Navnevalg:

Er du klar for 70-tallsnavnene?

Lyst til å gå mot navnestrømmen? Da kan du jo vurdere et navn fra 70-tallet.

ANNE? LINDA?: Nei, forresten, vi går for Emma, likevel. FOTO: Scanpix
ANNE? LINDA?: Nei, forresten, vi går for Emma, likevel. FOTO: Scanpix Vis mer
Publisert

Vi var mange i hver klasse. Altfor mange. På oppropet ble fornavnene våre konsekvent fulgt av forbokstaven i etternavnet. Hege L. Hilde P. Anne K. Ja, det var ikke uvanlig med tre-fire Lindaer bare i A-klassen, og for ikke å snakke om alle Nina-er!

Vi er utallige som den dag i dag fortsatt går under navnet Hege L. eller Nina K.

Minst populære

Hver generasjon har sine navnetopper. KK har tidligere skrevet om de mest populære navnene året du ble født, og om de minst brukte navnene i Norge. Vi har skrevet om hvordan vi gjerne kopierer svenske navnetrender, og om navnene fra verdensrommet. Og vi har skrevet om navn som er ulovlige i store deler av verden.

– Ønsker sjeldne navn

Navn synes i det hele tatt å være noe som opptar folk. Ikke minst når man selv er blitt foreldre og lurer på hva man skal kalle den lille.

Da undertegnede skrev en navnesak for KK om de minst brukte navnene i Norge, intervjuet jeg Jørgen Ouren, seniorrådgiver ved Statistisk sentralbyrå.

– Vi blir stadig vekk kontaktet av folk som ønsker å finne sjeldne navn til barna sine, sa Ouren, som har ansvar for den årlige navnestatistikken i SSB.

– Folk er redde for at navnet de velger skal bli en landeplage om noen år. Men det finnes så ufattelig mange navn, så det er nærmest umulig å si hvilke som er de aller mest uvanlig.

Besteforeldre

De årene har gammelmodige besteforeldrenavn begynt å dukke opp på hyllekantene i barnehagen. For den som vurderer å børste støv av et navn litt bak i slekta, hadde imidlertid Ouren et klart råd:

– Det dummeste man gjør er å gå til besteforeldrene. De vil garantert reagere negativt, og er ikke meningsberettiget. Om du foreslår et gammelt navn, kan du være sikker på at de får opp bilder av en eller annen de har gått i klasse med, og som de ikke synes passer på en baby.

70-tallsheltene

Men hva med navnene fra 70-tallet? Hordene av Anne'er og Hege'er, er tiden inne for å børste støv av oss?

Ser man på SSBs statistikk fra 1970 til 1975, er våre venninner alle på topp ti: Anne, Linda, Hege, Hilde og Nina. Ja, og så Monica, Anita og Marianne, da et par ekstra stavelse begynte å snike seg inn.

På guttesiden var det våre ulykksalige navnebrødre som toppet listene, med Jan, Geir, Rune, Bjørn og Lars.

Hopper vi til 2019 ser vi at mange av 70-tallnavnene knapt er med på listene, de ligger hvert fall langt ned på statistikkene, de fleste av dem.

Man kunne dermed tenke at den som jakter på en sjeldent navn til barnet sitt ville lete nettopp til 70-tallet. Tar vi en titt på SSBs historiske navnesøk ser vi nemlig fort at både Anne, Nina og Linda har nådd sitt bunnpunkt, etter å ha falt bratt siden 70-tallet. Kurvene stuper loddrett mot null, og ingen oppdrift synes å spore.

Hege på topp igjen?

Av ren egeninteresse spurte jeg Ouren: Er det noen sjanse for at navnet Hege skal få et oppsving? Svaret var nedslående, eller oppløftende, alt etter hvordan man ser det:

– Jeg må vel være så ærlig å si at det nok er lite sannsynlig, sa Ouren.

Det sender oss tilbake til de historiske grafene. For det er faktisk håp for 70-tallsnavnene, om enn syltynt. Navnet Nina synes nemlig å ha hatt et lite oppsving de siste årene. Av grafen å bedømme fikk rundt 0,2 prosent av den kvinnelige befolkningen navnet Nina i 2019.

Men det er likevel sørgelig langt igjen til storhetstiden. Til posesuppedagene da husnøkkelen dinglet i en ulltråd om halsen og to prosent av nyfødte jenter fikk navnet Nina, fem prosent Anne og to prosent Linda. Beklager å måtte melde det, Anne K. og Anne S.

Hilsen Hege L.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer