Samlivsproblemer

Er du og partneren din veldig ulike?

- Forholdet kan reddes, men det krever jobbing, forteller eksperten.

SAMLIVSPROBLEMER: Ulikheter kan skape problemer i samlivet. I denne saken forteller eksperten om hvordan Olav og Anne klarte å akseptere at var ulike.  Foto: Shutterstock / wavebreakmedia
SAMLIVSPROBLEMER: Ulikheter kan skape problemer i samlivet. I denne saken forteller eksperten om hvordan Olav og Anne klarte å akseptere at var ulike. Foto: Shutterstock / wavebreakmedia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

ALLERS.NO: Gamle fastlåste konflikter med naboer og kolleger er det lettere å fjerne seg fra enn problemer hjemme med samlivspartnere og barn, eller med foreldre og søsken litt lenger unna.

Varige samlivsproblemer forsurer ofte hele stemningen hjemme og skaper avstand mellom partene.

Solveig Vennesland, som er samlivsterapeut, forteller om et par som kom til henne, Olav og Anne. De har bodd sammen i ti år, har fått barn, bygd hus og jobber i til sammen 150 prosent stilling.

- De har aldri klart å forsone seg med at de er så forskjellige av natur, og de har ulike ønsker og behov. Hun prioriterer jobben og engasjerer seg og er mye ute med venner, mens han prioriterer familielivet og er mest hjemme etter jobb. Hun synes han er en stuegris.

Disse ulikhetene har de kranglet om siden de flyttet sammen.

- Nå har dette blitt et så stort problem at de ikke klarer å leve med dette lenger. De har forsøkt å forhandle og få til kompromisser, men det holder aldri lenge. De er like strie, gir hverandre skylden for krangling og problemer, og klarer ikke å godta og respektere hverandres behov, forteller hun. 

LES OGSÅ: Går oppussingen på parforholdet løs?

Begynte å tenke annerledes 

De var enige om at de ikke ville gå fra hverandre. Da foreslo samlivsterapeuten at de skulle parkere problemet utenfor huset, symbolsk på parkeringsplassen, og begynne å tenke annerledes og mer positivt.

- Olav og Anne måtte lære å akseptere hverandre som de var, som to ulike mennesker. Dette er respekt i praksis. De skulle flytte tanker og følelser vekk fra krangling om ulikheter, over på det som bandt dem sammen og var positivt.

Slik rehabilitering av forholdet forutsetter sterk vilje og motivasjon. Oppgaven gikk ut på bevisst å skyve negative tanker bort, for ikke å holde liv i problemene. De skulle ikke angripe hverandre, og ikke krangle. Dette er vanskelig, og krever bevisst innsats hver dag.

- Etter en måned fortalte begge at de kjeftet og hakket mindre på hverandre. De følte seg også mindre stresset. Ulikhetene fikk ikke så stor plass lenger, og forstyrret dem ikke så mye som før.

DU KAN REDDE FORHOLDET: Gjensidig respekt og mye jobbing kan redde forholdet. Foto: NTB Scanpix
DU KAN REDDE FORHOLDET: Gjensidig respekt og mye jobbing kan redde forholdet. Foto: NTB Scanpix Vis mer

LES OGSÅ: Er du forelsket i en annen?

Måtte akseptere at de var ulike 

De synes det var en bonus at de ble mer oppmerksom på hvordan den andre hadde det, og følte at de ble litt kjent på nytt.

- På siste møte sa Olav at kampen hadde vært knallhard, men likevel verdt innsatsen. For nå var det akseptert at de var og ble ulike, og de hadde lært seg å respektere forskjellene hos hverandre, og ta hensyn til det, sier Vennesland.

Den verste samlivsfellen du kan gå i, er å forsøke å forandre partneren til å bli lik deg selv.

Aksepter at dere er forskjellige og at dere har ulike behov og interesser. Men å «rehabilitere» et forhold krever sterk vilje og motivasjon!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer