Familie

Er du familiens sorte får?

Å vokse opp som familiens outsider kan være vondt. Men det er aldri for sent å gjøre noe med det.

DET SORTE FÅRET: Å være outsideren i familien kan være veldig vondt! Foto: Anna Adelback-Houplain
DET SORTE FÅRET: Å være outsideren i familien kan være veldig vondt! Foto: Anna Adelback-Houplain Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Å være det sorte fåret i en familie betyr at man har fått rollen som outsideren i familien fordi man ikke er som de andre familiemedlemmene. Man klarer ikke å leve opp til familiens forventninger og normer, og derfor blir man negativt bedømt og risikerer å bli avvist og i verste fall utstøtt. Ifølge psykoterapeut Mette Rosenvel, som også er lifecoach, kan det også handle om at familien ikke fungerer godt i seg selv, og at barnet blir et oppsamlingssted for familiens frustrasjoner. Det kan være lettere å gjøre barnet til syndebukken enn å se på årsaken til barnets atferd, som springer ut fra familiens dynamikk og måte å være på sammen. 

LES OGSÅ: Lev det livet du har lyst til nå!

– Hvis man for eksempel kommer fra en familie der man ikke snakker om eller viser følelser, kan barnet ubevisst komme til å uttrykke de følelsene som ikke skal uttrykkes i familien. Barnet blir vanskelig å være sammen med fordi han eller hun er den i familien som insisterer på å snakke om det de andre ikke vil snakke om, sier Rosenvel. 

Ifølge henne vil det alltid være noen trekk hos barna som foreldre har lettere for å anerkjenne enn andre. 

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer