Familie

Er du familiens sorte får?

Å vokse opp som familiens outsider kan være vondt. Men det er aldri for sent å gjøre noe med det.

DET SORTE FÅRET: Å være outsideren i familien kan være veldig vondt! Foto: Anna Adelback-Houplain
DET SORTE FÅRET: Å være outsideren i familien kan være veldig vondt! Foto: Anna Adelback-Houplain Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Å være det sorte fåret i en familie betyr at man har fått rollen som outsideren i familien fordi man ikke er som de andre familiemedlemmene. Man klarer ikke å leve opp til familiens forventninger og normer, og derfor blir man negativt bedømt og risikerer å bli avvist og i verste fall utstøtt. Ifølge psykoterapeut Mette Rosenvel, som også er lifecoach, kan det også handle om at familien ikke fungerer godt i seg selv, og at barnet blir et oppsamlingssted for familiens frustrasjoner. Det kan være lettere å gjøre barnet til syndebukken enn å se på årsaken til barnets atferd, som springer ut fra familiens dynamikk og måte å være på sammen. 

LES OGSÅ: Lev det livet du har lyst til nå!

– Hvis man for eksempel kommer fra en familie der man ikke snakker om eller viser følelser, kan barnet ubevisst komme til å uttrykke de følelsene som ikke skal uttrykkes i familien. Barnet blir vanskelig å være sammen med fordi han eller hun er den i familien som insisterer på å snakke om det de andre ikke vil snakke om, sier Rosenvel. 

Ifølge henne vil det alltid være noen trekk hos barna som foreldre har lettere for å anerkjenne enn andre. 

– Barn vekker forskjellige følelser i sine foreldre, uten at det trenger å handle om manglende kjærlighet. Men det er ofte lettere å knytte seg til det barnet man kan speile seg i, enn det barnet som er veldig annerledes enn en selv. Så det handler snarere om manglende forståelse enn om manglende kjærlighet. Men barnet kan oppfatte det som manglende kjærlighet.

Det kan være vanskelig å forstå for et barn hvorfor foreldrene gjør som de gjør, så barnet tolker det fort som at det ikke er elsket, sier Rosenvel. 

LES OGSÅ: Ensomheten har fulgt meg hele livet

Hvis man ikke blir behandlet med omsorg og empati av foreldrene sine, er det fort gjort at man føler at det er noe galt med en. Det sinnet man kan føle over å bli dårlig eller urettferdig behandlet, kan man i stedet vende mot seg selv fordi man er avhengig av foreldrene og derfor frykter å bli avvist hvis man vender sinnet ut mot dem. Barnet bebreider altså seg selv for ikke å være god nok i foreldrenes øyne og kan skamme seg fordi det er noe galt med ham eller henne. Denne grunnleggende følelsen av skam kan forfølge deg resten av livet. Det kan gjøre deg underdanig.

– Hvis skam og mindreverd tar mye plass, vil man hele tiden ubevisst forvente det verste og se etter tegn på at folk ikke bryr seg om en. Man vil derfor tolke andres handlemåte negativt og bekrefte overfor seg selv at det er noe i veien med en, sier Mette Rosenvel. 

Noen mennesker reagerer på foreldrenes manglende støtte og omsorg ved å vende sinnet utover, slik at de blir selvhevdende og fordømmende overfor andre mennesker. I virkeligheten er det ens egen følelse av utilstrekkelighet man prøver å unngå. 

Noen mennesker bruker mye energi på å prøve å tilpasse seg for å få familiens aksept og kjærlighet. De prøver å leve opp til familiens forventninger, men dypest sett føler de seg annerledes. Hvis man for eksempel er følelsesmessig utadvendt, men må være stille for å passe inn i familien, er man nødt til å gå på akkord med sin egen natur for å passe inn.
Andre gir opp å prøve å leve opp til familiens forventninger, og som voksne holder de kontakten med familien på et minimum. 

LES OGSÅ: Glem feiliene, husk det du gjorde riktig!

– Å være det sorte fåret kan bli en rolle det kan være vanskelig å gi slipp på, fordi den også har noen skjulte goder. Hvis man for eksempel gang på gang har fått høre fra foreldrene at man er håpløs på skolen, trenger man ikke å anstrenge seg, sier Rosenvel.

Hun påpeker at man kan jobbe seg ut av rollen, om man er innstilt på det. 

– Det krever at man med voksne øyne prøver å se sine foreldre som de uperfekte menneskene de er. Mange av oss har det med å se våre foreldre som ansvarlige for alt som har gått galt for oss her i livet, men vi er nødt til å finne fram empatien og forståelsen for dem, slik at vi kan gi slipp på sinnet, sier hun og understreker at det å forsøke å forstå sine foreldre ikke er det samme som at vi må akseptere eller bifalle det vi har vært utsatt for. 

– Det er viktig å komme til et punkt der vi forstår at handlingene deres ikke springer ut av ond vilje, men av manglende kunnskap. Det kan ofte være en god idé å oppsøke en terapeut for å få bearbeidet sinnet eller sorgen over barndommen. Det er avgjørende å kunne erkjenne og akseptere at man er annerledes enn resten av familien. Hvis man kommer dit at man aksepterer seg selv, vil man utstråle noe annet og dermed kunne få en annen respons fra familien. 

ANNERLEDES: Føler du deg annerledes enn de andre i familien? Det går an å komme seg unna rollen som det sorte fåret i familien. Foto: Shutterstock / KieferPix
ANNERLEDES: Føler du deg annerledes enn de andre i familien? Det går an å komme seg unna rollen som det sorte fåret i familien. Foto: Shutterstock / KieferPix Vis mer

Det sorte fåret

«Familiens sorte får» brukes om en person som faller utenfor normen i familiesystemet eller er kommet på avveie. Uttrykket har rot i gammel overtro, da det ble forbundet med ulykke å ha et sort får i en hvit flokk.

Slik kommer du unna rollen:

1. Jobb med relasjonene dine. Still deg selv følgende spørsmål: Hva slags tilkortkommenheter og manglende kunnskaper hindret foreldrene mine i å forstå meg?

2. Fri deg fra fortiden. Forstå at du ikke er historien din. Så lenge du identifiserer deg med historien din, er det den som blir virkeligheten. 

3. Omgi deg med mennesker som er glad i deg akkurat som du er. Aksepten fra et annet menneske er noe av det viktigste du kan få, fordi det styrker selvbildet ditt. 

4. Anerkjenn den du er i stedet for den du tror du bør være. Søk eventuelt støtte hos en psykolog eller en psykoterapeut.
 

 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer