Lykke:

Er noen født lykkeligere enn andre?

Vi kan påvirke mye, sier lykkeekspertene, men noen ganger gjelder det å ikke jakte så veldig på lykken.

HVA FOKUSERER DU PÅ: Det kommer lettere for noen enn andre, men vi kan påvirke følelsen av lykke. FOTO: NTB Scanpix
HVA FOKUSERER DU PÅ: Det kommer lettere for noen enn andre, men vi kan påvirke følelsen av lykke. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Vi er forskjellige, og noen er født med et lysere sinn enn andre. Det betyr imidlertid ikke at det kun er disse som kan leve lykkelige liv, og at vi ikke har mulighet til å påvirke hvordan vi har det.

- Når vi snakker om lykken kan vi snakke om den umiddelbare følelsen du får når du vinner i lotto eller ser en solnedgang, og da er ikke genene så viktige. Men vi kan også snakke om lykken som en slags grunnstemning. Noen ser lysere på livet enn andre, og da er genene våre svært sentrale, forteller psykolog og lykkeforsker Ragnhild Bang Nes, ved Universitetet i Oslo og Folkehelseinstituttet.

Undersøkelser hun har gjort tyder på at 80 prosent av stabiliteten i psyken vår er medfødt og styres av gener. Det høres mye ut, men det er mye som er med på å bestemme hvordan vi har det.

- Når det gjelder den grunnstemningen så bestemmer gener ganske mye, men det er ikke ett eller 25 gener som skaper stabilitet gjennom livet – det er et samspill mellom utallige gener og miljøfaktorer. Vi er aktive aktører i våre egne liv, påpeker Nes.

LES OGSÅ: De beste rådene mot vinterdepresjon

Gjør det du liker best

Dermed kan vi også påvirke, men det krever litt jobb. Forskjellene kan også bli større ved at en som er lett til sinns gjerne også vil delta på mye sosialt, vekke glede hos de rundt og på den måten havne i en positiv spiral. En med et mørkere sinn vil ofte i større grad isolere seg, ha vanskeligere for å tørre å prøve nye ting og så videre. Da blir spiralen negativ, men dette kan altså påvirkes.

- Det blir på samme måte som med å komme i bedre form eller å gå ned i vekt – det er enklere for noen, men det hjelper med faste treningsrutiner, gåturer og en aktiv livsstil om en vil komme i bedre form, og alle kan.

Det er flere måter å påvirke følelsen av lykke. Tankene våre kan være viktige. Mange av oss fokuserer ofte på de negative tingene og vi sammenligner oss også gjerne med andre – særlig de som fremstår mer vellykket enn oss selv. Da vil vi selvsagt også alltid komme til kort.

- Bronsemedaljevinnere er ofte lykkeligere enn sølvmedaljevinnere, nettopp fordi bronsevinneren ofte sammenligner seg med fjerdeplassen som ikke fikk pallplass, mens sølvmedaljevinnere ofte tenker at «gullet glapp», påpeker Nes.

- Ved å bevisstgjøre oss de positive sidene i livet og sette en lyskaster på det som er bra, gir vi det større plass i oppmerksomheten vår.

Det som gjør oss lykkelig i livet er ofte de tingene vi liker best. Altså gjelder det å gjøre mer av det. Det finnes ingen egentlig oppskrift på lykke, fordi vi er forskjellige.

- Jeg tenker at man ikke kan gi de samme rådene til alle. Det er utrolig viktig å finne sin egen vei. Om du skal begynne å trene så kan du ikke begynne med en aktivitet som du synes er helt pyton, fordi det er vanskelig å endre adferd, sier Nes.

LES OGSÅ: Derfor når du aldri nyttårsforsettene dine

Finn din egen lykke

Noen blir lykkelige av å stå på hendene på fjelltopper. Andre trives best når de får være litt skeptiske. Noen vil alltid ha mange mennesker rundt seg, og for andre er ingenting bedre enn å fordype seg i en god bok. Dessuten er det viktig å vite at ingen er lykkelige hele tiden – selv om det ser slik ut på Instagram.

- I dag så skal man briljere på alle vis, og det gjør at det man måler seg opp mot er noe som ikke egentlig finnes, og da kommer man jo til kort.

- Tror du flere ville sett på seg selv som lykkelig om vi ikke jagde sånn etter lykken?

- Ja, det kan godt være. Vi hører jo at mange kjenner på et slags lykkepress, sier Nes.

- Men livet er jo ofte en skikkelig utfordring, en kamp. Det er sykdom, regnvær, sure folk på bussen, stress og konflikter. Livet er godt og vondt. Innmari sammensatt.

Lykke er en konsekvens av at du gjør ting du liker, omgir deg med mennesker som gjør deg godt, og gir det og de som stjeler energi mindre plass, påpeker Gunvor Marie Dyrdal, som er førsteamanuensis i mindfulness og positiv psykologi ved NTNU.

Lykken er ikke noe vi kan fange, og den er heller ikke konstant.

- Tenk på det som en bankkonto som du skal forsøke å holde litt i pluss hele tiden, sier hun.

Noen negative erfaringer hører med og noen ting vi ikke liker så godt må vi likevel bruke litt tid på, akkurat som at vi må betale kjipe regninger. Men ikke «bruk for mye penger» på ting du ikke trenger eller ønsker, og sørg for at det kommer mer inn enn det går ut.

HYGGE: Ordet «hygge» brukes ikke lenger bare i Skandinavia, men beskriver den typisk skandinaviske kosen. Peis, en bok, noe varmt og drikke - typisk hyttekos. Det å legge til rette for mer hygge kan gjøre at vi føler oss lykkeligere. FOTO: NTB Scanpix
HYGGE: Ordet «hygge» brukes ikke lenger bare i Skandinavia, men beskriver den typisk skandinaviske kosen. Peis, en bok, noe varmt og drikke - typisk hyttekos. Det å legge til rette for mer hygge kan gjøre at vi føler oss lykkeligere. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Minn deg på det som gjør deg glad

Også Dyrdal påpeker at tankene våre er viktige. Det samme gjelder det å sette ned farten. Det å fysisk gå saktere kan gjøre at sansene våre tar inn mer av det rundt oss og at vi blir mer bevisst på omgivelsene, ikke bare akkurat hvor vi er på vei og hva vi skal rekke.

- Vi er genetisk predisponert for en grunnstemning, men utover det så kan vi påvirke hvor fornøyde vi er gjennom hva vi velger å fokuserer på. Vi har en innebygd tendens til å fokusere på det som ikke er så bra – det er en overlevelsesmekanisme - men måten vi tenker på kan ha stor effekt, påpeker Dyrdal.

Det krever innsats å endre måten å tenke på, men du kommer langt med å sette av noen minutter hver dag til å minne deg på hva du er takknemlig for eller glad for å ha opplevd den dagen. Det kan være små ting, som at kassadamen smilte, at du fikk melding fra en venninne eller at hele familien hadde god tid rundt middagsbordet. Ved å ta opp igjen disse tingene og tenke på dem flytter du fokuset bort fra regnvær, alt du ikke fikk gjort og grinete kolleger.

- Det er ikke sikkert det er så mye som skal til. Ta deg fem minutter på kvelden, og spør deg selv: «Hva har jeg vært glad for i dag?», «hva har jeg satt pris på», sier Dyrdal.

LES OGSÅ: Gjør penger oss lykkelige?

- Det er få glansbildeliv

Videre råder hun oss til å jobbe med å bli vår egen beste venn. Vi setter gjerne langt høyere krav til oss selv enn til andre, men heller ikke du må ikke si ja til alt. Det er så lett å rakke ned på oss selv heller enn å være raus og si «du gjorde så godt du kunne», «ikke så rart at du ble lei deg over det». Det gjelder å være bevisst på hva vi tenker om det som skjer og om oss selv, og å prioritere. Hva gjør deg godt og hva bør egentlig få mindre plass? Har du mennesker i livet ditt som stjeler av energien? Er det mennesker i livet du vil tilbringe mer tid med?

- All endring handler om bevissthet. Er det noe eller noen i livet som er krevende? Hvor stor plass skal det eller de ha? Bli bevisst på hva det er som gir energi og hva det er som trekker energi, sier Dyrdal.

- Oppskriften er å bli kjent med seg selv og å ta seg selv på alvor. Det er ikke dermed sagt at det er lett, men det handler om å prioritere og å klare å sette grenser.

Og husk at ingen er lykkelige hele tiden! Selv ikke de som smiler fra fjelltopper, fester eller strender på alle Instagram-bilder. Jakter du lykken vil du kanskje ikke finne den, men gjør mer av det som gir deg mening, som du trives med, og jobb med å bli kjent med hva du trenger.

Og husk at ingen er lykkelige hele tiden. Selv ikke de som smiler fra fjelltopper, fester eller strender på alle Instagram-bilder. Jakter du lykken vil du kanskje heller ikke finne den, men gjør mer av det som gir deg mening, som du trives med, og jobb med å bli kjent med hva du trenger.

- Det er få glansbildeliv. De aller fleste har strevd før de står på den fjelltoppen. Livet inneholder så mye: øyeblikk av lykke, tristhet, sorg, latter og glede. Det gjelder å tilrettelegge for og å legge merke til flere av øyeblikkene som er på plussiden, sier Dyrdal.

LES OGSÅ: Må vi være to for å være lykkelig?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer