Venninner

Er venninnen din en energityv?

- Hvis du til stadighet, og over tid, føler at din venn «bruker» deg for å bli kvitt frustrasjon, bør du vurdere om dette er en gjensidig berikende relasjon, advarer psykologen.

VENNSKAP: Noen vennskap kan tappe en for energi og virke mer nedbrytende enn oppbyggelige. Kjenn etter, råder psykologen. Foto: NTB scanpix
VENNSKAP: Noen vennskap kan tappe en for energi og virke mer nedbrytende enn oppbyggelige. Kjenn etter, råder psykologen. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Felles ferieturer, shopping, vinkvelder. En du vet du kan ringe til når livet går deg i mot, og som du vet vil glede seg på dine vegne når du opplever en opptur. En som inspirerer. En du kan le og gråte med. Det er mye vi forbinder med å ha en god venninne. Faktisk er gode venner en nødvendighet for helsen vår – noe som starter tidlig i livet. (PSST! Slik får du venner i voksen alder!)

– Hvis vi ser på funnene fra nyere spedbarnsforskning, så viser det at spedbarnet er helt avhengig av å være i en god og bekreftende relasjon til en annen for å utvikle seg normalt. Det er jo et behov som er tydelig uttalt hos spedbarnet, men behovet følger oss hele livet. Dette er nødvendig for å kunne utvikle oss og for å kunne ha en god psykiske helse, sier Kari Galaaen, som er spesialist i klinisk psykologi og karakteranalytiker. Hun er også universitetslektor hos Institutt for Psykologi på Universitetet i Tromsø.

KARI GALAAEN: Er spesialist i i klinisk psykologi og universitetslektor ved Universitetet i Tromsø. Foto: Presse
KARI GALAAEN: Er spesialist i i klinisk psykologi og universitetslektor ved Universitetet i Tromsø. Foto: Presse Vis mer

LES OGSÅ: Er vennskapet ødelagt?

Kjenn etter

Ifølge Galaaen vil kjennetegnene på hva som karakteriseres som en god venn variere fra person til person. Mange venner er i samme livssituasjon og har samme bakgrunn, og dermed er det lett å kjenne seg igjen i den andres livserfaring. Men dette er ingen forutsetning for et godt vennskap, og man kan like gjerne ha ulike liv og samtidig finne glede hos hverandre.

– Dette krever kanskje litt mer av evnen og viljen til å ta den andres perspektiv, men det kan være berikende å ta del i en annens erfaringer. Når det gjelder selve vennskapet, så søker noen inspirasjon, andre søker forståelse, stabilitet, lojalitet. Men for å bli kjent med hva du trenger, er det viktig å kjenne etter i deg selv. Hvordan kjenner du det i kroppen når du har tilbrakt tid sammen med vennen din? Er du avslappet, inspirert, tilfreds, beriket?

LES OGSÅ: Kronprins Haakon til KK.no: - Jeg har følt meg utenfor i oppveksten

Faresignaler

Men hva kjennetegner da en dårlig venninne? Hvilke faresignaler bør man være obs på? (Psst: Er du konfliktsky overfor venner?)

– Noen mennesker har et «bruk»-forhold til andre. Det er som de tenker: «Hvordan kan du være til nytte for meg?» Dette kan vel minne mer om en forretningsforbindelse enn et vennskap. Hvis du til stadighet, og over tid, føler at din venn «bruker» deg for å bli kvitt sin frustrasjon og misnøye, så bør du vurdere om dette er en gjensidig berikende relasjon, eller om det bare går én vei. Blir du glad, tilfreds, inspirert? Eller kjenner du deg overkjørt, som ei vaskefille, utmattet? Kjenn etter hvordan du føler deg. Det kan gi deg en indikasjon på om dette er en relasjon som er jevnbyrdig og oppbyggende.

– Når bør man da vurdere å avslutte vennskapet?

– Dersom du over tid opplever at denne relasjonen tapper deg for krefter, så bør du stoppe litt opp og reflektere rundt dette. I første omgang kan det være hensiktsmessig å sette ord på dette til den det gjelder. Det handler også om å behandle andre med respekt og bevare din egen verdighet. Men også å prøve å finne ut hva dette handler om. Snakker dere forbi hverandre? Misforstår dere hverandre? Er det noe som plager vedkommende? Hvis ikke dette fører frem, så er det nok nødvendig  å skape distanse for å kunne se klarere hva dette handler om. Det kan hjelpe å få en annens blikk på det. Prøv å snakke med en annen venn, eller skriv ned følelsene og tankene dine. Det kan hjelpe deg til å få litt distanse til det som skjer, sier Galaaen.

– På hvilke måte påvirker dårlige vennskap helsen vår?

– Å forbli i en relasjon som er destruktiv vil føre til mye usunt stress i kroppen, og den kan dermed bli værende i stressmodus. Videre kan det påvirke selvbildet negativt. Det kan medføre at du blir usikker på deg selv og egne vurderinger. Så er det også viktig å huske på at gjennom livet så er vi i en stadig forandring, og det er også flere av våre vennskap, påpeker psykologen.  

LES OGSÅ: Venneguide for voksne

4 tegn på et dårlig vennskap

1. Du hører bare fra henne når hun trenger deg: Dersom en venn bare tar kontakt når hun trenger noe fra deg, er det en god indikasjon på et vennskap på feil premisser. Behovet kan dreie seg om alt fra små ting som å låne en bok eller bli kjørt et sted, og/eller større ting som å låne penger. Å hjelpe en venn er et tegn på kjærlighet og omtanke, men om venninnen din kun kontakter deg når hun vil ha noe fra deg, bør du revurdere vennskapet.

2. Du blir avvist: Et godt vennskap er oppriktig og gjensidig. Noen ganger trenger man en hånd å holde i. En som lytter og stiller opp. Dersom du alltid blir avvist når du ber om hjelp, er det et tegn på at vennskapet ikke er gjensidig. Dårlige vennskap kjennetegnes av dette – at man hele tiden blir bedt om å gjøre tjenester. Men vennen forsvinner så fort situasjonen er omvendt.

Psst: Når du forelsker deg i en venn - hva gjør du? 

3. Følelsen av å gå på eggeskall: Du føler ikke at du kan være deg selv sammen med henne. Du holder igjen, sensurerer deg selv, og deler ikke dine innerste tanker og følelser før du har overveid konsekvensene. For venninnen din blir fort sur, irritabel og kritisk. Hvis du føler deg ukomfortabel rundt henne, så er nok ikke vennskapet bra for deg.

4. Du er aldri bra nok: En god venn vil la deg være deg selv, uten at hun dømmer deg. Hun ber deg ikke om å endre viktige deler av din personlighet, men bygger deg opp. Et godt vennskap er ikke bygget på mange betingelser. Om du aldri føler deg bra nok sammen med din venn, og må endre på væremåten din for å bli godtatt, så er det kanskje på tide å avslutte vennskapet.

LES OGSÅ: Kan menn og kvinner være bare venner?

Kilder: veientilhelse.no, powerofpositivity.com

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer