Familie:

Er du redd for å bli som moren din?

- En veldig kjent problemstilling, sier psykologen.

MAMMAER ER BARE MENNESKER: Selv om du tenker «Slik skal jeg aldri bli», er det umulig å vokse opp uten å bli formet av de gode og dårlige sidene til foreldrene dine. FOTO: NTB
MAMMAER ER BARE MENNESKER: Selv om du tenker «Slik skal jeg aldri bli», er det umulig å vokse opp uten å bli formet av de gode og dårlige sidene til foreldrene dine. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Vi har alle ulike forhold til mødrene våre. Noen ser opp til mammaen sin hele livet, mens andre ser at det ikke er alle sidene ved moren sin som er like positive. Disse egenskapene blir du gjerne ekstra oppmerksom på nå i høytiden, hvis du reiser hjem eller tilbringer mer tid sammen med familien din.

Mammaen din blir kanskje fort stresset, har mye temperament, har gammeldagse holdninger og fordommer eller bekymrer seg litt vel mye for alt.

Moren din er fra en annen generasjon, så det er helt naturlig at hun kanskje fremstår litt mer gammeldags. Kanskje har hun liten forståelse for måten du velger å leve livet ditt eller valgene du tar når det gjelder karriere, partner og barn. Det er heller ikke uvanlig at hun ikke helt klarer å henge med når det gjelder utviklingen i trender og teknologi.

Enten du liker det eller ikke, så er moren din en del av deg og du har sannsynligvis arvet flere av hennes egenskaper. Kanskje du har smilet hennes, stemmen hennes, holdningene og verdiene hennes, eller kanskje dere begge har som vane å komme for sent, har samme talent eller deler kjærligheten for å gå på tur.

Eplet faller som regel ikke så langt fra stammen, men for mange kan det være skummelt å innse at de ligner på sin mor, spesielt hvis hun har egenskaper du helst ikke vil arve.

«Slik skal jeg aldri bli»

Det finnes et stort spekter av mammaer. For eksempel er det noen som synes det er vanskelig å validere og gi nærhet til barna, mens andre gir for mye omsorg, men er kontrollerende eller mangler grenser. Det er ikke uvanlig å tenke at «slik skal jeg aldri bli».

- Dette er en veldig kjent problemstilling. Alle kan nok komme på sider og egenskaper ved sin egen mor som de helst ikke vil ha selv, sier Cathrine Moestue, som er klinisk psykolog, foredragsholder og skribent til KK.

Som barn ser de fleste opp til moren sin, som ungdom er man rebelsk og gjør opprør, men som voksen innser mange at mamma gjorde så godt hun kunne og at hun bare er et menneske. Moren din er en del av deg og hun har påvirket deg på mange måter, enten du liker det eller ikke.

EKSPERTEN: Cathrine Moestue er klinisk psykolog, foredragsholder og skribent. FOTO: Privat
EKSPERTEN: Cathrine Moestue er klinisk psykolog, foredragsholder og skribent. FOTO: Privat Vis mer

Følelser forsterkes i julen

I høytiden er det mange som reiser hjem og tilbringer tid med familien, og da kan du bli påminnet de udekkede behovene fra barndommen.

- Ingen mammaer er perfekte, og jeg tror redselen for å bli som mor blant annet handler om at vi ikke vil ta med oss de udekkede behovene videre. Hvis moren din er mye redd og bekymret, tenker du gjerne at du skal bli verdens tøffeste. Men slik blir det ikke alltid, sier Moestue.

Hvis du opplever å få et øyeblikk der du tenker «Oi, nå ble jeg som mamma, akkurat som jeg ikke vil bli», bør du ta et mentalt steg tilbake. Ro ned følelsene og tenk gjennom hvem du heller vil være. Har du lyst til å være stresset, irritert og kjeftete? Eller har du heller lyst til å være hun som sprer juleglede?

- I veldig stor grad kan du bestemme deg for hvem du vil være i disse situasjonene. Ved å øve på evnen til å lytte innover kan du ta større kontroll over det som trigger deg og normalisere reaksjonene dine, råder hun.

LIGNER PÅ MAMMA: Hvis du opplever å få et øyeblikk der du tenker «Oi, nå ble jeg som mamma, akkurat som jeg ikke vil bli», bør du ta et mentalt steg tilbake. FOTO: NTB
LIGNER PÅ MAMMA: Hvis du opplever å få et øyeblikk der du tenker «Oi, nå ble jeg som mamma, akkurat som jeg ikke vil bli», bør du ta et mentalt steg tilbake. FOTO: NTB Vis mer

Store kulturforskjeller

I ungdomstiden tenker nok mange at de ikke vil bli som sin egen mor, og en av grunnene til det er nok at det kan føles som en stor kulturforskjell mellom generasjonene. Mor føles kanskje gammeldags.

Moestue vokste opp på 70-tallet, og fokuset da var at kvinner skulle brenner BHer og at de kunne bli statsministere. Kontrasten ble stor til moren som var husmor og uten skolegang.

- Det er litt som å være innflytter til et nytt land, det kan være veldig store kulturforskjell mellom generasjoner. Jeg skulle i alle fall ikke bli som min mor, men nå er jeg 56 år og må innrømme at jeg har blitt litt som min mor på mange områder likevel, sier hun.

Moestue opplevde en episode for kort tid siden som minnet henne på at hun faktisk ligner på moren sin.

- For bare noen dager siden sto jeg på kjøkkenet og lagde mat, da mannen min kom inn og forstyrret meg. Jeg ble irritert og sint og ba han gå ut av kjøkkenet, men det tok ikke lang tid før jeg innså at det er akkurat et slikt reaksjonsmønster min mor hadde. Hun ville ha kontroll, lage mat i fred og ville ikke ha oss andre inne på kjøkkenet, sier hun.

Vi lærer mye de første leveårene

Måten vi relaterer oss til andre mennesker, måten vi inngår i relasjoner, snakker med andre og så videre, er påvirket av våre foreldre.

- Vi har både nedarvet genmateriale og lært oss hvordan vi skal være overfor andre via våre foreldre. Teorier i psykologien vektlegger at måtene vi relaterer oss til andre på har blitt skapt tidlig i våre første leveår, og er i stor grad ubevisste.

Det sier Marte Sandbukt Pettersen, som er psykolog ved Modum Bad til KK.

Du husker jo ikke akkurat hvordan du forholdt deg til dine foreldre i tiden før du var ett år, men måten din mor relaterte seg til deg kan bli en slags mal for hvordan du forholder deg til dine barn. Hvordan din mor forholder seg til sin partner kan også kanskje ligne på måten du forholder deg til din partner.

- Kanskje er det som irriterer deg ved din mor egentlig en egenskap du selv innehar? Det vil vi jo ikke ta innover oss. Samtidig er det en naturlig og nokså ufarlig del av livet å bli likere sine foreldre, sier Sandbukt Pettersen.

SOM MOR SÅ DATTER: - Alle kan nok komme på sider og egenskaper ved sin egen mor som de helst ikke vil ha selv, sier psykologen til KK. Likevel blir mange likere moren sin med årene. FOTO: NTB
SOM MOR SÅ DATTER: - Alle kan nok komme på sider og egenskaper ved sin egen mor som de helst ikke vil ha selv, sier psykologen til KK. Likevel blir mange likere moren sin med årene. FOTO: NTB Vis mer

Du formes av oppveksten din

Selv om du tenker «Slik skal jeg aldri bli», er det umulig å vokse opp uten å bli formet av de gode og dårlige sidene til foreldrene dine.

- Vi formes av de miljøene vi vokser opp i, og påvirkes hele tiden av menneskene rundt oss. Ett eksempel er at min far alltid lukket dører og skrudde av lyset da han forlot et rom, og slik ville jeg absolutt ikke bli. Men nå gjør jeg det samme selv.

Det sier Thomas Winther, som er familieterapeut og sexolog ved Curasenteret til KK.

Små vaner som foreldrene våre har og ting de ofte gjorde i oppveksten vår, smitter over på oss enten vi vil eller ei. Det kan for eksempel handle om deres forhold til penger eller mat, eller reaksjonsmønster og vaner.

- Det kan være litt skummelt å innse at du blir mer og mer som moren din, spesielt hvis det er visse karaktertrekk du ikke ha. Noen gjør mye for å unngå visse karaktertrekk, men kan arve dem likevel, sier Winther.

Det viktigste er å akseptere at foreldrene dine bare er mennesker, og at de sannsynligvis gjorde så godt de kunne i oppveksten din. Hvis det er noe du absolutt ikke vil ta med deg videre, kan det være lurt å oppsøke hjelp for å bli bevisst på dine egne reaksjonsmønster og følelser.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer