Deprimert Hund

Er hunden din deprimert?

Det er mye trøst i en firbeint venn hvis man føler seg nedfor. Men kan dyr bli deprimerte?

VOFFOR: Også hunder kan bli deppa. Foto: NTB scanpix
VOFFOR: Også hunder kan bli deppa. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

ALLERS.NO: At samvær med dyr gjør oss gladere, kan mange dyrevenner skrive under på.

Mange mener at det å tilbringe tid med dyr kan ha helsebringende effekt på mennesker med psykiske lidelser, og de siste årene har interessen økt for såkalt dyreassistert terapi.

LES OGSÅ: Dyriske helsegevinster

Men hvordan er følelseslivet til dyrene våre? Det er lett å se når katten er nysgjerrig og leken. Og når hunden løper deg logrende i møte når du kommer hjem etter en tur ut - er den (forhåpentligvis) glad! 

Triste dyr

Verre er det når du ser at dyret ikke har det så bra.

Anne Lene Johnsen jobber som mental veileder ved Hjernefabrikken.no og skriver om mental helse i Allers. Hundeeieren Mina, tok kontakt med henne for å spørre om nettopp dette.

Kan dyr gråte og bli deprimerte?

VARM KOS: Kjæledyr beriker livene våre. Foto: NTB scanpix
VARM KOS: Kjæledyr beriker livene våre. Foto: NTB scanpix Vis mer

– Jeg vil tro at mange dyreeiere kan skrive under på at de firbeinte både føler og tenker, sier Johnsen.

LES OGSÅ: Sunn med hund

Hun viser til leger og psykologer som har forsket på dyr i fangenskap, og påvist at disse viser tegn på flere psykiske forstyrrelser, blant annet PTSD (posttraumatisk stresslidelse).

– Sirkuselefantene, for eksempel, som blir behandlet dårlig, kan utvikle en slik form for stress og depresjon. Også ville elefanter har vist tegn på traumer og depresjon, forteller Johnsen.

SKRIVER I ALLERS: Anne Lene Johnsen har en bachelor i ruspsykologi, og er også fagjournalist innen mental helse. Foto: Privat
SKRIVER I ALLERS: Anne Lene Johnsen har en bachelor i ruspsykologi, og er også fagjournalist innen mental helse. Foto: Privat Vis mer

Dyr har tårer

Ved David Sheldrick Wildlife Trust utenfor Nairobi i Kenya behandles elefanter som har opplevd å se sin familie bli drept av jegere.

– Nå er det ikke like enkelt å studere dyrs potensielle følelsesliv, siden de ikke kan fortelle oss hvordan de føler, men man kan i det minste gjøre seg en hel del betraktninger og tanker rundt dyras oppførsel, sier Johnsen.

LES OGSÅ: Planter som irriterer dyrene dine

Men er det virkelig slik at dyr gråter hvis de ikke har det bra?

Vi spurte Merete H. Jacobsen som driver dyretolkeskolen Flammehuset. Hun er dyretolk og underviser i det å kommunisere med dyr.

- Ja, dyr har tårer, men det er sjelden å se dyr gråte, sier hun.

- Det er mer vanlig å se at  dyr blir blanke i øynene. Alle dyr har følelser, de har nervesystem slik som oss og kan utrykke smerte veldig tydelig.

Hvordan kan du se om hunden din er deprimert? 

Hvis dyret bare vil sove, spiser mindre og ikke har lyst til å leke kan det være lurt å ta det med til veterinær for å sjekke om oppførselen er symptom på noe annet eller om dyret faktisk er deprimert. 

- Er hunden din deprimert viser det gjerne en atferdsendring, sier Jacobsen.

- Den kan bli mer tilbaketrukket, kanskje piper den som om den synes synd på seg selv eller den virker stresset eller til og med aggressiv, sier hun.

Det er ingen enkel løsning på dette. Akkurat som mennesker har dyrene ulik bakgrunn og det kan være ulike årsaker til depresjonen.

- En hund kan for eksempel være deprimert fordi den har mistet en valp, for at eieren dens er død, for at den blir omplassert hele tiden eller fordi den ikke har en arbeidsoppgave å utøfre hjemme, forteller Jacobsen.

LES OGSÅ: Det er helt trygt å kysse kjæledyret ditt

Vær obs!

FORSTÅR DYRENES ATFERD: Merete H. Jacobsen er lærer i dyrekommunikasjon ved dyretolkskolen Flammehuset. Foto: Privat
FORSTÅR DYRENES ATFERD: Merete H. Jacobsen er lærer i dyrekommunikasjon ved dyretolkskolen Flammehuset. Foto: Privat Vis mer

Det er viktig å huske at dyrs depresjon manifesterer seg på ulike måter.

- Men dyret vil fort vise hvilke følelser som er i ubalanse. Noen ganger trenger de bare å bli sett og forstått på sine premisser, sier Jacobsen til Allers.

Siden det gjerne er forskjellige årsaker til en depresjon, er det også ulike tiltak som må settes inn for å kurere en depresjon.

Jacobsen anbefaler følgende:

- Lek, nærhet og kvalitetstid med hunden er alltid bra, både for dyret og for eieren.

Dersom det bare blir en midlertidig endring, og det kommer et tilbakefall, bør hundeeieren oppsøke profesjonell hjelp.

Og er det du som er trist eller opprørt kan dette smitte over på hunden eller kjæledyret ditt.

- Er eieren selv deprimert, kan hunden speile eierens oppførsel, sier Jacobsen.

Så folkens - har du dyr så vær obs på både egne og dyrets følelser!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer