Hund alene hjemme:

Er det greit å la Fido være alene hjemme i mer enn 8 timer?

Dette mener ekspertene.

LA HUNDEN VÆRE ALENE HJEMME: Hvor lenge pleier du å la hunden være alene hjemme? FOTO: NTB Scanpix
LA HUNDEN VÆRE ALENE HJEMME: Hvor lenge pleier du å la hunden være alene hjemme? FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

«Fido» stirrer på deg med sine store, triste dådyrøyne - skal du virkelig la meg bli igjen her, helt alene? Du kjenner en klump knyter seg i magen i det du lukker døren bak deg og vender snuten mot en 8 timer lang arbeidsdag. «Vil han klare seg alene så lenge?», tenker du kansje et par meter ut i oppkjørselen.

Det samme har jeg spurt meg selv om cirka 1000 ganger. For hvor lenge er det egentlig greit la «Fido» være alene hjemme? Fire timer, åtte timer eller kanskje ti timer? Og er det innafor å sette han i bur mens man er borte?

LES OGSÅ: - Hjelp, jeg har 20 hunder!

Det er unaturlig for hunden å være stengt inne alene

Line Dahlgren, som er eier av Hundepasserne Fornebu, forteller at det ikke finnes noe fasitsvar på dette.

- Det har veldig mye med rase og aktivitetsnivå å gjøre. En «veskehund» har helt andre behov enn for eksempel en setter. En «normal» hund bør jo etter mye og riktig tilvenning kunne være alene hjemme en arbeidsdag, det vil si åtte timer - men da må den kunne bevege seg fritt, og ha rikelig tilgang på friskt vann og eventuelt mat.

- Det er derimot ikke alle hunder som takler dette, av ulike årsaker, og da har man jo et problem. Hunder kan utvikle separasjonsangst, og da kreves det profesjonell hjelp. Det er ofte i disse settingene vi hundebarnehager kommer svært beleilig inn, sier hun.

(Pssst, visste du forresten at hunden din kan være deprimert? Les mer om dette her!)

Heidi Bugge, som er seniorrådgiver/veterinær hos Mattilsynets hovedkontor, seksjon for dyrevelferd, mener i likhet med Dahlgren at hunder er svært forskjellige og har ulike behov.

- Det viktigste er at hundeeiere tar inn over seg at det er helt unaturlig for en hund å bli stengt inne alene. Hunden er et flokkdyr, og den vil oftest foretrekke å være sammen med flokken sin, det vil si eieren, familiemedlemmer eller andre dyr i familien.

- Å bli stengt inne kan oppleves svært traumatisk. Det er noe som må læres over tid, og det krever stor innsats fra hundeeieren. Først når hunden har lært å slappe av når den er hjemme alene, kan man gradvis øke tiden den er alene. Selv om det ikke finnes et svar på hvor lenge den kan være alene, bør det generelt ikke være lenger enn en normal arbeidsdag, forklarer hun.

- Jeg leste at det er forbudt i Sverige å la hunden være alene i mer enn seks timer - tror du det vil komme en slik lov til Norge også?

- Nei, vi tror ikke dette er veien å gå og kommer ikke til å foreslå en slik lov i Norge. Vi ror mer på holdningsskapende arbeid og informasjon, sier Bugge.

Viktig å trene huden fra den er valp

UNATURLIG: Hunden er et flokkdyr, og den vil oftest foretrekke å være sammen med flokken sin, det vil si eieren, forteller eksperten. FOTO: NTB Scanpix
UNATURLIG: Hunden er et flokkdyr, og den vil oftest foretrekke å være sammen med flokken sin, det vil si eieren, forteller eksperten. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Så hvordan kan man vende huden til å være alene hjemme? Dahlgren forteller at det er utrolig viktig å starte allerede fra den er valp.

- Men ikke den første måneden, da trenger den mest mulig samvær for å bli trygg. Start gradvis med tilvenning, først fem minutter, så ti minutter, så en halvtime og så videre. Og husk å rose valpen masse når du kommer tilbake, da gjerne med godbiter.

Bugge mener også at dette er veldig viktig.

- Hvis du har hunden fra den er valp, har man de beste forutsetningene for å få en hund som er trygg og rolig når den er hjemme alene. Dersom du ikke er en erfaren hundeeier kan det være smart å melde seg på et valpekurs der alene-trening er et tema. Eventuelt kan du rådføre deg med mer erfarne hundeeiere.

- Valper har imidlertid et ekstra stort behov for selskap, og de må luftes oftere enn voksne hunder. Selv om der blir vennet til å være alene, bør de ikke forlates mer enn et par timer om gangen.

Burde ikke være lov å ha hunden i bur i mange timer

HUND I BUR: Eksperten mener at det å ha en hund i bur en hel arbeidsdag burde være straffbart.  Foto: Shutterstock / mp.j
HUND I BUR: Eksperten mener at det å ha en hund i bur en hel arbeidsdag burde være straffbart. Foto: Shutterstock / mp.j Vis mer

- Mange lar hunden sitte i bur mens de er på jobb (8+ timer). Hva tenker dere om dette - er det ok?

- En hund som er alene ligger ikke stille hele tiden. Den må få mulighet for å gå litt rundt, strekke på seg og forandre liggeunderlag. Et lite bur skal bare brukes i korte perioder, for eksempel under transport, ved sykdom, på hotellrom og så videre. Det er ikke et egnet oppbevaringssted for en hund mens man er på jobb, sier Bugge.

Hun får full støtte av Dahlgren.

- Å ha en hund i bur en hel arbeidsdag burde være straffbart, noe det høyst sannsynlig også blir snart. Å ha en hund i bur noen timer, går derimot helt greit, men igjen: dette krever gradvis burtrening. Bur skal være et trygt sted man får fred, ro og hvile.

- Begge mine hunder går selv og legger seg i burene sine, alt ettersom om sofaen er full, eller ikke. Bur skal aldri brukes som straff, eller forbindes med et sted man sperres inne. Slike mennesker burde aldri hatt hund! Og jeg kan ikke få sagt nok ganger hvor UTROLIG VIKTIG det er å tenke seg nøye om før man bestemmer seg for rase. Velg en rase som passer din hverdag, og ikke minst: ditt aktivitetsnivå.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer