Venninner

Er venninnen din en energityv?

- Hvis du til stadighet, og over tid, føler at din venn «bruker» deg for å bli kvitt frustrasjon, bør du vurdere om dette er en gjensidig berikende relasjon, advarer psykologen.

VENNSKAP: Noen vennskap kan tappe en for energi og virke mer nedbrytende enn oppbyggelige. Kjenn etter, råder psykologen. Foto: NTB scanpix
VENNSKAP: Noen vennskap kan tappe en for energi og virke mer nedbrytende enn oppbyggelige. Kjenn etter, råder psykologen. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Felles ferieturer, shopping, vinkvelder. En du vet du kan ringe til når livet går deg i mot, og som du vet vil glede seg på dine vegne når du opplever en opptur. En som inspirerer. En du kan le og gråte med. Det er mye vi forbinder med å ha en god venninne. Faktisk er gode venner en nødvendighet for helsen vår – noe som starter tidlig i livet. (PSST! Slik får du venner i voksen alder!)

– Hvis vi ser på funnene fra nyere spedbarnsforskning, så viser det at spedbarnet er helt avhengig av å være i en god og bekreftende relasjon til en annen for å utvikle seg normalt. Det er jo et behov som er tydelig uttalt hos spedbarnet, men behovet følger oss hele livet. Dette er nødvendig for å kunne utvikle oss og for å kunne ha en god psykiske helse, sier Kari Galaaen, som er spesialist i klinisk psykologi og karakteranalytiker. Hun er også universitetslektor hos Institutt for Psykologi på Universitetet i Tromsø.

LES OGSÅ: Er vennskapet ødelagt?

Kjenn etter

Ifølge Galaaen vil kjennetegnene på hva som karakteriseres som en god venn variere fra person til person. Mange venner er i samme livssituasjon og har samme bakgrunn, og dermed er det lett å kjenne seg igjen i den andres livserfaring. Men dette er ingen forutsetning for et godt vennskap, og man kan like gjerne ha ulike liv og samtidig finne glede hos hverandre.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer