Epler

Eplefristelser

Norske epler er det beste vi vet. Spis dem naturell eller prøv noen av våre fabelaktig gode kakeoppskrifter!

Eplefristelser
Publisert
Sist oppdatert

Eplepletter med toscasaus
(4 porsjoner)

Dette er en artig eplevariant. Eplene blir stekt sammen med plettene, og toscasausen gjør dette til en deilig dessertopplevelse.

2 ½ dl hvetemel
1 klype salt
6 dl melk
3 egg
Smør til steking
4 syrlige epler
1 sitron

Toscasaus:
125 g smør
1 dl melis
saft av 1 appelsin
1 dl skåldede mandler

Pisk sammen mel, salt og halv­parten av melken til en glatt røre. Pisk inn resten av melken og eggene.

Kjern ut eplene og skjær i tynne skiver. Press sitronsaft av eplene.

Stek pletter i en plettepanne, ca. 1 ss røre til hver plett. Legg en epleskive på hver plett og snu når de har fått farge.

Legg plettene taksteinslagt eller i stabler på fat.

Smelt smør i en kjele. ­Tilsett melis og appelsinsaft og kok sausen sammen.

Tilsett hakkede mandler og fordel sausen over plettene ved servering.

Eplefristelser


Bakte epler med mandeldekke

(4 porsjoner)

Lettvint og god dessert med bakte epler og sprø topping med mandler.

4 middels store epler
1 dl sukker
3 dl vann

Mandeldekke:
50 g smør
50 g mandelflak
½ dl sukker
1 ss hvetemel
1 ss kremfløte
1–2 ts kanel

Sett ovnen på 225°. Skrell og ta kjernehuset ut av eplene og del dem i to. Kok opp ­sukker og vann.

Kok eplene halvmyke i ­sukkerlaken.

Ta det opp la det renne av.

Bland alle ingrediensene til røren i en liten kjele. Sett kjelen på middels varme og la smøret smelte forsiktig under omrøring. Røren må ikke koke, for da sukrer det seg. Det skal bare smelte sammen.

Legg eplene tett med snitt­flaten opp. Fyll kjernehuset med mandel­røren. Strø på kanel.
Bak eplene midt i ovnen i ca. 15 minutter eller til de er myke. Server med crème fraîche eller vaniljekesam.

Eplefristelser


Eplepai med marengsdekke

(6 porsjoner)

Det er flott å sette fram denne ­eplepaien med et luftig lokk av marengs!

Paideig:
3 dl hvetemel
2 ss sukker
125 g smør
1 ss vann

Fyll:
4–5 epler
2 dl sukker
2 ts kanel
½ dl rosiner
1 ½ ss calvados eller annet ­brennevin

Marengs:
3 eggehviter
1 ½ dl sukker

Bland alle ingrediensene til ­paideigen i en mikser og kjør ­deigen raskt sammen. Eller bruk 
en ferdig paideig.

Trykk deigen ut i en form 24 cm i diameter og sett kjølig i 30 minutter. Prikk deigen og forstek paien ved 225° i ca. 10 minutter. Ferdig kjøpt paideig trenger ikke forstekes.

Skrell, fjern kjernehuset og skjær epler i båter. Bland med sukker, kanel, rosiner og calvados. Legg dette i paiskallet. Stek paien midt i ovnen ved 200° i 25 minutter.
Pisk eggehvitene stive, tilsett sukkeret litt av gangen under ­pisking.

Fordel marengsen over eplene og stek i ovnen ved 150° i ca. 10 minutter til marengsen har fin farge.

Server kaken samme dag den er bakt.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer