Fobier

Er du redd for speil eller padder?

Her er 10 av de mest uvanlige fobiene.

TIL Å BLI SKREMT AV: Flyskrekk og vannskrekk er noe vi aller har hørt om. Men visste du at noen er redd for å snakke, eller se seg i speilet? Foto: Igor Borodin - Fotolia
TIL Å BLI SKREMT AV: Flyskrekk og vannskrekk er noe vi aller har hørt om. Men visste du at noen er redd for å snakke, eller se seg i speilet? Foto: Igor Borodin - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

ALLERS.NO:  At noen er mørkredd eller har angst for edderkopper hører vi stadig om. Men visste du at det finnes over 600 fobier, hvor av mange av dem er temmelig uvanlige?

For oss som ikke er spesielt lettskremt, høres det unektelig litt underlig ut at det går an å være redd for f.eks. et speil.

Irrasjonelle tanker

En fobi er en form for frykt som er overdreven i forhold til situasjonen. Mange har fobier og lever greit med dem. Men for noen kan fobien være svært plagsom.

Mildere tilfeller der frykten ikke hemmer livsutfoldelsen kalles fobisk frykt.

Alvorligere tilfeller der livsutfoldelsen blir hemmet, kalles fobiske forstyrrelser og klassifiseres som angstlidelse.

LES OGSÅ: Sliter du med angst?

Eksponeringsbehandling kan hjelpe

Grunnen til at man utvikler en fobi er som oftest sammensatt. Opplevelser i fortiden, et engstelig tenkesett, en arvelig sårbarhet eller en innlært unnvikelsesreaksjon kan spille inn.

Å øve seg til å mestre den fryktede situasjonen eller objektet, er en form for behandling som har vist seg å hjelpe ved enkle fobier. Dette kalles eksponeringsbehandling.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer