ERNA SOM LITEN: Ifølge Ernas mamma - Inger-Wenche Solberg, var ikke Høyre-lederen særlig ambisiøs som liten.
ERNA SOM LITEN: Ifølge Ernas mamma - Inger-Wenche Solberg, var ikke Høyre-lederen særlig ambisiøs som liten.
Kk Reportasje

Erna Solberg: - Jeg skulle bli popstjerne eller modell

Erna var overhode ikke ambisiøs som liten, ifølge mamma Inger-Wenche Solberg. Les det morsomme intervjuet med mor og datter!

«Bare vent til Erna blir statsminister» sa en nabo på Kalfaret i Bergen for over førti år siden.

Selv hadde moren Inger-Wenche Solberg aldri sett for seg at datteren skulle bli politiker. Selv om Erna Solberg lærte å diskutere før hun lærte å sykle. Sjelden har begrepet bestemt ung dame passet bedre.

BLE KALT TJORVEN: Jern-Erna er et kallenavn Høyre-lederen har fått etter år i politikken. Som barn ble hun kalt Tjorven - etter figuren "Vi på Saltkråkan".
BLE KALT TJORVEN: Jern-Erna er et kallenavn Høyre-lederen har fått etter år i politikken. Som barn ble hun kalt Tjorven - etter figuren "Vi på Saltkråkan". Vis mer

Tjorven på Kalfaret

Det var ingen som kalte datteren Jern-Erna i barndommen. Men noen kalte henne Tjorven. Fordi hun var så omsorgsfull, og sa alltid det hun mente. «Varfor då, Farbror Melker?». Erna skulle alltid vite hvorfor.

– Også var det nok fordi jeg lignet litt, legger Erna til.

– Erna startet alltid en diskusjon, blandet seg inn i de voksnes samtaler, stilte spørsmål, skulle komme til bunns i ting. Var det selskap hjemme satt hun sjelden ved barnebordet.

Ernas far var selv svært interessert i politikk og datterens engasjement moret sjefen i Bergens Sporvei stort. Helt siden barneskolealder var det tydelig blåskjær i Ernas verdisyn. Det fikk hun trolig hjemmefra. Men faren pleide å legge seg over til venstre, forandret mening, for å gi datteren mer motstand. Kanskje det var her ved kjøkkenbordet i Årstadveien, at Erna skulle få den grunnleggende treningen, som skulle komme så godt med i sommerens partileder-dueller.

LES OGSÅ: Derfor elsket Jens moren sin

Popstjernedrømmen

Ambisiøs? Nei, det var hun ikke ifølge moren. Ingen av døtrene var det.
Ikke i det hele tatt, det har kommet av seg selv. Det handler om å ta de utfordringene man får, si ja og ikke nei.

– Hva jeg trodde hun kom til å bli? Nei, jeg vet ikke, vi la aldri noen føringer. Men jeg var veldig spent, hun hadde evner i forskjellige retninger, og var veldig glad i å lese.

Erna husker at hun skulle bli popstjerne og modell, men når hun begynte å få mer seriøse tanker rundt hvilket yrke hun skulle velge, var det lærer.

LES OGSÅ: Gunhild Stordalen: Lei meg av terningkastene.

POPSTJERNE ELLER MODELL: Erna hadde lyst til å bli popstjerne eller modell da hun var liten. Også læreryrket stod høyt på listen.
POPSTJERNE ELLER MODELL: Erna hadde lyst til å bli popstjerne eller modell da hun var liten. Også læreryrket stod høyt på listen. Vis mer
Erna Solberg: - Jeg skulle bli popstjerne eller modell

Veslevoksen og vitebegjærlig

Erna Solberg begynte et år for tidlig på skolen. Da hadde foreldrene allerede holdt igjen for datterens vitebegjærlighet i to år. Hun pleide å fotfølge storesøsteren til skolen allerede da hun var fire. Hun syntes det var ufattelig urettferdig at ikke hun også kunne gå på skolen.

– Jeg var nok litt veslevoksen, og vel opptatt av verdensproblemer målt mot mine venninner. Jeg tror ikke jeg ble oppfattet som en besserwisser som likte å sette folk på plass, selv om jeg nok gjorde det av og til. Det var en yndlingssport blant guttene i klassen på ungdomsskolen å terge opp en diskusjon med meg.

Har du alltid hatt mye selvtillitt?

– Jeg har nok det. Jeg har hatt venner som har fulgt meg siden jeg var helt liten, jeg har derfor alltid følt meg trygg, og ikke vært redd for å skille meg ut, eller å være meg selv. Det gir selvtillit.

LES OGSÅ: - Fikk følelsen av at AUF var viktigere enn meg.

Les hele saken i KK nr 34, i salg fredag 23. august. Tekst Merete Glorvigen, foto Line Møllerhagen.
undefined
Til forsiden