Erna Solberg:

Erna oppfordrer KKs journalist til å fortsette letingen på Tinder

Vi spurte statsministeren om hvordan hun ser på budskapet om at landets kvinner må skaffe flere barn - når man lever med en pandemi.

ERNA SOLBERG: I nyttårstalen i 2019 ba statminister Erna Solberg oss om å få flere barn - hva tenker hun om dette nå når vi er i en pandemi? FOTO: Yvonne Wilhelmsen
ERNA SOLBERG: I nyttårstalen i 2019 ba statminister Erna Solberg oss om å få flere barn - hva tenker hun om dette nå når vi er i en pandemi? FOTO: Yvonne Wilhelmsen Vis mer
Publisert

I anledning statsminister Erna Solbergs 60-årsdag 24. februar i år, fikk KK mulighet til å besøke jubilanten og gjøre intervju i Statsministerboligen på Frogner i Oslo.

Men det var én ting jeg - KKs utsendte - ikke klarte å la være å spørre statsministeren om, ettersom jeg tross alt hadde henne på tomannshånd.

Nemlig et spørsmål som jeg vet mange single og barnløse, men også folk med barn, har stilt seg - og da spesielt det siste året:

Hvordan skal vi kunne følge statsministerens oppfordring fra nyttårstalen i 2019 om å skaffe landet flere barn - når koronapandemien gjør at dating, flørting, sexliv og relasjonsbygging er i sin største tørkeperiode noensinne?

«Norge trenger flere barn! Jeg tror ikke jeg trenger å forklare hvordan dette gjøres. Jeg skal heller ikke komme med noen pålegg. Det er ikke alle som kan få barn, eller som ønsker å få barn. Av ulike grunner. Og stadig flere venter lenger med å få barn. Også det av ulike grunner. Men venter man for lenge, blir det også vanskeligere. Et stadig økende antall barn blir nå til med hjelp fra helsetjenesten. Vi må derfor spørre: Er det for vanskelig å få barn tidlig?».

PÅ BESØK: Med god avstand møtte vi statminister Erna Solberg i Statministerboligen i januar. FOTO: Yvonne Wilhelmsen
PÅ BESØK: Med god avstand møtte vi statminister Erna Solberg i Statministerboligen i januar. FOTO: Yvonne Wilhelmsen Vis mer

For etter at pandemien stengte ned samfunnet, gjorde det vanskeligere å være sosial og ikke minst innskrenket mulighetene for fysisk kontakt, er det ingen tvil om at det har vært et svært trått år med tanke på det å skulle følge opp oppfordringen til Erna om å lage flere barn.

– Covid har jo ikke akkurat bidratt til at dette er noe vi single og barnløse har kunnet ta tak i. Hvilke tanker gjør du deg nå om budskapet du kom med i 2019?

– Har du dårlig samvittighet? spør Erna spøkefullt.

– Jeg har møtt mange damer i 30-årene som har uttrykt at de fikk så dårlig samvittighet da de hørte talen, og programleder Else Kåss Furuseth lagde jo et eget program om dette, og ga uttrykk for at hun følte at det ble litt ­krevende.

Fortsatt like viktig at vi får flere barn

Statsministeren mener at det fortsatt er like viktig at vi får flere barn i Norge, selv om pandemien har satt ­begrensninger.

– Det er mange hundre forskjellige grunner til at folk skal skaffe seg barn. Det viktigste er at de som gjør det, ­ønsker seg det.

For Erna er det et tankekors at hver sjuende barnefødsel i Norge er blitt til fordi man har fått hjelp til å bli gravid.

– Det skyldes også at vi får barn når vi er eldre. Fertiliteten på menn er gått litt ned. Damer blir eldre førstegangs­fødende, noe jeg selv var. Jeg var 36 år da Ingrid ble født, og 38 år da Erik ble født. Jeg begynte sent, og det handlet jo selvfølgelig om at jeg måtte være i rett posisjon i livet før det kom på plass.

Erna snakker engasjert.

– Alle de tingene skjønner jeg, men tanken med budskapet i talen er at det er en del som plutselig innser at de ikke kan få barn fordi at de har ventet for lenge.

– Hva kan du si til meg da, som straks er 34 år, men som på grunn av korona og sosial avstand …

– … ikke har fått møtt den riktige mannen ennå? fullfører Erna.

– Ja, man mister jo håpet om at det skal skje når situasjonen og begrensningene er som de er?

– Håp er det jo alltid. Men det finnes nye måter å gjøre det på. I så måte synes jeg at det nå er normalisert at folk er på ­Tinder, og at man ser andre måter å finne hverandre på. Det gir et nytt perspektiv.

Selv kjenner Erna flere som har funnet kjærligheten ved hjelp av ulike datingapper.

– Der var jeg kanskje litt naiv, og lurte på om det faktisk var noen som fant hverandre på den måten. Men i gamle dager skrev man kontaktannonser, og fikk dem på trykk i avisene. Så det er mulig!

– Skal jeg bare fortsette å sveipe på Tinder, da?

– Hvis du har lyst! Du skal gjøre det du selv har lyst til. Det er det viktigste. Det er mange der ute som leter. I dag handler det mest om å finne de rette stedene der man kan treffe noen. Det kan jo være at det er den fritidsaktiviteten man driver med, som gir deg muligheten. Meld deg inn i en frivillig organisasjon, så kanskje du treffer noen som har felles interesser som deg. Men det er også helt fint å være enslig, bare husk at man har valg­mulighetene.

Traff Sindre gjennom studentpolitikken

Selv traff Erna sin store kjærlighet Sindre gjennom student­politikken, da han var med i Norges Konservative Studenterforbund (NKSF).

– Han traff meg, som jeg pleier å si, forklarer Erna og ler.

BRYLLUPSBILDE: Erna og Sindre fotografert etter at de to giftet seg i Paris i 1996. FOTO: Privat
BRYLLUPSBILDE: Erna og Sindre fotografert etter at de to giftet seg i Paris i 1996. FOTO: Privat Vis mer

Han husket meg fra et landsmøte. Det er veldig pinlig at jeg ikke husker ham. Gradvis ble vi venner, og så kjærester. Det er vel kanskje den mest vanlige måten å treffe folk på, gjennom student­tilværelsen, felles interesser eller jobb.

I 1996 dro Erna og Sindre til Paris, der de giftet seg i all hemmelighet, ­fordi de ikke ville lage så mye oppstyr rundt bryllupet. Siden har paret fått barna Ingrid (24) og Erik (22).

Og jeg, jeg sier som jeg sa uke én av korona:

«Hvem vet - kanskje dette fører til at man blir kjent på en annen måte, og at vi, når vi en vakker dag kommer oss ut av denne merkelige korona-bobla, har oppdaget nye sider ved oss selv - og hverandre - som vi kanskje aldri ville ha blitt kjent med? Husk: nød lærer naken kvinne å spinne! Men det jeg tenker aller mest på, her jeg sitter alene i sofaen mens jeg innser at dette kommer til å vare i mange uker, ja kanskje måneder, det er at når tiden er inne og vi er fri - da skal det bli så sabla godt å endelig kunne ta på hverandre igjen!».

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer