Kk Reportasje

Erna Solberg: - Jeg skulle bli popstjerne eller modell

Erna var overhode ikke ambisiøs som liten, ifølge mamma Inger-Wenche Solberg. Les det morsomme intervjuet med mor og datter!

ERNA SOM LITEN: Ifølge Ernas mamma - Inger-Wenche Solberg, var ikke Høyre-lederen særlig ambisiøs som liten.
ERNA SOM LITEN: Ifølge Ernas mamma - Inger-Wenche Solberg, var ikke Høyre-lederen særlig ambisiøs som liten. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
«Bare vent til Erna blir statsminister» sa en nabo på Kalfaret i Bergen for over førti år siden.

Selv hadde moren Inger-Wenche Solberg aldri sett for seg at datteren skulle bli politiker. Selv om Erna Solberg lærte å diskutere før hun lærte å sykle. Sjelden har begrepet bestemt ung dame passet bedre.

BLE KALT TJORVEN: Jern-Erna er et kallenavn Høyre-lederen har fått etter år i politikken. Som barn ble hun kalt Tjorven - etter figuren "Vi på Saltkråkan".
BLE KALT TJORVEN: Jern-Erna er et kallenavn Høyre-lederen har fått etter år i politikken. Som barn ble hun kalt Tjorven - etter figuren "Vi på Saltkråkan". Vis mer

Tjorven på Kalfaret

Det var ingen som kalte datteren Jern-Erna i barndommen. Men noen kalte henne Tjorven. Fordi hun var så omsorgsfull, og sa alltid det hun mente. «Varfor då, Farbror Melker?». Erna skulle alltid vite hvorfor.

– Også var det nok fordi jeg lignet litt, legger Erna til.

– Erna startet alltid en diskusjon, blandet seg inn i de voksnes samtaler, stilte spørsmål, skulle komme til bunns i ting. Var det selskap hjemme satt hun sjelden ved barnebordet.

Ernas far var selv svært interessert i politikk og datterens engasjement moret sjefen i Bergens Sporvei stort. Helt siden barneskolealder var det tydelig blåskjær i Ernas verdisyn. Det fikk hun trolig hjemmefra. Men faren pleide å legge seg over til venstre, forandret mening, for å gi datteren mer motstand. Kanskje det var her ved kjøkkenbordet i Årstadveien, at Erna skulle få den grunnleggende treningen, som skulle komme så godt med i sommerens partileder-dueller.

LES OGSÅ: Derfor elsket Jens moren sin

Popstjernedrømmen

Ambisiøs? Nei, det var hun ikke ifølge moren. Ingen av døtrene var det.
Ikke i det hele tatt, det har kommet av seg selv. Det handler om å ta de utfordringene man får, si ja og ikke nei.

– Hva jeg trodde hun kom til å bli? Nei, jeg vet ikke, vi la aldri noen føringer. Men jeg var veldig spent, hun hadde evner i forskjellige retninger, og var veldig glad i å lese.

Erna husker at hun skulle bli popstjerne og modell, men når hun begynte å få mer seriøse tanker rundt hvilket yrke hun skulle velge, var det lærer.

LES OGSÅ: Gunhild Stordalen: Lei meg av terningkastene.

POPSTJERNE ELLER MODELL: Erna hadde lyst til å bli popstjerne eller modell da hun var liten. Også læreryrket stod høyt på listen.
POPSTJERNE ELLER MODELL: Erna hadde lyst til å bli popstjerne eller modell da hun var liten. Også læreryrket stod høyt på listen. Vis mer
Erna Solberg: - Jeg skulle bli popstjerne eller modell

Veslevoksen og vitebegjærlig

Erna Solberg begynte et år for tidlig på skolen. Da hadde foreldrene allerede holdt igjen for datterens vitebegjærlighet i to år. Hun pleide å fotfølge storesøsteren til skolen allerede da hun var fire. Hun syntes det var ufattelig urettferdig at ikke hun også kunne gå på skolen.

– Jeg var nok litt veslevoksen, og vel opptatt av verdensproblemer målt mot mine venninner. Jeg tror ikke jeg ble oppfattet som en besserwisser som likte å sette folk på plass, selv om jeg nok gjorde det av og til. Det var en yndlingssport blant guttene i klassen på ungdomsskolen å terge opp en diskusjon med meg.

Har du alltid hatt mye selvtillitt?

– Jeg har nok det. Jeg har hatt venner som har fulgt meg siden jeg var helt liten, jeg har derfor alltid følt meg trygg, og ikke vært redd for å skille meg ut, eller å være meg selv. Det gir selvtillit.

LES OGSÅ: - Fikk følelsen av at AUF var viktigere enn meg.

Les hele saken i KK nr 34, i salg fredag 23. august. Tekst Merete Glorvigen, foto Line Møllerhagen.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer