Sosiale medier:

Er dette tidenes beste virale utfordring?

Mennesker over hele verden har kastet seg på #trashtag utfordringen. Resultat: tonnevis mindre søppel i naturen.

NY VIRAL TREND: Det har vært mange såkalte «challenges» i sosiale medier de siste årene, men få har vært like bra for verdens befolkning som denne. FOTO: NTB Scanpix
NY VIRAL TREND: Det har vært mange såkalte «challenges» i sosiale medier de siste årene, men få har vært like bra for verdens befolkning som denne. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Virale trender eller såkalte «challenges» har det vært flust av de siste årene.

Alt fra potensielt farlige utfordringer som «The Salt and Ice challenge» (som kan føre til alvorlige forbrenninger), til mer uskyldig moro med #10yearchallenge hvor kjendiser og andre deler gamle bilder av seg selv.

Oppfordring til tenåringer som kjeder seg

Selv om mange av disse virale trendene har stor underholdningsverdi, er de ikke alltid så veldig meningsfulle. Nå har det imidlertid kommet en viral trend som vi vel trygt kan påstå bare er positiv.

For et par uker siden la nemlig amerikanske Byron Román ut en oppfordring på Facebook.

Her utfordret han alle tenåringer som kjeder seg om å poste et bilde av et område som trenger rengjøring eller vedlikehold, for deretter å poste et bilde som viser at de har gjort noe med det.

Innlegget har blitt delt over 300 000 ganger og mennesker over hele verden har fulgt Románs oppfordring.

Resultatet kan man se både på Instagram, Facebook og Twitter. Under emneknaggen trashtag deles det tusenvis av bilder av områder overfylte av søppel og hvordan det ser ut når søpla er ryddet bort og har havnet i store søppelsekker.

Også nordmenn har kastet seg på utfordringen. Deriblant 40 studenter fra en folkehøyskole i Alta, som brukte en uke på å rydde opp søppel langs strandkanten. Resultat: 12 400 kilo søppel mindre ute i naturen.

Mesteparten av søpla kommer fra oss selv

– Det er innmari gøy at mange vil være med å rydde opp, smiler Kine E. Martinussen i «Hold Norge rent».

Foreningen arrangerer årlig flere lokale ryddeaksjoner over hele Norge, blant annet Strandryddeuka som i år går av stabelen fra 29. april til 5. mai. I fjor deltok 90 000 frivillige i ulike ryddeaksjoner.

Totalt gjennom hele 2018 ble det fjernet over 2700 tonn avfall. Denne typen forsøpling er med andre ord også et stort problem her i Norge.

Ifølge Martinussen kan så mye som 46 prosent av søppelet som plukkes spores tilbake til oss selv.

– Veldig mye av det vi finner her i Norge kommer ikke fra land langt borte, det kommer fra oss selv og våre naboland. Vi kan derfor gjøre mye lokalt for å skåne og verne om vår egen natur og dyreliv. Selv om mye kan spores til fiskeri og andre næringer, er vi som forbrukere også en stor kilde. Det ser vi særlig under opprydningsaksjoner i innlandet, sier hun.

Finner store mengder sneiper og snus

De frivillige rapporterer inn hva de rydder opp, og på topp ti listen finner de store mengder sneiper og snus. Dette er forsøpling som inneholder mikroplast, i tillegg til at nikotin og andre stoffer er giftige for flere småorganismer.

Drikkeflasker, bokser, matemballasje og Q-tips er også vanlige gjengangere. I Oslo kastes to tonn søppel rett på gata hver dag.

– Vi ser enkelte hotspots hvor søppelet har en tendens til å hope seg opp. Det kan for eksempel være i en viss avstand fra en kiosk eller gatekjøkken, i et område hvor folk vanligvis er når de er ferdige med å spise opp maten sin. Hvis det er mye søppel der fra før, tenker de kanskje at det ikke er så farlig og legger fra seg sitt eget. Derfor er det jo kjempepositivt at #trashtag tar for seg akkurat denne typen områder!

– Men det er ikke alltid vi er så bevisst på hva vi gjør selv. Det er for eksempel fort gjort å ha for mye i hendene og glemme at man setter fra seg en kaffekopp et sted. Denne kan bli tatt av vinden og havne i naturen.

FOTO: Skjermdump Instagram/Greenpeace_be
FOTO: Skjermdump Instagram/Greenpeace_be Vis mer
FOTO: Skjermdump Instagram/Greenpeace_be
FOTO: Skjermdump Instagram/Greenpeace_be Vis mer

Bidrar til å synliggjøre problemet

Martinussen tror utfordringer som #trashtag er bra fordi de synliggjør problemet.

– Det aller viktigste vi kan gjøre er å stoppe krana av søppel og det å være med på en ryddeaksjon åpner øynene dine. Etter at du har plukket opp 322 bomullspinner på en strand, kaster du dem ikke i do igjen.

– Det er lett å peke fingeren på andre, men dette er et problem vi til syvende og sist må løse sammen, sier hun.

FOTO: Skjermdump Instagram/Greenpeace_be
FOTO: Skjermdump Instagram/Greenpeace_be Vis mer

Anja Bakken Riise, leder i Framtiden i våre hender, vil gjerne se mer av denne typen utfordringer.

– Trender og utfordringer som handler om å ta vare på miljøet er med på å skape oppmerksomhet, og kan være viktige for å skape holdningsendringer rundt et problem vi trenger felles innsats for å løse, sier hun.

Plogging er også et fenomen som har spredt seg raskt via sosiale medier. Treningsformen som innebærer at man plukker opp søppel mens man jogger, er en super måte å holde seg i form på i tillegg til at man tar vare på miljøet.

– Hver dag kan være en strandryddedag, det er bare å ta med seg en pose på stranda eller i skogen og plukke i vei, sier Anja Bakken Riise.

– Eventuelt kan man ta en «fem for hvalen» og plukke 5 biter med plastsøppel når man tar seg en gåtur – det kan man enkelt gjøre for eksempel på vei til og fra jobb.

FOTO: Skjermdump Instagram/Greenpeace_be
FOTO: Skjermdump Instagram/Greenpeace_be Vis mer
FOTO: Skjermdump Instagram/Greenpeace_be
FOTO: Skjermdump Instagram/Greenpeace_be Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer