Psykolog Birgitte Sølvstein:

Er du lei av jobben eller utilfreds i parforholdet?

Slik kan du komme nærmere en beslutning om du bør bli og kjempe videre eller ikke.

BESLUTNING: Er du i en fase der du skal ta en avgjørende beslutning? Slik kan du komme frem til svaret. FOTO: NTB scanpix
BESLUTNING: Er du i en fase der du skal ta en avgjørende beslutning? Slik kan du komme frem til svaret. FOTO: NTB scanpix Vis mer
Publisert

Du har mistet arbeidsgleden på jobben. Kanskje er det bare en fase, eller kanskje er det på tide å gjøre noe med drømmen du har om å gjøre noe helt annet? Gnisten i ekteskapet er borte. Kanskje kommer den tilbake, eller kanskje bruker du ditt dyrebare liv med feil person? Du kjenner ikke svarene, og derfor går du rundt og venter på at de kommer til deg.

Det kan være skremmende å velge noe til eller fra. Men hvis du lar være å velge, havner du i noe som er enda verre: det store ingenmannsland der tvil, bekymringer og utilfredshet overtar hverdagen. Den posisjonen er ifølge psykologen Birgitte Sølvstein den mest utmattende av dem alle.

– Det er viktig å ta beslutningene. En ikke-beslutning er også en beslutning, og den kan ha store konsekvenser, som kan være minst like problematiske som dem vi frykter ved å velge noe fra eller til, sier hun.

Hun forteller at alle de grubleriene og spekulasjonene vi har rundt situasjonen, er svært slitsomme og ødeleggende for vår mentale helse. De kan blant annet føre til dårlig humør, mindre nærvær og stressymptomer, og i verste fall kan de lede til fysiske symptomer som vondt i magen, vondt i hodet, svimmelhet og søvnproblemer. Ved at man ikke fatter en beslutning, kan man starte en ond sirke der det blir vanskeligere og vanskeligere å komme fram til en avgjørelse.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer