøft gjort av henne å fortelle om det til avisa – det er mange som er i samme ­situasjon, mener Karianne, som er lærer og bor i Moss. 

Sonja: «Herregud som vi skravla»  
– «Jøss – du?», tenkte jeg da jeg leste artikkelen med June – jeg visste hvem hun var via andre ­venner, og hadde alltid sett henne med masse venner. Jeg hadde også venner som hadde etablert seg med familie. «Da er vi i hvert fall to som kan finne på sprell sammen», tenkte jeg da, og tok kontakt. Første gang jeg møtte henne åpnet hun armene og ga meg en stor klem – og så bare skravla vi i vei, herregud som vi skravla. Vi åpnet oss helt opp for hverandre, det var som om vi alltid hadde kjent hverandre. Det var full klaff, forteller Sonja, som foruten å være Junes gode venn, jobber som advokatsekretær og er mossejente bosatt i Oslo. 

redaksjonen@kk.no Denne reportasjen står også i KK nr 33, 2016

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer