Grønnsaker

Ertelysten

Med en pose erter fra frysedisken tar det deg kun kort tid å lage de mest fristende retter.

Publisert
Sist oppdatert
Tekst/foto: Hanne BuxrudNår du ikke får tak i ferske erter, bør du lete etter de dypfryste i frysedisken som heter desserterter eller petit pois. De er litt mindre enn vanlige erter, og søtere. Deilige til en ertesuppe, en forrett i et selskap eller før pannekakene på onsdag. Erter har høy næringsverdi og er stappfulle av proteiner og kostfiber. De inneholder også mye folinsyre, kalium, jern og magnesium.ERTESUPPE(Til 4 personer)en klatt smør1 ss olivenolje2 store sjalottløk1 stilk stangselleri6 dl kyllingbuljong400 g erter (1 kg hvis du kjøper ferske fra belg)salt og nykvernet pepper10 g fersk mynte4 ss crème fraîche, kremfløte eller yoghurt til serveringSmelt smøret sammen med oljen i en kjele på middels varme. Ha i hakket sjalottløk og finhakket selleri. Sauter, dvs. at grønnsakene skal «svette», i 15 minutter til det er mykt. Tilsett buljong og kok forsiktig opp. Ha i ertene og la dem surre med til de er møre. Ta kjelen fra platen og ha i hakkede mynteblader. Kjør alt til puré i en blender. Hvis du vil ha suppen superfin, kan du sile den. Smak til med salt og pepper. Suppen smaker godt kald som varm. Server med litt crème fraîche på toppen sammen med noen runder fra pepperkverna.POTETMOS MED ERTER(Til 4 personer)1 kg poteter200 erter, ferske eller dypfryste75 g smør1,5 dl melkDel potetene i store biter og kok dem knapt møre. Kok ertene i en kjele med kokende vann, cirka 3 minutter. Mos potetene med en potetmoser eller med en gaffel. Kjør ertene i en blender til puré. Ha i 3/4 av melken og smøret, og resten i pureen. Smak begge til med salt og pepper. Mos igjen. Bland de to mosene lett slik at du får en marmorerende effekt.ERTEPURÉ MED KYLLINGBRYST(Til 4 personer)4 kyllingbryst1 ss olivenolje200 g ferske erter (500 g hvis de kommer i belg) ev. bruk frosne desserterter (petit pois)6 ss varm kyllingbuljong2 ss revet parmesanost1/2 fedd hvitløksalt og nykvernet pepper20 g fersk basilikum4 ss god olivenoljeMens du steker kyllingbrystene i litt olje i en stekepanne i cirka 20 minutter, kok opp vann og la ertene bli møre. Bruk restevannet til å spe ut buljongen. Ha ertene i en blender sammen med buljong, parmesan og hvitløk. Kjør til pureen er litt klumpete. Smak til med salt og pepper. Finhakk basilikumen og server på kyllingen sammen med pureen. Sprinkle over med god olje og masse deilig, nykvernet pepper. Server gjerne med poteter.ERTEFRITTATA(Til 4 personer)30 g smør1 løk200 g ferske eller dypfryste erter150 g asparges6 egg1 ss hakket bladpersille2 ss hakket mynte2 ss revet parmesan1 ss oljelitt ferske urter til serveringSmelt 20 g av smøret i en panne på lav varme. Del løken i 2 og skjær i tynne skiver. Sauter løken i smøret i cirka 10 minutter, til den er myk. Rør innimellom. Avkjøl. Kok erter og asparges i lettsaltet vann til de er møre, cirka 2 minutter for dypfryste og 4 for ferske. Hell av vannet og skyll med kaldt vann. Pisk eggene lett med de hakkede urtene, parmesan, salt og pepper. Ha i løk og erter. Varm opp olje og resten av smøret i en panne. Ha i eggeblandingen, rør forsiktig de første 3 minuttene. Fordel aspargesen. Sett på lokk ogla den steke forsiktig i 4 minutter til, til egget har «satt» seg. Pynt med ekstra urter på toppen.ERTERISOTTO(Til 4 personer)1,5 l kyllingbuljong400 g erter, gjerne dypfryste4 fedd hvitløk150 g smør2 løk400 g risottoris, f.eks. arborio250 g asparges150 g parmesanLag buljongen og kok opp. Ha i erter og hakket asparges. Kok i 2–3 minutter. Bruk en hullsleiv og ta ut en god neve erter, la gjerne aspargesen bli igjen. Kjør buljongen med ertene, hvitløk, halvparten av smøret og asparges til en flytende ertebuljong. Sett de andre ertene til side så lenge. Sett også buljongen til side. Ha resten av smøret i en kjele, finhakk løk og sauter den i smøret til den blir myk og blank. Ha i risen og bland godt. Tilsett cirka 1 dl av ertebuljongen. Rør godt og la buljongen nesten koke inn før du sper med mer, litt av gangen. La buljongen koke nesten inn hver gang før du har i mer. La buljongen putre til det ikke er mer igjen. Når du har i siste rest buljong, tilsett det meste av den revne parmesanen, gjem litt til servering og ha så i resten av ertene. Server med noen dryss nykvernet pepper.PASTA MED ERTER OG BACON(Til 4 personer)1 pakke bacon400 g pasta, f.eks. skruer200 g erter200 sukkererter1 sitron1 beger rømme, ev. blandetmed crème fraîche1 bunt gressløken neve basilikum4 ss revet parmesanStek bacon slik du ønsker det. Kok pasta etter anvisning på pakken. Snitt sukkerertene i tynne strimler på langs og ha dem i kokevannet sammen med ertene de siste 2 minutteneav pastaens koketid. Bland revet sitronskall sammen med sitronsaften, parmesanen og litt av gressløken. Smak til med salt og pepper. Bland pasta med bacon, hakket basilikum og server med gode klatter av sitronsausen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer