Budsjett

- Et budsjett skal gi deg muligheter, ikke begrensninger

Har du lyst til å få bedre kontroll på egen økonomi? Kanskje disse tipsene vil hjelpe deg!

HJELPEMIDDEL: Et budsjett skal gi deg muligheten til å jobbe målrettet mot et mål eller en drøm du har - ikke ta fra deg noen eller gi deg mindre penger. FOTO: NTB
HJELPEMIDDEL: Et budsjett skal gi deg muligheten til å jobbe målrettet mot et mål eller en drøm du har - ikke ta fra deg noen eller gi deg mindre penger. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Å sette seg et personlig budsjett kan virke både skummelt og bindende. Plutselig skal man leve etter en gitt sum man skal ha det gøy med, i stedet for å bare leve i nuet og gjøre akkurat som man vil med de pengene man tjener.

Noen orker ikke en gang tanken på å ha en plan for hva pengene skal gå til, men nå som et splitter nytt år står for tur, tror vi det likevel er flere av oss som har et nyttårsforsett om å få bedre kontroll på økonomien.

KK gjorde nylig et intervju med journalist og forfatter Marie Olaussen (43). Hun har gitt ut boken «Hvordan bli rik på et år», hvor temaet budsjett er en sentral del av boken.

Hun har tidligere levd livet sitt uten noen form for struktur på verken budsjett, mathandling eller andre nødvendige utgifter. Nettbanken opplevdes som et stort kaos og hun var hele tiden bakpå med å betale både regninger og kredittkortgjeld. Selv om økonomien var god og hun hadde alle forutsetninger for en stabil økonomi, klarte hun aldri å holde hodet over vann.

Helt til hun i 2019 bestemte seg for å ta ordentlig grep. Hun ville få kontroll over pengene sine, få slutt på bekymringer og begynne å leve et mer avslappet liv. På det tidspunktet var et gjennomtenkt budsjett en av de største hjelpemidlene - med fokus på at det skulle være gøy!

Lystbetont

- Noe av det viktigste jeg har lært etter at jeg tok grep om økonomien, har vært at jeg ikke trenger å gi slipp på alt som er gøy og smaker godt her i livet, for å ha hvilepuls når det kommer til penger, sier Marie til KK.

Hun følger i dag et fast budsjett for seg og sine to barn, men de verken spiser kjedeligere eller lever et traurigere liv enn tidligere. Marie har til og med en egen post som heter «Prosecco» i budsjettet sitt.

- Jeg er opptatt av at det skal være lystbetont å mestre økonomien sin. Hver gang det blir snakk om sparing, er det nesten alltid med en streng og negativ undertone. Men det skal være morsomt å lage budsjett - det handler jo om hva vi skal bruke pengene våre til, ikke hva vi ikke kan bruke dem til.

Hun påpeker at pengene våre tross alt er det livet vårt spinner seg rundt. Hvis det er Prosecco du har lyst til å unne deg, så skal det være helt greit. Er det Spotify, Netflix, treningssenter eller klatrepark som gjør livet ditt verdt å leve - legg det inn i budsjettet!

- Et budsjett skal være et bra sted for økonomien og et bra sted for det mentale.

Få kontroll

Marie jobber til daglig som samfunnsredaktør i Tønsbergs Blad, og har alltid hatt stålkontroll på det meste på livets vei. Men nettbanken og postkassen ble hennes store skrekk. Hun ble «verdensmester i fortrenging» og sov dårlig om natten på grunn av manglende kontroll.

- Jeg har jo aldri hatt en betalingsanmerkning, men det var så slitsomt å hele tiden ha den uroen. Til slutt ble det for krevende og jeg bestemte meg for å få kontroll på situasjonen.

- Hva har et budsjett gitt deg?

- Det ga meg svart på hvitt en oversikt over hvor mye penger jeg hadde til enhver tid. På den måten slipper jeg å gå og tenke på det hele tiden - noe som tar mye energi i lengden.

Må gå opp

Marie sier at det viktigste punktet i et budsjett er at inntekter og utgifter går opp. Er det penger til overs, er det en ypperlig mulighet til å spare noen kroner hver måned.

- Hvis du setter opp et budsjett og du ser at det går i minus, er det et godt utgangspunkt for å gjøre endringer i privatøkonomien. Hovedpoenget er jo bare å plassere pengene et sted. Skal du bruke 5000 til mat så vet du det, da trenger du ikke å tenke mer på det. Gi pengene dine et oppdrag.

- For meg har et budsjett vært gull verdt, og gitt mer flere muligheter enn begrensninger, sier Marie.

Realisere drømmer

KK tok kontakt med forbrukerøkonom i Sparebank1 og programleder i «Luksusfellen», Magne Gundersen. Han har alltid vært en forkjemper for et budsjett i privatøkonomien, og blir glad når han hører eksempler som Marie - som opplever å få flere muligheter av å skape mer kontroll.

Gundersen synes det er viktig å bruke budsjettet på en slik måte at du faktisk får realisert planene og målene dine. Om det er en lang reise eller et fint bryllup eller noe annet du virkelig ønsker deg, så bare sett det opp i budsjettet ditt.

- Et budsjett er en plan for pengene dine. Da må du selvfølgelig finne rom for å sette av penger til nettopp det som er veldig viktig for deg. Du må være forberedt på å bruke mindre penger på andre ting, men det er nettopp det budsjettet hjelper deg med: Å prioritere slik at du ikke bruker penger på det som ikke er viktig, men på det som faktisk gir deg glede.

Maks ut av pengene

Magne påpeker at budsjettet i seg selv neppe noen gang vil bli gøy, men du vil derimot få mye mer glede av pengene dine når du:

1. Ikke bruker mer enn du må på nødvendige utgifter.

2. Ser at dine mål og drømmer er innenfor rekkevidde hvis du prioriterer rett.

- Budsjett er altså ikke målet, men middelet til å få maks ut av pengene dine. I «Luksusfellen» opplever vi ofte at deltakerne ble superglade for å få et nytt budsjett, fordi de ser vi legger opp til en fornuftig bruk av pengene og at pengene rekker lenger enn de hadde trodd, sier Gundersen.

Ingen fasit

- Hva mener du er de viktigste punktene i et budsjett?

- Det er de utgiftene du ikke kan klare deg uten, som mat, bolig, strøm, mobil og eventuelt lån. Klær, sko og transportutgifter er også nødvendige, men det er ikke sikkert at alle dine faste utgifter er det. Kanskje du kan trene billigere eller gratis? Kanskje du har abonnementer eller vaner du kan gjøre noe med? Det viktigste er at du sitter igjen med penger til drømmene dine, etter at du har satt av til de faste og nødvendige utgiftene, sier Gundersen.

Det finnes ingen fasit på hvordan et budsjett skal se ut - den største feilen folk gjør er at de ikke setter opp et budsjett i det hele tatt. Magne tror grunnen til det er at folk tror det er for omfattende og vanskelig.

- Det er en tabbe å starte med et alt for stort og detaljert budsjett, hvis det fører til at du ikke gjør det ferdig eller kan bruke det. Start forsiktig og prøv deg frem, deretter kan du utvikle budsjettet etter hvert som du blir mer dreven og gjør det mer detaljert.

Han råder likevel: Hold det enkelt så du ikke mister motet. Det finnes også mange ferdige oppsett for privatbudsjett på nett om man bare googler litt. Da slipper man å lage formler og regneark selv.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer