Magnesium

Er du utmattet? Her er løsningen som kan gi deg energien tilbake.

Har du søvnproblemer? Kramper i beina? Uro og hjerterytmeforstyrrelser? Da kan du mangle det viktige mineralet magnesium – livets mineral.

Er du utmattet? Her er løsningen som kan gi deg energien tilbake.
Publisert
Sist oppdatert

Camilla Samodee (36) fra Oslo er en sprudlende og aktiv kvinne, med en krevende jobb, barn og hund. Det er lite som tyder på at hun har vært gjennom mye smerter, der hun beveger seg lett og mykt som en katt.

Men hun vet bedre enn de fleste hvor vanlig det er å ha muskelsmerter, både profesjonelt og personlig. Til daglig jobber hun med ergonomiske produkter, og gir råd og veiledning om tekniske løsninger for å hindre muskel­skader og utmattelse på arbeidsplassen.

– Jeg er utdannet fotsone­terapeut , massasjeterapeut og heilpraktiker, og vet mye om hvordan kroppen fungerer, forteller hun.

Fikk prolaps
For ett år siden fikk hun en prolaps som lammet høyre bein.

– Jeg klarte ikke å løfte beinet, og hadde nervesmerter 24 timer i døgnet. Det verste var å ikke få en eneste natt med god søvn, forteller hun. Smertene ga seg også utslag i legg- og muskelkramper.

– Jeg prøvde alt av behandling, men det var en dyktig nevrolog, fysioterapeut og kiropraktor som til slutt klarte å kurere prolapsen. Ved å legge meg på en strekkbenk klarte han å klemme på plass putene som var sklidd ut mellom rygghvirvlene. Jeg hadde flaks som slapp operasjon, smiler hun.

Men prolapsen og et halvt år med smerter hadde redusert Camillas almenntilstand kraftig. Hun måtte trene seg opp igjen og fylle på med gode ting for kroppen: sunn mat, mosjon og trening. Tilskudd av magnesium og omegaoljer var viktig.

– Ledd og muskulatur trenger sunne oljer og viktige mineraler for å fungere optimalt. Prolapsen oppsto på grunn av underskudd på magnesium. Underskuddet var så stort at jeg valgte å gå på dobbelt dose med en type magnesium som kalles supermagnesium. Det er helt rent, og tas lett opp av kroppen. Nå tar jeg litt mindre, men jeg er ikke i tvil om at mineraltilskuddet har fått meg tilbake i toppform, sier hun.

Mennesker som lider av magnesiummangel har ofte kramper, urolige bein, blir fort støle, stive og restituerer dårligere etter trening.

– Det har vært viktig for meg å kunne trene meg opp, og magnesiumtilskuddet gjør at jeg kan ta i mer. Nå spiller jeg tennis to ganger i uken og trener styrke de to andre treningsdagene, sier Camilla.

Er du utmattet? Her er løsningen som kan gi deg energien tilbake.

Mange slags plager
Magnesiummangel kan forårsake en rekke plager, ifølge lege Parvaneh Farid-Monfared ved Balderklinikken i Oslo.

– Magnesiummangel kan gi muskelkramper, ofte i beina, søvnproblemer, menstruasjonskramper, rastløse bein, generell rastløshet, hjertebank og andre smerter som kan knyttes til muskelsammentrekninger. Dessuten kan høyt kolesterol, overgangsalderplager (menopause) og ulike hjerteproblemer være relatert til magnesiummangel, forteller hun.

 Hvordan sjekke?
– En blodprøve vil gi hint om magnesiummangel. Normale verdier ligger mellom 0,71 – 0,94 mmol/l og vi anser verdier over 0.80 som bra, svarer hun.

Men Parvaneh kan trøste oss med at det er svært sjelden at folk i vår del av verden lider av alvorlig magnesiummangel.

– Kroppen er komplisert, og det er derfor vanskelig å gi mangel på magnesium alene skylden for plager og sykdommer. Når vi opplever for eksempel kroniske plager, er det sjelden en enkelt ting som er årsaken. Det er ofte mange ulike faktorer som spiller inn, sier Parvaneh, som er opptatt av en helhetlig tilnærming gjennom både skolemedisin, kosthold og ulike terapiformer.

–  Vi vurderer derfor symptomer og tegn sammen med blodprøver, sier hun.

Det finnes også leger og naturterapeuter som måler mineralmangler gjennom hårmineral­analyser. ( Se haranalyser.com )


Trygt å bruke
Mange velger å ta magnesiumtilskudd for å være på den sikre siden. Magnesium er trygt å bruke i normale doser, men kan gi løs mage hos enkelte. Men Parvaneh viser til studier som viser inter­aksjoner mellom magnesium­tilskudd og blodtrykksmedisiner, enkelte avføringsmidler (diuretika), visse diabetesmedisiner, Levothyroxine (for stoffskiftesykdom), Digoxin og hormonpreparater mot menopauseplager.

– Du bør derfor konsultere legen din før du tar tilskudd, råder hun.

Livets mineral
Magnesium kalles livets mineral, og er viktig for over 300 biologiske og fysiologiske reaksjoner i kroppen. Det viktige mineralet bidrar blant annet til en normal muskelfunksjon, stoffskifte, nervefunksjon og hjerterytme. I tillegg styrker det immunforsvaret og beinbygningen, og er helt avgjørende for cellenes energiproduksjon. Magnesium er viktig for en riktig kolesterol- og blodsukkerbalanse. Typiske symtomer på magnesiummangel: Irritasjon, søvnmangel, depresjon, muskelsvakhet, skjelvinger, spenninger og kramper i hender og føtter (urolige ben). Uregelmessig hjerterytme. Stadig vannlating – må ofte opp og tisse om natten.

Er du utmattet? Her er løsningen som kan gi deg energien tilbake.


Naturlige magnesiumkilder
Helsedirektoratet anbefaler et daglig inntak av magnesium på 280 mg for kvinner og 350 mg for menn. Her er noen gode magnesiumkilder:
Mørkegrønne bladgrønnsaker, spesielt spinat
Nøtter og frø (spesielt gresskarfrø, mandler, sesamfrø og pinjefrø)
Mørk sjokolade
Havregryn
Makrell
Bønner og linser
Bananer
Avokado
Svisker
Quinoa
Tørkede fikener
Korn 
Grønnsaker

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer