Herpes

Erik (4) ble smittet med herpesvirus i mammas mage

Da Anna (43) var gravid i sjette måned, ble hun kraftig forkjølet. En måned etter sluttet Erik å vokse i magen.

ØREIMPLANTAT: Erik går alltid med pannebånd, det holder nemlig øreimplantatet hans på plass. Foto: Kai Rhan
ØREIMPLANTAT: Erik går alltid med pannebånd, det holder nemlig øreimplantatet hans på plass. Foto: Kai Rhan Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

ALLERS.NO: – Han har nettopp begynt å snakke litt igjen. Vi håper at han, ved hjelp av høreapparatet, kan komme til å utvikle seg som andre barn, sier Anna Rosenqvist (43), og tar sønnen Erik på fanget.

At 4-åringen ikke er helt som andre barn, er ikke så lett å se der han løper rundt i familiens leilighet i Örebro vest for Stockholm.

Men den lille guttens liv har vært en rekke med stor motgang og små framskritt, og foreldrene har svingt mellom håp og fortvilelse. Nå ser det endelig ut til at utviklingen går i positiv retning.

– Først sa legene at han kanskje aldri ville lære å gå. Det er helt fantastisk at han i dag ikke bare går, men også løper, sier moren.

Mistet nesten språket: Da Eriks hørsel ble dramatisk dårligere, mistet han alle ordene sine – bortsett fra «mamma». Foto: Kai Rhan
Mistet nesten språket: Da Eriks hørsel ble dramatisk dårligere, mistet han alle ordene sine – bortsett fra «mamma». Foto: Kai Rhan Vis mer

LES OGSÅ: Barna tegnet sine håp

Hørselsskade

Det begynte med at Erik, liten og svak, ble forløst med sugekopp i mai 2010.

– Erik var unormalt liten, veide bare 2,7 kilo, til tross for at han ikke ble født for tidlig, forteller Anna.

Hun og mannen Roland (46) merket raskt at den lille sønnen deres var trøtt og apatisk. Han orket knapt suge når han skulle ammes.

Ved hørselsundersøkelsene som ble gjort de første dagene etter fødselen, fikk man ingen kontakt med gutten, og han ble henvist til spesialist.

– Spesialisten gikk ut fra at Erik hadde arvet en hørselsskade fra sin far. Men om man i stedet hadde tatt en blodprøve, kunne vi allerede den gang fått riktig diagnose og riktig behandling, sier Anna.

På 5-månederskontrollen konstaterte en lege at Erik hadde asymmetrisk ansikt. Hodet hans var litt skjevt. Anna fryktet at han hadde fått hjerneblødning under forløsningen, men de fikk beskjed om at det ikke var noe å frykte og at skjevheten ville forsvinne.

Men Erik begynte ikke å krabbe som andre barn, han bare ålte seg framover, og foreldrene reagerte på at han hele tiden foretrakk å bruke høyre side av kroppen. Det tok også lang tid før han begynte å pludre.

– Da han var rundt ett år og skulle begynne i barnehagen, fikk vi komme til en nevrolog. Der og da begynte Erik å krabbe på gulvet. Legen sa at han bare var litt sent utviklet og at det ikke var noe å bekymre seg for, forteller Anna.

Men Erik fortsatte å ligge etter i utviklingen; han kunne ikke sitte ordentlig før han var over ett år, og han lærte seg ikke å gå.

Full av energi: Vanskelig å sitte stille for fotografen sammen med mamma Anna og storesøster Rebecca (13)! Foto: Kai Rhan
Full av energi: Vanskelig å sitte stille for fotografen sammen med mamma Anna og storesøster Rebecca (13)! Foto: Kai Rhan Vis mer

LES OGSÅ: Vi måtte leve isolert i flere år

Røntgen av hodet

I april 2012, da Erik var nesten to, fikk omsider Anna mast seg til en MR-undersøkelse av hodet til Erik. Hun glemmer aldri da hun ble oppringt med beskjeden om at sønnen hadde en skade i bakre del av hjernen.

– Alt ble kaos da jeg fikk beskjeden. Jeg ble så redd for at skaden skulle forverres og at Erik skulle dø.

Foreldrene fikk vite at skaden satt i den delen av hjernen som styrer nervesignalene til beina, og at han sannsynligvis ville ha vanskelig for å lære å gå.

Til tross for legens dom, gjorde Erik flere framskritt den sommeren. Plutselig begynte han å gå og løpe, og han begynte å prate. Det første ordet var «mamma».

Men høsten 2012 kom et alvorlig tilbakeslag. Eriks hørsel ble dramatisk dårligere, og etter en tid forsvant språket hans helt. Han sluttet å leke og ble mer og mer apatisk.

– Han gikk inn i sin egen boble. Vi fryktet at hjerneskaden var blitt verre.

Anna presset på for å få flere undersøkelser, og dette ble starten på veien mot riktig diagnose. Han ble henvist til en ørekirurg på Karolinska sykehus i Stockholm,
og da hun fikk se resultatet av en ny MR, så hun at han hadde arrdannelser på hjernen forårsaket av en cytomegalovirusinfeksjon (CMV - et herpesvirus).

– Han ble smittet av meg, sier Anna.

- Da jeg var i sjette måned, fikk jeg en kraftig forkjølelse som satte seg på stemmebåndet, og jeg mistet stemmen. De siste to månedene av graviditeten sluttet han å vokse. Det var en forferdelig beskjed å få, og jeg tenkte på om jeg kunne ha gjort noe for å unngå å bli syk.

Legen fortalte oss at medfødt CMV er den nest vanligste årsaken til hørselskader hos barn.

Med riktig diagnose kom det endelig noen lyspunkter i Eriks liv. Han fikk operert inn et høreimplantat i det ene øret, og to års total taushet fra ham var over.

– Det eneste ordet han aldri glemte, var «mamma». Nå har han begynt å lage lyder igjen, og det virker som han står på terskelen til å begynne å prate.

Erik har begynt å leke med storesøster Rebecca (13) igjen, og han springer rundt i leiligheten.

– Jeg er glad for at Erik er så aktiv. Han er modig og fryktløs, noe som gjør at han raskt tar igjen det tapte. Nå kan han til og med sykle på en vanlig sykkel med støttehjul, sier moren stolt.

– For oss var det deilig endelig å få vite hva som ikke stemte med Erik. Med riktig hjelp er det ingenting som forhindrer ham i å utvikle seg som andre barn.

Vilter: Etter at Erik begynte å høre igjen, er han akkurat like leken og energisk som andre barn. Foto: Kai Rhan
Vilter: Etter at Erik begynte å høre igjen, er han akkurat like leken og energisk som andre barn. Foto: Kai Rhan Vis mer

LES OGSÅ: Hva gjør du når barnet ditt skiller seg ut?

Dette er CMV

Virus i herpesfamilien. Gir vanligvis feber og halsplager.

Cirka 60 prosent av den voksne befolkningen har vært smittet og er bærere av viruset eller kan selv bli syke igjen. 30-40 prosent av befolkningen blir smittet allerede i første leveår.

Smitter gjennom kroppsvæsker som spytt og urin, og barn er spesielt hyppige virusutskillere, også uten at de selv har symptomer. Gravide som omgås andre barn, bør derfor være ekstra påpasselige med hygienen.

Primærinfeksjon under svangerskap kan gi skader hos fosteret, blant annet
på nervesystemet. Gravide i Norge screenes ikke for CMV.

Kilde: Folkehelseinstituttet

 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer