Grønnsaker

Ertelysten

Med en pose erter fra frysedisken tar det deg kun kort tid å lage de mest fristende retter.

Publisert
Sist oppdatert
Tekst/foto: Hanne Buxrud


Når du ikke får tak i ferske erter, bør du lete etter de dypfryste i frysedisken som heter desserterter eller petit pois. De er litt mindre enn vanlige erter, og søtere. Deilige til en ertesuppe, en forrett i et selskap eller før pannekakene på onsdag. Erter har høy næringsverdi og er stappfulle av proteiner og kostfiber. De inneholder også mye folinsyre, kalium, jern og magnesium.

ERTESUPPE
(Til 4 personer)
en klatt smør
1 ss olivenolje
2 store sjalottløk
1 stilk stangselleri
6 dl kyllingbuljong
400 g erter (1 kg hvis du kjøper ferske fra belg)
salt og nykvernet pepper
10 g fersk mynte
4 ss crème fraîche, kremfløte eller yoghurt til servering

Smelt smøret sammen med oljen i en kjele på middels varme. Ha i hakket sjalottløk og finhakket selleri. Sauter, dvs. at grønnsakene skal «svette», i 15 minutter til det er mykt. Tilsett buljong og kok forsiktig opp. Ha i ertene og la dem surre med til de er møre. Ta kjelen fra platen og ha i hakkede mynteblader. Kjør alt til puré i en blender. Hvis du vil ha suppen superfin, kan du sile den. Smak til med salt og pepper. Suppen smaker godt kald som varm. Server med litt crème fraîche på toppen sammen med noen runder fra pepperkverna.

POTETMOS MED ERTER
(Til 4 personer)
1 kg poteter
200 erter, ferske eller dypfryste
75 g smør
1,5 dl melk

Del potetene i store biter og kok dem knapt møre. Kok ertene i en kjele med kokende vann, cirka 3 minutter. Mos potetene med en potetmoser eller med en gaffel. Kjør ertene i en blender til puré. Ha i 3/4 av melken og smøret, og resten i pureen. Smak begge til med salt og pepper. Mos igjen. Bland de to mosene lett slik at du får en marmorerende effekt.

ERTEPURÉ MED KYLLINGBRYST
(Til 4 personer)
4 kyllingbryst
1 ss olivenolje
200 g ferske erter (500 g hvis de kommer i belg) ev. bruk frosne desserterter (petit pois)
6 ss varm kyllingbuljong
2 ss revet parmesanost
1/2 fedd hvitløk
salt og nykvernet pepper
20 g fersk basilikum
4 ss god olivenolje

Mens du steker kyllingbrystene i litt olje i en stekepanne i cirka 20 minutter, kok opp vann og la ertene bli møre. Bruk restevannet til å spe ut buljongen. Ha ertene i en blender sammen med buljong, parmesan og hvitløk. Kjør til pureen er litt klumpete. Smak til med salt og pepper. Finhakk basilikumen og server på kyllingen sammen med pureen. Sprinkle over med god olje og masse deilig, nykvernet pepper. Server gjerne med poteter.

ERTEFRITTATA
(Til 4 personer)
30 g smør
1 løk
200 g ferske eller dypfryste erter
150 g asparges
6 egg
1 ss hakket bladpersille
2 ss hakket mynte
2 ss revet parmesan
1 ss olje
litt ferske urter til servering

Smelt 20 g av smøret i en panne på lav varme. Del løken i 2 og skjær i tynne skiver. Sauter løken i smøret i cirka 10 minutter, til den er myk. Rør innimellom. Avkjøl. Kok erter og asparges i lettsaltet vann til de er møre, cirka 2 minutter for dypfryste og 4 for ferske. Hell av vannet og skyll med kaldt vann. Pisk eggene lett med de hakkede urtene, parmesan, salt og pepper. Ha i løk og erter. Varm opp olje og resten av smøret i en panne. Ha i eggeblandingen, rør forsiktig de første 3 minuttene. Fordel aspargesen. Sett på lokk og
la den steke forsiktig i 4 minutter til, til egget har «satt» seg. Pynt med ekstra urter på toppen.

ERTERISOTTO
(Til 4 personer)
1,5 l kyllingbuljong
400 g erter, gjerne dypfryste
4 fedd hvitløk
150 g smør
2 løk
400 g risottoris, f.eks. arborio
250 g asparges
150 g parmesan

Lag buljongen og kok opp. Ha i erter og hakket asparges. Kok i 2–3 minutter. Bruk en hullsleiv og ta ut en god neve erter, la gjerne aspargesen bli igjen. Kjør buljongen med ertene, hvitløk, halvparten av smøret og asparges til en flytende ertebuljong. Sett de andre ertene til side så lenge. Sett også buljongen til side. Ha resten av smøret i en kjele, finhakk løk og sauter den i smøret til den blir myk og blank. Ha i risen og bland godt. Tilsett cirka 1 dl av ertebuljongen. Rør godt og la buljongen nesten koke inn før du sper med mer, litt av gangen. La buljongen koke nesten inn hver gang før du har i mer. La buljongen putre til det ikke er mer igjen. Når du har i siste rest buljong, tilsett det meste av den revne parmesanen, gjem litt til servering og ha så i resten av ertene. Server med noen dryss nykvernet pepper.

PASTA MED ERTER OG BACON
(Til 4 personer)
1 pakke bacon
400 g pasta, f.eks. skruer
200 g erter
200 sukkererter
1 sitron
1 beger rømme, ev. blandet
med crème fraîche
1 bunt gressløk
en neve basilikum
4 ss revet parmesan

Stek bacon slik du ønsker det. Kok pasta etter anvisning på pakken. Snitt sukkerertene i tynne strimler på langs og ha dem i kokevannet sammen med ertene de siste 2 minuttene
av pastaens koketid. Bland revet sitronskall sammen med sitronsaften, parmesanen og litt av gressløken. Smak til med salt og pepper. Bland pasta med bacon, hakket basilikum og server med gode klatter av sitronsausen.

Ertesuppe
Ertesuppe Vis mer
Potetmos med erter
Potetmos med erter Vis mer
Ertepuré med kyllingbryst
Ertepuré med kyllingbryst Vis mer
Ertefrittata
Ertefrittata Vis mer
Erterisotto
Erterisotto Vis mer
Pasta med erter og bacon
Pasta med erter og bacon Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer