Frivillig Barnløshet

Er det en plikt å bli mamma?

- Frivillig barnløshet ses ofte på med skepsis, og mange anser dem som umodne, selvopptatte og egoistiske, sier psykolog.

FRIVILLIG BARNLØS: Det er ikke alle som ønsker barn, men hvorfor synes vi egentlig at det er så fælt? Foto: Shutterstock / Kite_rin
FRIVILLIG BARNLØS: Det er ikke alle som ønsker barn, men hvorfor synes vi egentlig at det er så fælt? Foto: Shutterstock / Kite_rin Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Jeg har venninner i min barndom og ungdom som alltid har sett for seg at de skal ha så og så mange barn i fremtiden. Jeg har aldri tenkt tanken, og aldri kjent på lysten. Når jeg ble så gammel at de på min alder fikk barn kjente jeg på at dette absolutt ikke var noe jeg ønsket, sier Christina S. Johnsen, som er modell og driver helse og livsstilsbloggen Lovelyliller.com, til KK.no.

Så lenge hun kan huske har hun aldri kjent lysten på barn, og hun vet godt at dette er et standpunkt mange reagerer sterkt på. 

LES OGSÅ: Det er spesielt fire ting dere bør snakke om før dere gifter dere eller får barn

Likevel er hun slett ikke alene om å ønske et barnefritt liv. Da hun i 2015 publiserte et langt blogginnlegg om dette temaet, fikk hun mange kommentarer fra lesere som kjente seg igjen og støttet hennes synspunkter. 

De fleste som velger å ikke få barn møter dessverre oftere negative reaksjoner framfor forståelse, noe som er ekstra tydelig når det kommer til kjendiskvinner. 

Glass- og smykkekunstner Camilla Prytz har tidligere fortalt til KK.no at hun ofte har blitt konfrontert med sitt valg som barnløs, og Jennifer Aniston bombarderes stadig vekk med spørsmål om når hun skal få barn, og nye rykter om graviditet stadig dukker opp i sladrepressen. Menn som ikke ønsker barn får derimot sjeldent samme reaksjoner.

Men hvorfor er det sånn? Er det egentlig en plikt å mamma?

VALGFRIHET: Om man vil ha barn eller ikke er et personlig valg. Og studier viser at hva du velger har lite å si for hvor lykkelig du blir. Foto: Shutterstock / George Rudy
VALGFRIHET: Om man vil ha barn eller ikke er et personlig valg. Og studier viser at hva du velger har lite å si for hvor lykkelig du blir. Foto: Shutterstock / George Rudy Vis mer

LES OGSÅ: Derfor vil ikke barn redde forholdet

Barn gjør oss faktisk ikke lykkeligere

Som alle andre arter på jorden er ett av målene med livet å reprodusere. Men Johnsen mener at vi mennesker er intelligente nok til å ta våre egne valg, og selv bestemme hvordan vi vil leve livet vårt. 

– Vi kan selvrealisere oss utover det å føre arten videre – om det er det vi har lyst til. For oss mennesker er det å få barn viktig for individet, men ikke for arten. Jorden er overbefolket og alt for mange barn har ikke foreldre, sier hun.

LES OGSÅ: Jeanette (31) er ufrivillig barnløs: - Det er et ubeskrivelig savn

– Vi er så heldige i Norge at vi har et valg. Jeg er også fri til å velge å få barn om jeg en dag vil det. Det er nettopp det det er, mitt liv og mitt valg. Det bør respekteres på samme måte som de som velger å få barn, legger hun til.

Alle har vi vel hørt (ofte fra de som er foreldre) at å få barn gjør livet komplett og du blir så mye lykkeligere. Og det er vel ikke tvil om mange lever lykkelig som foreldre, men det betyr slett ikke at de er lykkeligere enn de som ikke har barn, snarere tvert imot. 

Dette bekreftes av flere studier, deriblant en norsk studie utført av Thomas Hansen, psykolog og forsker ved velferdsforskningsinstituttet NOVA. Studien som er basert på data fra NorLAG-undersøkelsen viste at det å få barn eller ikke, spiller en liten rolle for mental helse og livskvalitet. Dette gjelder for både menn og kvinner i alle aldre.

– Vi finner riktignok at kvinner har noe høyere selvfølelse og tilfredshet dersom de har barn, men forskjellene er små. Og kvinner har ikke høyere lykke eller mindre depresjon/ensomhet, om de har barn. Blant menn fant vi ingen effekter overhodet, sier han til KK.no.

Hansen tror reaksjonene folk får på barnløshet avhenger veldig av om barnløsheten oppleves å være frivillig eller ikke. 

Ufrivillig barnløse får mye sympati og man synes synd på dem. Frivillig barnløshet derimot, ses ofte på med skepsis, og mange anser dem som umodne, selvopptatte og egoistiske, forteller Hansen. 

LES OGSÅ: «Ikke vent med å få barn. Det er dommen idet jeg fyller 41 og starter min fjerde pappaperm»​

Vi misliker utradisjonelle livsvalg

Det er ikke uvanlig å velge bort barn, men mange snakker kanskje ikke så høyt om det fordi de ikke orker det evige maset som ofte kan oppstå.

– Mennesker elsker å legge seg borti andres liv. Og om det er noe som skiller seg ut fra normen, deres eget verdisystem eller syn på hvordan livet skal være, så er mange raske med å si ifra at det er unormalt, forteller Johnsen. 

PERSONLIG VALG: Modell og livsstilsblogger Christina S. Johnsen har alltid visst at hun ikke ønsker barn, og det vekker ofte reaksjoner. Foto: Foto: Stig-lennart Sørensen
PERSONLIG VALG: Modell og livsstilsblogger Christina S. Johnsen har alltid visst at hun ikke ønsker barn, og det vekker ofte reaksjoner. Foto: Foto: Stig-lennart Sørensen Vis mer

Hun møter likevel ikke bare negative reaksjoner. Hun forteller at folk reagerer forskjellig ut ifra hvor reflekterte de selv er, og om de har barn selv. 

– Jeg har møtt mødre som godt forstår mitt ståsted, og skulle ønske at de selv hadde ventet med å få barn, eller ikke fått dem overhodet (med en forsikring om at de selvsagt elsker barna sine). Andre lurer på hvem som skal ta seg av meg når jeg blir gammel, og noen mener jeg får lyst på barn når jeg møter den rette eller den biologiske klokka begynner å tikke, forteller Johnsen. 

Folk er generelt sett litt mistroiske til mennesker som tar utradisjonelle livsvalg. Men Hansen utelukker ikke at det også kan være at mange foreldre kjenner et snev av misunnelse på barnløse som har frihet i hvordan de vil bruke tid og penger. 

– For foreldre vil det kanskje sitte langt inne å innrømme dette. Det psykologene kaller kognitiv dissonans – å leve i utakt med sin overbevisning, sine verdier og preferanser, kan være svært ubehagelig. Derfor unngår man ubehaget ved å endre sine oppfatninger slik at de blir mer i tråd med sin (ikke-foranderlige) livssituasjon, forklarer han. 

– Med andre ord overdriver man velsignelsene ved foreldreskapet, noe som innebærer å nedvurdere barnløshet, eller mistenke at de barnløse ikke har det godt, legger han til.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer